Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Balıkla ilgili kimin projesi varsa destek vereceğim

Balıkla ilgili kimin projesi varsa destek vereceğim

ISPARTA 18.01.2017 07:17:00 0
Balıkla ilgili kimin projesi varsa destek vereceğim
Kanunların, Eğirdir Gölü’nde kaçak avlanmayla ilgili EKOBİR’e bir görev tanımlamadığını ve bu nedenle EKOBİR’in bu alanda görev almayacağını ifade eden Vali Şehmus Günaydın, gölde balık popülasyonu ve çeşitliliğin artırılması amacıyla gelecek her projeyi dinleyerek, destek vereceğini açıkladı. Vali Günaydın, bu konuda açık çağrıda bulundu.
Vali Şehmus Günaydın, Kanal32’de katıldığı Basın Kulübü Programında önemli açıklamalarda bulundu. EKOBİR’in devre dışı kaldığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Vali Günaydın, konunun doğrusunu aktardı. Eğirdir Gölü’nde balık popülasyonu ve çeşitliliğini artırmak gerektiğini vurgulayan Vali Günaydın, bu konuda projesi olanlara çağrıda bulundu.
KANUN EKOBİR’E KAÇAK AVCILIK İÇİN BİR GÖREV VERMİYOR
İlk olarak EKOBİR’le ilgili konuya açıklık getiren Vali Şehmus Günaydın, EKOBİR’in Eğirdir Gölü’nün korunması amacıyla kurulan bir birlik olduğunu dile getirdi. Vali Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Su ürünleri kanuna baktığınız zaman buralarda kaçak avcılığı önleme görevinin kimlere verildiği açık ve net yazılmış.  Temmuz 2013’de yapılan değişiklikle buralarda kaçak avcılığını önlemede Tarım Müdürlüğünün, Zabıtanın ve Belediyenin görevleri tanımlanmış. Burada EKOBİR’in müdürü Eğirdir İlçe Müdürü, personeli kurumların personeli. Eğer siz ilçe tarım müdürü olarak kaçak avcılığı beceremeyip, bunu bir birliğin şapkası altında yapıp ben başarılıyım diyorsanız o zaman ilçe tarım müdürlüğünü bırakmanız lazım. siz devletin size verdiği yetkiyi kullanamıyorsunuz, birlik altında kaçak avcılıkla daha iyi mücadele ederim derseniz buna kimse inanmaz. Bu görev tarım müdürlüğünündür, zabıtanındır. Bu görevi bunlar yapacak. Biz EKOBİR’in kendi tüzüğünde yazdığı faaliyetlerin tamamını destekler, katkı verir ve onlara yardımcı oluruz. Ama biz Valilik ve Kaymakamlık olarak biz kaçak avlanma ile baş edemiyoruz, bunu EKOBİR yapsın dersek bu bizim zafiyetimizi ortaya koyar. Devlet zaafa düşmez. Devletin kurumları kanunlardan aldığı güç ve yetkiyle bu sorunun üstesinden gelecekler. Kaçak avcılıkla nasıl mücadele edileceğini çok açık ve net göreceksiniz. Bunu ilçe tarım müdürlükleri, jandarma beceremiyor deyip, birliğe havale etmek çok doğru değil. Kanuni de değil zaten. Kanun da kaçak avcılıkla mücadele görevinin verildiği kurumlar çok açık ve net belirtilmiştir. EKOBİR devre dışı bırakıldı diye bir şey yok. Kanun birliğe böyle bir görev vermemiş.
HER KURUM HERKES KENDİNE TEVDİ EDİLEN GÖREVLERİ YAPARSA DAHA BAŞARILI OLUR
Siz kaçak bir avcıya gidip ben EKOBİR’den geliyorum sana ceza yazıyorum dediğiniz zaman o cezayı tarım il müdürlüğü görevlileri yazıyor. Biz bu durumu gideriyoruz. Kimse olayı farklı yerlere çekmesin. Şahsi görüşüm, her kurum herkes kendine tevdi edilen görevleri yaparsa daha başarılı olur. Kaçak avcılıkla mücadelede bizim birlikleri devreye sokmamız büyük bir zafiyet ve prestij kaybıdır. Devletin kurumlarına bu görevler verilmişse kimse bu görevleri yapmaktan kaçınamaz.”
ÖNERİLERİNİ İSTİYORUZ
Öte yandan Eğirdir Gölü’ndeki balık popülasyonu, çeşitliliği ve sayısını artırmaya yönelik çalışmalar yapıldığını dile getiren Vali Günaydın, “Bu konuda hocaları çağırıyoruz ve Eğirdir Gölü’nde balık popülasyonu, çeşitliliğini, sayısını nasıl artırabiliriz diye soruyoruz. Önerilerini istiyoruz. Bunları ileride inşallah uygulamaya koyacağız.  Hem kaçak avlanma hem de üretimle ilgili fikirler varsa bunları dinleyelim ve hemen uygulamaya koyalım. Yavru balık üretimiyle ilgili kimin önerisi, kimin ticari faaliyeti varsa gelsin açık destek vereceğim. Eğirdir ve diğer göllerimizin temizliği, balık popülasyonunun artırılması için kimin projesi varsa gelsin ben onlara destek vereceğim. Net bir çağrı.
BİZ DOĞRULARI YAPACAĞIZ
Geçimini balıkçılıkla sağlayanlara söylüyorum; burası sizin çocuklarınızın, torunlarınızın. Siz yarın gittiğiniz zaman işe yaramaz bir göl bıraktığınız bu çocuklara, bu gençlere yapacağınız en büyük haksızlıktır.  Biz doğruları yapacağız. Bizim düşüncemiz bir işi daha etkin, verimli ve kanuna uygun yapmak” şeklinde konuştu. 

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °