Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Batı Akdeniz İhracatı 1 Milyar Doları Aştı

Batı Akdeniz İhracatı 1 Milyar Doları Aştı

ISPARTA 19.05.2022 11:38:00 0
Batı Akdeniz
İhracatı 1 Milyar 
Doları Aştı
Antalya, Burdur ve Isparta’dan gerçekleşen ihracat, 18 Mayıs tarihi itibariyle 1 milyar doları aştı. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu düzenlediği basın toplantısı ile Bölge ihracatında yaşanan son gelişmeleri aktardı. BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, “18 Mayıs tarihi itibariyle bölge ihracatımız 1 milyar doları aştı. Bölge ihracatımızın gelişimine katkı sunan ihracat ailesinin değerli fertlerini elde edilen başarıdan dolayı kutluyorum” dedi.
 
Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı ve ürün gönderilen ülkelerin artan enflasyon rakamlarına rağmen elde edilen başarının Bölge açısından önemine değinen Başkan Çavuşoğlu, “Tüm olumsuzluklara rağmen Bölge ihracatımız 1 milyar dolara geçen yıla kıyasla 8 gün önce ulaştı. Bu olumsuzlukların yaşanmaması halinde ihracatımız Nisan ayında 1 milyar dolara ulaşırdı. Dolar bazında artış yaşamamıza rağmen miktar bazında düşüş yaşadık. Gönderilen ürün miktarı düşmeseydi ihracat rakamlarımız çok daha yüksek olurdu” diye konuştu.
Savaşın etkisini Bölge olarak en derinden hissettiklerini ifade eden Başkan Çavuşoğlu, “İhracatımız dolar bazında yüzde 6 artarken, kilogram bazında yüzde 23 düştü. Bu düşüş olmasaydı dolar bazında yüzde 30 artış yaşanırdı. Bu dakikadan sonra hedefimiz ihracatımızda kilogram miktarı artırmak olacaktır. Bunun için sektörlerimize yönelik URGE ve sektörel ticaret heyetleri düzenleyeceğiz. Ve mevcut pazarlarımızda etkinliğimizi daha da artıracağız” dedi. Başkan Çavuşoğlu, konuşmasında artan işletme maliyetlerine de dikkat çekti. Özellikle gıdada yaşanan fiyat artışının ihracattan kaynaklandığı yönünde yanlış bir düşüncenin olduğunu kaydederek, “Gıda ürünlerindeki fiyat artışı ihracatın düşmesiyle gerilemez. Üretimi artırarak, fiyatları düşürebiliriz. Üretici, üretimin her aşamasında desteklenmeli. Gıda üretimine de ayrıcalık tanınmalı” dedi.
Toplantıya, BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu’nun yanı sıra BAİB Başkan Yardımcıları Mustafa Küçükyaman, Ramazan Keskin, BAİB Yönetim Kurulu Üyeleri Cüneyt Doğan, Ercan Akın, Mehmet Ali Can, Süleyman Duran, Ahmet Tekin, Mahmut Alkan, Denetim Kurulu Üyeleri Onur Kaçar ve Yusuf Akgül de katıldı. Başkan Çavuşoğlu, Nisan ayında ki seçimle göreve gelen Yönetim Kurulu Üyelerini basına tanıttı.

Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °