Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Başkan Tural’dan önemi uyarı: Kalitesiz bıçak ve sahte kasaplara dikkat!

Başkan Tural’dan önemi uyarı: Kalitesiz bıçak ve sahte kasaplara dikkat!

ISPARTA 7.08.2019 13:32:00 0
Başkan Tural’dan önemi uyarı: 
Kalitesiz bıçak ve
sahte kasaplara 
dikkat!
Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanvekili Ahmet Tural, yaklaşan kurban bayramı öncesi vatandaşları kalitesiz bıçak kullanımı ve sahte kasaplara karşı uyardı.
 
Kurban Bayramı yaklaşırken, piyasalarda bayram öncesi hareketlilik yaşanıyor. Kurban Bayramı öncesi bıçak satışı da hızlanırken, uyarı Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanvekili Ahmet Tural’dan geldi. Tural, kurban derilerinin ziyan edilmemesi için kalitesiz bıçak kullanımından uzak durulması gerektiğini söyledi.
DERİYE ZARAR VERİYOR
Türkiye’de ham deri sanayinin ihtiyacının yüzde 20'sinin kurban derileriyle karşılandığını belirten Tural, “ Bu nedenle vatandaşlarımız kör, kalitesiz, Çin malı bıçaklarla kurbanını kesmemeli, derileri ziyan etmemeli. Derilerin ve kurbanın ziyan olmaması için bununla birlikte sahte kasaplara değil kasap esnafımıza güvenilmeli” açıklamasında bulundu. Her yıl Kurban Bayram'ında ortalama 900 bin büyükbaş ve 2 milyonun üzerinde küçükbaş hayvan kesilirken, deri sanayinin 6,5 milyon büyükbaş hayvana ve 60 milyon küçükbaş hayvan derisine ihtiyacı olduğunu ileten Tural, “Yani kurban derileri, deri sanayimizin ihtiyacı olan ham derinin yüzde 20'sini karşılıyor. Dolayısıyla yüzde 80'i ithalattan oluşan bu sektörde kurban derilerinin önemi çok büyük. Deri işletmeleri derileri işleyerek yerli üreticilerimize, onlar da ayakkabı çanta cüzdan gibi ürünler yaparak yabancı ülkelere satıyor. Böylelikle ülkemize ihracatla birlikte döviz girdisi sağlanıyor” dedi.
UCUZ KALİTESİZ
BIÇAKTAN UZAK DURUN
Kaliteli ve yerli bıçak kullanımının kurbanı ziyan etmeme konusundaki önemine vurgu yapan Tural, 'Kurban derilerinin ekonomimize ve deri sanayimize ziyan olmadan kazandırılması gerekiyor. Bunun için de keskin ve kaliteli bıçak kullanılması çok önemli. Uzakdoğu ülkelerinden ithal edilen ucuz, kalitesiz, fabrikasyon üretimler yerine yerli ve kaliteli bıçaklarımız tercih edilmeli. Bıçakta kaliteli ve ustalığı el işçiliği kadar hiçbir üretim veremiyor. Bunun yanı sıra bilinçli kesim, serin bir yer olmak kaydıyla saklama koşulları, 2 saat içinde tuzlama yapılması gibi noktalar da kurbanın ve kurban derisinin ziyan olmamasını sağlayacaktır” dedi. 
KORSAN
KASAPLARA DİKKAT
Vatandaşların kendini kasap diye tanıtan sahte kasapları değil, vergisini veren, işinin ehli olan kasap esnafını tercih etmesi gerektiğini söyleyen Tural, “Sadece bayramlarda ortaya çıkan günü kurtarmak adına çarşı, pazar veya mahallede tezgah açan sahte kasaplara prim vermeyelim. Vatandaşımız sağlığı açısından da kasap haricinde kıyma makinesi bulunduran yerlere itibar etmemeli, sağlıksız gıda alışverişinden kaçınmalıdır. Vatandaşlarımız, kurbanını işin ehli kasaplara, oda kaydı olan, ustalık belgesi olan vergisini veren bildiği tanıdığı kasaplara emanet etmeli” diye konuştu.
 
 

Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °