Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Birlik Başkanı Köroğlu’nun isyanı: 3 bin hayvanı kurtlar parçaladı

Birlik Başkanı Köroğlu’nun isyanı: 3 bin hayvanı kurtlar parçaladı

ISPARTA 25.07.2019 14:56:00 0
Birlik Başkanı Köroğlu’nun isyanı: 
3 bin hayvanı 
kurtlar 
parçaladı
HABER: Yunus ÖZLER
Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Köroğlu, son bir yılda kurtların 50 yetiştiricinin yaklaşık 3 bin hayvanını telef ettiğini belirterek; “Sorunu Bakanın kendisine bizzat söyledim. Ancak, sonuç alamadım” dedi.
 
Isparta’da son bir yılda kurtlar çoğunluğu keçi olmak üzere 3 bine yakın koynu ve keçinin kurtlar tarafından parçalandığı ve kurtların sık sık küçükbaş hayvanlara zarar verdiği bildirildi. Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Köroğlu, son bir yılda kurtların 50 yetiştiricinin 3 bin dolayındaki hayvanını telef ettiğini açıkladı.
KÖROĞLU; “BÖLGEDE SON YILLARDA
KURT POPÜLASYONU BİR HAYLİ ARTTI”
Isparta ve köylerinde insanların geçimlerini büyük ölçüde hayvancılıkla sağladığı ifade eden Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Köroğlu, bölgede son yıllarda kurt popülasyonunun büyük oranda arttığını vurgulayarak bu durumun da hayvan yetiştiriciliğini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.  
“ISPARTA’DA 50 YETİŞTİRİCİNİN 3 BİNE YAKIN
KÜÇÜKBAŞ HAYVANINI KURTLAR PARÇALADI”
Sayıları giderek aran kurtların, geçmiş yıllarda özellikle dağ köylülerinin adeta kabusu haline geldiğini dile getiren Başkan Köroğlu; “İlimiz köy ve kasabalarında maalesef ki, son bir yıl içerisinde 50 yetiştiricinin 3 bine yakın küçükbaş hayvanı, kurtlar tarafından parçalandı. Zarar, 500 bin TL'ye yakın. Köylüler, hayvanlarına zarar veren kurtları, yasak olduğu için vuramıyor. Ne yapacaklarını şaşırdılar. Artık insanlar köylerinde tarlalarına ve ahırlarına gitmeye korkuyorlar. İşin ilginç tarafı bazı köylüler tarafından leşleri bulunan kurtlarda tasmaların olduğu söyleniyor. Bu hayvanlar, doğal dengenin sağlanması için özel olarak yetiştirilip doğaya salınan kurtlar olabilir. Yetkililerden, soruna bir çözüm bulmalarını istiyoruz.
“SORUNU BİZZAT
BAKANA İLETTİM ANCAK…”
Ben konuyu, geçtiğimiz aylarda Burdur’da yapılan Tarım Fuarına gelen Tarım ve Orman Bakanına bizzat ilettim. Kendisi konuyla ilgileneceğini söyledi. Ancak, yetiştiricimiz için yani bizler için bu konu çok ciddi ve bir an önce çözümlenmesi gereken bir konu. Bu nedenle Bakanlığımıza bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Bu kurt sorununa en kısa zamanda el atın ve çözüm bulun” dedi.
“ÖZEL YETİŞTİRİLMİŞ
KÖPEK ALACAKLAR”
Başkan Köroğlu, bazı yetiştiricilerin kurtların saldırısını engellemek için özel olarak yetiştirilen 500 Kangal ve Akbaş cinsi köpek satın almak için hazırlık yaptıklarını sözlerine ekledi./ Yunus ÖZLER
 

Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °