Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Belediye başkan adaylarının kentsel dönüşüm projesi var mı?

Belediye başkan adaylarının kentsel dönüşüm projesi var mı?

ISPARTA 25.02.2019 07:02:00 0
Belediye başkan adaylarının kentsel dönüşüm projesi var mı?
Risk Kentsel Dönüşüm Şirketi'nin Genel Müdürü Yüksek Mimar Caner Ataseven, belediye başkan adaylarının yeni imar alanları belirlemek yerine mevcut riskli yapılar ve kentsel dönüşüm konusuna değinmeleri gerektiğini söyleyerek “Batı Anadolu’da riskli alan ilan edilmeyen tek şehir Isparta. Afyon’da Burdur’da, Antalya ve Denizli’de riskli alan ilan edilmiş mahalleler var. Isparta olarak bizim planlı kentsel dönüşümlere ihtiyacımız var” dedi.
İstanbul ve Mersin’de kendiliğinden yıkılan binalar ve Çanakkale’de meydana gelen depremlerin ardından Türkiye’de gözler yeniden riskli yapılar ve kentsel dönüşüm konusuna çevrildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 81 ile genelge göndererek illerde riskli yapıların yoğun olarak bulunduğu alanların üç ay içinde belirlenmesini ve bildirilmesini istedi. Kentsel dönüşüm ilk çıktığından bu yana Batı Akdeniz illerinde riskli bina tespitlerini yapan Risk Kentsel Dönüşüm Şirketi'nin Genel Müdürü Yüksek Mimar Caner Ataseven, belediye başkan adaylarına çağrı yaparak “göreve gelecek belediye başkanından ilk beklediğimiz belediyede kentsel dönüşüm komisyonu kurması. Afyon Belediyesi’nde 2012’de kentsel dönüşüm komisyonu kuruldu” diye konuştu.
 
İstanbul Kartal’da bir binanın kendiliğinden göçmesinin ardından ardı ardına binalar boşaltılarak yıkılmaya başlandı. Ardından Mersin’de bir bina boşaltıldıktan birkaç saat sonra kendiliğinden yıkıldı. Bunun üzerine oklar imar barışına ve bakanlığa çevrildiği için bakanlık da bu konuda adım atmak istedi. Cumhurbaşkanı da Kartal’daki göçen binanın yerine giderek, ‘ne pahasına olursa olsun kentsel dönüşümü devam ettireceğiz. 3-5 ay oturayım yok hemen boşalttıracağız’ dedi. O yıkılan binanın etrafındaki riskli binalar da boşalttırıldı.
BU TALEP İLK DEĞİLMİŞ
Risk Kentsel Dönüşüm Şirketi'nin Genel Müdürü Yüksek Mimar Caner Ataseven, bakanlığın illerden 2012-2013 yılarında da benzeri bir talepte bulunduğunu hatırlatarak “Türkiye’deki 20 milyon binanın resmi tabirle 14 milyonu riskli. Devlet bir yerden başlayacağız dedi. Bakanlık bu konuda 81 ile yazı gönderdi. 3 ay içinde riskli binaların tespitinin yapılması istendi. Ancak bakanlığın bu ilk gönderdiği yazı değil. 2012 veya 2013’de kentsel dönüşümün başladığında da böyle bir yazı belediyelere gönderilmişti. Bu kez kararlı duracaklarını düşünüyorum. Ama zamanlaması çok yanlış. Çünkü yerel seçimler var şuanda belediyeler buna vakit ayıramaz.  İstenilen şey basit bir şey değil. Tepeden uydu ile gezseler 3 ayda bitmez. Arada bir gezip bu bina çürük deseler bitmez. Fakat kentsel dönüşümü güçlendirmek üzere bu konunun üzerine gidecekler” dedi.
RİSK TESPİTLERİ DAHA BASİT YOLLARDAN YAPILABİLİR
Risk tespitini hızlandırmak için de bazı önlemler alınabileceğini belirten Ataseven “Bu işe kararlı başlamak işin bitmesinin yarısıdır. 3 ay denildiyse sıkıştırmaları lazım. Bu iş partiler üstü bir olay. Devletin sert gücü olmadan özel sektör olarak biz bir şey yapamayız. Memurun bir yılda yapacağını özel sektör bir ayda yapar. 2018 yılında deprem yönetmeliği yenilendi. Ancak bu biraz karışık. Daha basit inceleme yöntemleri var, tek sayfalık, anket gibi. Kağıdı eline alıp gideceksin, binanın yapım yılı kaç, kaç katlı, yığma mı, betonarme mi, kolon kesilmiş mi, kolon ölçüleri nedir, bunlara puan vereceksin. Çok riskli, az riskli veya ilk depremde göçer diye puanlama yapacaksın.  Deprem yönetmeliğine göre tüm binalar riskli. Ama depremde bütün binalar değil bazıları yıkılıyor. Hızlı değerlendirme yöntemi ile daha basit şekilde riskli binalar tespit edilebilir. Onlara teşvik ver, kira yardımı ver, yık. En çok kırmızı yer olan alanı Ankara’ya gönder, riskli alan ilan edilebilir” şeklinde konuştu.
DÜNYA TARİHİNDE GÖRÜLMEMİŞ BİR OLAY
İstanbul’da kendi ağırlığını taşıyamadığı için yıkılan binanın çok nadir görülebilecek ekstrem bir olay olduğunu söyleyen Mimar Caner Ataseven “Isparta’da kendi kendisine göçebilecek olan bina sayısının çok fazla olduğunu sanmıyorum. İstanbul’daki olay dünya tarihinde görülmemiştir. Bina kendi ağırlığını taşıyamadığından göçüyor. Ama İstanbul’da böyle bina çoktur. Orada deniz kumu kullanıldığını biliyoruz. Demirlerin hepsinin korozyona uğradığını ve yok olduğunu biliyoruz. Çimento diye bir şey yok. Ayrıca kaçak kat çıkıyorlar. Isparta’da herkes birbirini tanır, çok fazla esneyemezsiniz. Genelde kurala uyarız. En fazla çatı katını açarız. Belki merkezde 50 bina böyledir. Ama Isparta’da depremde yıkılma ihtimali olan 2.riskli bina binlerce vardır” ifadelerini kullandı.
BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARINA ÇAĞRI
Batı Anadolu’da riskli alan ilan edilmeyen tek ilin Isparta olduğuna dikkat çeken Ataseven “Afyon’da 10 mahalle, Burdur’da 3 mahalle riskli alan ilan edildi. Antalya ve Denizli’de de var. Bakanlığın da istediği bu. Yerel seçimlerde göreve gelecek kişilerden kentsel Dönüşüme biraz değinmelerini isterim. Yeni imar alanlarını konuşmaktan çok mevcut binaları ne yapacağız? Bunu belirlememiz gerekiyor. Isparta’nın eski yerleşim alanlarında çarpık yapılaşmadan dolayı birçok ara sokaktan çıkamazsınız. Gelecek belediye başkanından ilk isteğim belediyede kentsel dönüşüm komisyonu kurması. Afyon Belediyesi’nde 2012’de kentsel dönüşüm komisyonu var. Isparta’da göreve gelecek belediye başkanından bunu yapmasını bekliyoruz. Bizim planlı kentsel dönüşümlere ihtiyacımız var” dedi.
İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİN ZOR YILLAR BAŞLADI
Isparta’da kentsel dönüşümün nereden başlayabileceği ile ilgili ip uçları da veren Ataseven “Çok katlı binaların olduğu Halıkent, Anadolu mahalleleri daha riskli. Kat burada önemli. Yapılaşma açısından bakarsak Karaağaç, Kepeci mahallelerinin riski az çünkü tek, 2 katlı. Ama şehircilik açısından en acil yerler Kepeci ve Karaağaç mahalleleri” diye konuştu.
İnşaat sektöründe işlerin giderek zayıfladığını söyleyen Ataseven “İnşaat sektörü şuanda zor durumda. Bizim Isparta ve Burdur’da yapı denetim laboratuvarlarımız var. Her dökülen betondan numune alıyoruz. Geçen yıl bu vakitler Isparta’da günde ortalama 100 numune alırdık. Bu sene 10 numune ancak alıyoruz. Son 3 ayda Isparta’da atılan temel sayısı bir elin parmaklarını geçmez” şeklide konuştu. GÜLSES GAZETESİ
 

Perşembe 16.6 ° / 6 °
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °