Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

BAKA’nın Ev Sahipliği Yaptığı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler; Paneli Sona Erdi

BAKA’nın Ev Sahipliği Yaptığı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler; Paneli Sona Erdi

ISPARTA 24.11.2021 20:33:00 0

BAKA’nın Ev Sahipliği Yaptığı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler; 
Paneli 
Sona 
Erdi
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Isparta Belediyesi işbirliği ile bölgemizde yaygın olarak yetiştirilen tıbbi ve aromatik bitkilerin; yetiştiriciliği, katma değerinin artırılması ve sürdürülebilirliği gibi başlıkların değerlendirildiği Batı Akdeniz Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Paneli tamamlandı.
 
Isparta Belediyesi Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen panel Isparta Vali Yardımcısı Ayşe Karaca, Isparta Belediyesi Başkan Yardımcısı Fahrettin Gözgün ve BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler’in açılış konuşmaları ile başladı. BAKA Genel Genel Sekreteri Volkan Güler açılış konuşmasında; Batı Akdeniz Bölgesi’nin endemik bitkiler açısından çok zengin olduğunu belirterek, BAKA olarak bu konuda yaptıkları en önemli çalışmalardan birisinin Isparta’ya kazandırılan Gül ve Tıbbi Bitkiler ve Ürünlerini Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı olduğunu aktardı.
 
Açılış konuşmalarının ardından panelin birinci oturumu Prof. Dr. Hüsnü Can Başer’in sunumuyla başladı. Başer: “Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaptığım sunumlarda Sütçüler’i örnek gösteriyorum. Sütçüler köylüleri hiçbir dışsal etki olmadan, kekiğin hasadına ilişkin kriterleri tespit ederek sürdürülebilir hasat kuralları geliştirmişlerdir.“ dedi.
 
Panelistlerden Prof. Dr. İffet İrem Çankaya ise “Bizim en önemli referans kitabımız Türk Farmakopesi: Tüm kalite kontrol ve analizleri içeren bu kaynak, üretim aşamasında doğru yöntemi ve standardizasyonu görmek için yol gösterici. Bir ürünü geliştirirken içerisindeki etken maddenin standardize edilmiş formunun kullanılması gerekmektedir.” bilgilerini aktardı. Doç. Dr. Sabri Erbaş göller bölgesinde üretilme potansiyeli olan ürünleri; altınotu, nane, fesleğen, oğulotu, ekinezya, aynısafa, safran, melekotu, dereotu, kereviz, pelin otu, zufa otu, biberiye, alman papatyası, misk adaçayı, kekik (thymus) ve civanperçemi olarak sıraladı.
 
Türkiye Kozmetik Üretici ve Araştırmacılar Derneği (KÜAD) Başkanı Levent Kahrıman: “Satış ve pazarlama birbirlerinden ayrı kavramlar ve firmalarımızın bu hususa dikkat etmesi gerekiyor. Bir ürünün nereye pazarlanacağından ziyade pazarı tespit edilmiş ürünlere yönelik geriye doğru hangi tıbbi ve aromatik bitkilerin üretilmesi gerektiğinin politikası geliştirilmeli.” dedi. Tıbbi ve aromatik bitkiler alanında uzman akademisyenler, iş insanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı panel plaket takdim töreni ile tamamlandı.

Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °