Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Birlik Başkanı Köroğlu isyan etti! Kurtlar Çobanları canından bezdirdi: Yeter Artık!

Birlik Başkanı Köroğlu isyan etti! Kurtlar Çobanları canından bezdirdi: Yeter Artık!

ISPARTA 10.02.2020 11:01:00 0
Birlik Başkanı Köroğlu isyan etti! 
Kurtlar Çobanları canından bezdirdi: 
Yeter 
Artık!
Isparta İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu, Isparta’da kurt saldırısı sonucu yıllık hayvan kayıplarının 4 bini bulduğunu belirterek; “Son olarak dün Kuleönü Kasabamızda 45 küçükbaş hayvanımız kurt saldırısı sonucu telef oldu. Artık bu işe bir çözüm istiyoruz. Bu tür saldırılarda çobanlara vurma hakkı verilmesi için yasada gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Çünkü, biz vurunca hemen cezayı yazıyorlar” dedi.
 
Isparta’da daha önce dağ köylerinde görülen kurt saldırıları ovadaki köylere kadar inmiş durumda. Köy ve Kasabaları adeta istila eden kurtlar, hayvan yetiştiricilerini canından bezdirdi.
KÖROĞLU; “DEVLETTEN
ACİL ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”
Kurtların saldırı konusunda defalarca açıklamalarda bulunduğunu ve bu konuya acil bir çözüm istemelerine rağmen şuana kadar en küçük bir gelişme yaşanmadığını ifade eden Isparta İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu, ‘Yeter Artık’ diye isyan etti. Başkan Köroğlu, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Isparta’nın köylerini istila eden kurtlar, hayvan yetiştiricilerini canından bezdirmiş durumdadır. 2019 ve 2020 yılının ilk ayına kadar yaklaşık 3500 – 4000 küçükbaş hayvanı telef eden kurtlar, birçok hayvanı da dağa kaçırdı. Hayvan üreticileri olarak devletten bu konuya acil bir çözüm ve yardım beklemekteyiz.
“KULEÖNÜ KASABASINDA AYNI
SORUNU BİR KEZ DAHA YAŞADIK”
Küçükbaş hayvan sahipleri ile çobanlar kurt sürülerine karşı hiçbir şey yapamamaktadırlar. Zira, eskiden çobanlarımız sürülerine saldıran, obalarına zarar veren kurt, domuz gibi hayvanları vurarak etkisiz hale getiriyor ve kendilerine zarar vermelerini önlüyorlardı. Ancak, son yıllarda çıkan hayvan yasaları yüzünden bu artık mümkün olmuyor. Bu nedenle çobanlarımız oldukça mağdur durumdalar. Hatta, mal güvenliğinin yanında can güvenlikleri bile tehlike altında. Bakın son olarak daha dün merkeze bağlı Kuleönü kasabamızda aynı durum yaşandı. Kasabaya kadar inen kurtlar bir çoban kardeşimizin 45 küçükbaş hayvanına saldırdı ve onları telef etti. Bu böyle olmaz. Bir an önce çözüm bulunmalıdır. Nereye kadar gidecek bu işin sonu?” dedi.  
“4 BİNE YAKIN HAYVAN TELEF OLDU”
Böylesine saldırı durumlarında çobanları bizzat yerinde ziyaret ederek sorunlarını dinlediğini vurgulayan Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Köroğlu; “Son bir senedir kurt saldırıları arttı. İlimizde yoğun bir şekilde kurt saldırıları var. Birlik üyelerimizin 4 bine yakın hayvanı bu şekilde meydana gelen saldırılar yüzünden telef oldu. Eskiden kurtlar bu kadar azgın değildi. Azgın olanlarını ve saldıranlarını da biz imha ediyorduk. Fakat şimdi edemiyoruz. Çoban arkadaşlarımız sürüsüne saldıran hayvanı öldürdüğü zaman ‘Sakın öldürmeyin cezası var’ diyorlar. Tüm yetkililer diyor öldürmeyin, karakol diyor öldürmeyin, tarım müdürlüğü diyor öldürmeyin. Peki biz ne yapacağız?” diye sordu.
“KURTLARI ÖLDÜRMÜYORUZ HAYVANLARIMIZI TELEF EDİYORLAR, ÖLDÜRÜYORUZ CEZA YAZIYORLAR BU NASIL İŞTİR BÖYLE?”
Hayvan Yasasında bu konuda acilen bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu; “Öldürmeyin diyorlar iyi tamam da biz ne yapacağız. Kurt gelip gözümüzün önünde sürüye saldırıyorsa, hayvanlarımızı telef ediyorsa olanları seyredecek miyiz? Böyle bir garabet durum olabilir mi? Yasalar, adeta elimizi kolumuzu bağlıyor. Öldürmesek yüzlerce hatta binlerce hayvan kurtlar tarafından telef ediliyor. Öldürsek 4 – 5 bin lira ceza yazıyorlar. Bu içinde bulunduğumuz garabet ikilemden artık kurtulmak istiyoruz. Yasanın değişmesini en azından saldırı anında çobanlarımıza saldırıyı gerçekleştiren domuz veya kurtları öldürmemize müsaade edilmesini istiyoruz” dedi.  
 

Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °