Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

“Bir okul yaptırana gösterilen vefa Atatürk’e gösterilmemektedir”

“Bir okul yaptırana gösterilen vefa Atatürk’e gösterilmemektedir”

ISPARTA 18.09.2017 07:07:00 0
“Bir okul yaptırana gösterilen vefa Atatürk’e gösterilmemektedir”
Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Balaban, 2017-2018 eğitim öğretim yılının başlangıcı nedeniyle yaptığı açıklamada yeni müfredat değişikliğini eleştirdi.
Balaban, “Bakanlığımız müfredat değişikliğine gitmekte ve bazı konular yeniden değerlendirilmektedir. Bu yapılırken de Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün ders kitaplarından çıkarılması söz konusudur. Bu vatanı ve devleti bize emanet edenlere saygısızlık edemeyiz. Onların yüce hatırasını mutlaka göz önünde bulundurmalıyız. Bir okul yaptırana gösterilen vefa, bu vatanın kurtarıcısı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e gösterilmemektedir” dedi.
                                              
Kamu Sen İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Balaban, 2017-2018 Eğitim Öğretim yılının başlaması nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında sözleşmeli ve mülakat esasına dayalı öğretmen alımına karşı olduklarını vurgulayan Balaban, yeni müfredatı da eleştirdi.
“SÖZLÜ SINAVIN NE OLDUĞUNU TÜRKİYE’DE BİLMEYEN YOKTUR”
Balaban’ın açıklaması şöyle; “2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılının hayırlara vesile olmasını temenni ediyor; tüm öğretmenlerimize, eğitim çalışanlarımıza ve öğrencilerimize başarılar diliyoruz. Türk Eğitim-Sen olarak sözleşmeli ve mülakat esasına dayalı bir öğretmen alımına karşıyız. Çünkü;
-Sözlü sınavın ne olduğunu Türkiye’de bilmeyen yoktur. Siz sözlü sınav derseniz, işin içine torpil girer, yandaşlık girer, tehdit girer, şantaj girer, baskı girer, istismar girer, dayatma girer.
-Mülakat ile birlikte KPSS’de yüksek puan alanlar atanamazken; daha düşük puan alanların atanması kolaylaşmaktadır. Bu ve bundan sonraki tüm mülakatla öğretmen alımlarında torpil listeleri elden ele dolaşması, siyasi partilerin il ve ilçe teşkilatlarının devreye girmesi, adamını bulanın sözleşmeli öğretmen olması kaçınılmaz olabilecektir.
-Sözleşmeli öğretmenlik iş güvencesiz bir çalışma yöntemidir. Bu yöntemin bundan sonraki öğretmen alımlarında da uygulanacak olması eğitime darbe vurmaktır.
-Sözleşmeli öğretmenler özlük hakları ile atama ve yer değiştirme yönüyle kadrolu öğretmenlerden daha farklı uygulamalara tabidir.Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz her ne kadar "Kadrolu öğretmenler ile sözleşmeli öğretmenlerin hakkı, hukuku, ücretleri arasında hiçbir fark yoktur." dese de durum böyle değildir. Belki ücret açısından fark olmayabilir ama özellikle bir yere çakılı kalmaları, 6 yıl boyunca tayin isteyememeleri onları sözleşmeli köle haline getirecektir. Bu insanları 6 yıl boyunca istediğiniz gibi kullanmak, yerinden kıpırdamasını engellemek, bir yere çakılı kalmasını sağlamak adaletli bir devlet politikası mıdır?
“ÜLKEMİZİN İÇİNDE BULUNDUĞU SÜRECİ FIRSATA ÇEVİRMEK HAKSIZLIKTIR”
Elbette ülkemizin içinde bulunduğu sürecin ne kadar zor olduğunun farkındayız. Ancak bunu bir fırsata çevirmek büyük bir haksızlıktır. Bu ülkeyi seven, demokrasiye gönülden bağlı, eğitimli, donanımlı yüz binlerce vatan evladı vardır. Öğretmenlerin çok hassas yapılacak bir güvenlik araştırmasının ardından kadrolu atanması her şeyden önce eğitime ve bu ülkenin öğrencilerine büyük bir katkıdır.
İşte tüm bu nedenlerden dolayı sendikamız sözleşmeli ve mülakat uygulamasına dava açtı. En kısa zamanda davanın sonuçlanmasını ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın dava sonucuna göre hareket etmesini bekliyoruz. Bu uygulama ucubedir, çünkü başarı sadece mülakat puanına göre tespit edilmektedir.
“ÜCRETLİ ÖĞRETMEN GÖREVLENDİRİLMESİ İVEDİLİKLE SONA ERDİRİLMELİDİR”
Türkiye’de ücretli öğretmen sayısı 80 bin civarındadır.  Ücretli öğretmen alımı eğitimimizi geriye götüren bir uygulamadır. İş güvencesine sahip olmayan, girdiği ders başına ücret alan, özlük hakları olmayan ücretli öğretmenler bu ülkenin kanayan yarası haline gelmiştir. Üstelik iki yıllık meslek yüksekokulu ya da açık öğretim mezunları bile ücretli öğretmen olarak derslere girmekte ve eğitimin kalitesi yerlerde sürünmektedir. Sendikamız kadrolu öğretmen alımı dışındaki uygulamalara karşı çıkmaktadır. Türk milli eğitimini 40 yıl geriye götüren bir uygulama olan ücretli öğretmen görevlendirilmesi ivedilikle sona erdirilmelidir.
 YARDIMCI HİZMETLER SINIFINA EK GÖSTERGE VERİLMELİDİR
-Öğretmen, memur, hizmetli, daktilograf, teknisyen v.b. tüm eğitim çalışanları ekonomik yönden sıkıntı içerisindedir. Tıpkı diğer kamu çalışanlarımız gibi düşük zam oranlarına mahkum edilen eğitim çalışanlarımız MEB tarafından desteklenmelidir. Öğretmenlerin ek ders ücretleri artırılmalı, eğitim-öğretim yılı başında verilen Eğitim-Öğretime Hazırlık Ödeneği brüt bir maaş tutarında tüm eğitim çalışanlarına verilmeli, yardımcı hizmetler sınıfının görev tanımları yapılmalı, bu insanlar angarya işler yapmaya mecbur bırakılmamalı, öğretmenlerin ek göstergeleri 3600’e yükseltilmeli, tüm kamu görevlilerinin ek göstergeleri 800 puan artırılmalı ve yardımcı hizmetler sınıfına ek gösterge verilmelidir.
BU VATANI VE DEVLETİ BİZE EMANET EDENLERE SAYGISIZLIK EDEMEYİZ
Bakanlığımız müfredat değişikliğine gitmekte ve bazı konular yeniden değerlendirilmektedir. Bu yapılırken de Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün ders kitaplarından çıkarılması söz konusudur.  Bu vatanı ve devleti bize emanet edenlere saygısızlık edemeyiz. Onların yüce hatırasını mutlaka göz önünde bulundurmalıyız. Bir okul yaptırana gösterilen vefa, bu vatanın kurtarıcısı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e gösterilmemektedir.
“VELİLERİN MESAİ SAATLERİ DE AYARLANMALIDIR”
Bir diğer önemli konu ise kış saati uygulamasıdır. Milli Eğitim Bakanlığı bir genelgeyle ders giriş çıkışlarını coğrafi şartlara göre ayarlanması talimatını vermiştir. Bu konu takdire şayandır. Teşekkür ederiz. Ancak bu çocukların anne babaları çalışmaktadır. Onların mesai saatleri değişmedikçe bu problemi nasıl çözeceğiz. Anne babası işe giden çocuk kendisi daha sonra nasıl okula gidecektir. Uzak ilçelere gidiş geliş yapan öğretmenlerimiz var. Bunlar sabahın erken saatlerinde evlerinden çıkmak zorundalar. Çocukları okul zamanına kadar nerede bekleyecek ve onları okula kim götürecek veya gönderecektir. Bunun değerlendirilmesi bu şekilde yapılmalı ve mesai saatleri de buna göre ayarlanmalıdır.
“DİLERİZ BU HUZURSUZLUK EĞİTİM ÖĞRETİME YANSIMAZ”
Eğitim Yöneticiliği mülakatları yapılmış ancak diğer illerde açıklanmış olmasına rağmen henüz ilimizde sonuçlar açıklanmamıştır. Anlaşılan gerekli ayarlama yapılamamış, istekler yerine getirilememiştir. Dileriz bu huzursuzluk eğitim öğretime yansımaz. Yeni eğitim öğretim yılının başta eğitim çalışanları olmak üzere camiamıza, öğrencilerimize, velilerimize ve ilimize hayırlı olmasını dilerim.”

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 16.6 ° / 6 °
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °