Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Aydoğmuş’un gururu SDÜ’de konferans verdi

Keçiborlu-Aydoğmuşlu olan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, SDÜ Türk Yurdu Topluluğu’nun davetlisi olarak üniversitede bir ‘Geçmişten Günümüze Değişen Dünya Dengeleri’ konulu bir konferans verdi.

ISPARTA 26.12.2016 06:04:00 0
Aydoğmuş’un gururu SDÜ’de konferans verdi
Türk Tarih Kurumu Başkanı, hemşerimiz  Prof. Dr. Refik Turan ‘Geçmişten Günümüze Değişen Dünya dengeleri’ konulu konferans vermek üzere Isparta'da idi. SDÜ Türk Yurdu Topluluğu tarafından düzenlenen konferans Cuma günü saat 14.30 da Hukuk Fakültesi konferans salonunda gerçekleşti. SDÜ Tarih bölümü öğretim üyeleri ile Öğrencilerin  ilgi gösterdikleri etkinliğe Kent Konseyi Başkanı ve Topluluk Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mahmut Bülbül, Prof. Dr. Bayram Kodaman,ADD Başkanı Batuhan Güldiken, Türkocağı Başkanı Op.Dr. Levent Başyiğit ve halk katıldı.Dünyadaki siyasi dengelerin hukuk ve güç kavramları üzerine inşa edildiğini belirten Turan, Dünya’daki dengeleri değiştiren tarihi olayları dönemsel olarak ele aldı.Yazının bulunmasından önceki zamandan bahseden Turan, tarihe bakıldığında ülkelerin sürekli savaş halinde olduklarını ifade ederek savaş türlerini “Milli Mücadele Savaşları”, “Kültür, Din ve Medeniyet Savaşları”, “Sömürge Savaşları” şeklinde sıraladı. Turan konuşmasında Kavimler Göçü, Haçlı Seferleri, Dünya Savaşları, Selçuklular, Osmanlı Devleti gibi tarihin seyrini değiştiren dönemlere de değindi.
Prof. Turan özetle şunları anlattı: “Anadolu Türk Tarihinde dengeleri değiştiren 3 önemli olay vardır.Birincisi 26 Ağustos 1071 de Sultan Alpaslan'ın Bizans İmparatoru Romen Diojen'e karşı kazandığı Malazgirt Meydan muharebesidir ki Anadolu’nun kapıları Türklere bu savaşla açılmıştır,ikincisi bundan 105 yıl sonra 2. Kılıçarslan'ın yine Bizans İmparatoruna  karşı kazandığı Isparta ili Gelendost ilçesi civarında yaşanan Miryokefalon savaşıdır ki bu savaşla Anadolu'nun Tapu'su alınmıştır,üçüncüsü de Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu M. Kemal Atatürk'ün 1921 yılında kazandığı Sakarya zaferidir ki Türk'lerin 13 Eylül 1683 günü Viyana'da başlayan çekilmesi, 238 sene sonra bu savaş'la Sakarya'da durdurulmasına vesile olmuştur.
 Dünya tarihi,Güçler dengesine bakarsak Devlet'lerin olduğu günden beri mücadele var oldu. Devletin çıkışı ailedir. Ailelerin oluşturduğu Millet,Milletin yaşadığı yer, şair Mithat Cemal Kuntay'ın "uğrunda ölen varsa Vatan'dır" dediği toprak parçası ve hakimiyet unsuru olan siyasi organizasyon Devlet.Devlet Güç ile Hukuk'un birlikte olmuş halidir.Sadece güç zulüm getirir,sadece Hukuk derseniz fanteziden öteye gitmez, ancak birlikte bir anlam ifade ederler.Tabi burada Hukuk'u öne almak gerekir.Medeniyet Tarihi çalışmalarında basit bir sonuca vardım.Mesela Selçuklu tarihindeki Hükümdarlar Medreseleri ön plana almışlar ve Tıp,Astronomi vb den önce Hukuk için kurmuşlardır, o gün için buna fıkıh diyorlardı.Avrupa'da ki üniversitelerin temelinde ilk olarak Hukuk'un yattığını biliyoruz. Devlet'in içte kendi vatandaşlarının birbirlerine karşı  Hukukunu,dışarıda ise başka Devlet'lere karşı kendi Hukukunu koruma gücü ve kabiliyetine biz Egemenlik diyoruz.Egemenliğini kaybederse Devlet olma vasfını kaybediyor.”
Yaklaşık bir saat süren anlatımı, soru cevaplar sonrası konferans sona erdi ve günün konuğuna şilt ve gül ürünü hediye takdim edildi. Konferans sonrası SDÜ Rektörü Prof.Dr.İlker Hüseyin Çarıkçı'yı ziyaret edip, görüşen Türk Tarih Kurumu Başkanı Hemşehrimiz Prof.Dr.Refik Turan gece'yi Isparta'da Sıla-ı rahim yaparak geçirdi ve hafta sonu Ankara'ya döndü.

Anahtar Kelimeler:
Cuma 17.7 ° / 6.5 °
Cumartesi 21.2 ° / 8.4 °
Pazar 21.9 ° / 10.2 °