Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

AYBATILI’YA GÖRE, ULAŞIM SORUNUNU ÇÖZECEK VİZYONER PROJELER

AYBATILI’YA GÖRE, ULAŞIM SORUNUNU ÇÖZECEK VİZYONER PROJELER

ISPARTA 29.04.2019 14:12:00 0
AYBATILI’YA GÖRE, ULAŞIM SORUNUNU ÇÖZECEK VİZYONER PROJELER
1994-1999 dönemi Belediye Başkanı Mehmet Aybatılı, Isparta’nın ulaşım ve trafik sorununu çözmeden yerinde saymaya devam edeceğinin altını çizdi. Aybatılı, “akıllık kavşaklar, trafik ışıkları ile, halk otobüslerini yenilemekle ‘trafik sorununu çözdüm’ diyemezsin. Kaldırmı yapmak, asfalt dökmek için belediye başkanı olunmaz. Başkan büyük işler düşünür ve yapar” dedi.
 
Eski Belediye Başkanı Mehmet Aybatılı, şu açıklamalarda bulundu:
EĞİRDİR GÖLÜ’NE MECBUR KALDIK
Trafik Isparta’nın önemli bir sorunu. İçme suyu da önemli ama yeni baraj yapılıyor. Yarın onlar tamlandıktan sonra Eğirdir Gölü’nden su alma artık ortadan kalkar. O zamanki şartlarda Eğirdir Gölü’nden suyu getirmek zorundaydık. O dönem Bozanönü’nde kuyular açıldı ama yetersizdi. Ziya Zeynelgil döneminde başlatılan bir proje vardı onu tamamladık. Böylece Isparta’nın içme suyu sorunu çözülmüştü. Ama şimdi yeni teknolojilere göre yenilemek gerekiyor. Andık Deresi’nin suyunu içme suyu olarak vermek lazım.
ALT GEÇİTLER YAPILMALIDIR
En önemlisi ulaşım sorunu. Bunun mutlaka çözülmesi gerekir. Alt ve üst geçitlerin mutlaka yapılması gerekir. Seçim sürecinde bunlardan çok bahsedilmedi, bunlar konuşulmadı. Şimdi Hasan Balaman geldi bir alt geçit yaptı ama bir şey ifade etmedi. İlk evvela alt geçide Kaymakkapı’dan başlamak lazımdı. Alt geçitlerin gayesi bir taraftan girip bir taraftan çıkacaksın. Şimdi İstanbul yolunda alt geçitten sanayinin oradan giriyor, Bolat Otel’in önünden çıkıyorsun. Kaymakkapı’da duruyorsun gidiyorsun ileride bir daha duruyorsun. O zaman alt geçit yapmanın bir önemi yok. Süratli bir şekilde şehrin diğer bölümlerine alt geçitlerin mutlaka yapılması gerekir. Trafiği ancak böyle rahatlatabilirsin. Akıllı sistemlerle trafiği rahatlatmak çok zor ve çözüm de değil.
ASFALT YAPMAK İÇİN BAŞKAN OLUNMAZ
Asfalt, kaldırım, bunlar belediyenin normal işyeridir. Büyük projelere eğilmek lazım bunların üzerinde durmak lazım. Ulaşımı çözemediğin müddetçe, trafiği çözemediğin müddetçe Isparta’nın rahatlaması, büyümesi genişlemesi mümkün değildir. Asfalt yapmak için kaldırım yapmak için belediye başkanı olunmaz. Bunu zaten belediye birimleri yapar. Belediye Başkanı bunları yapmaz. Başkan büyük projeler ortaya koyar. Bunları yapamazsan Isparta yerinde sayar. Üniversitede bu kadar talebe var. İkinci üniversitesi kurulmuş biz hala ulaşımı benim özelleştirdiğim otobüslerle yapıyoruz. Çözüm değil. Otobüsleri yenilemekle ulaşımı çözdüm diyemezsin. Raylı sistem projesinin mutlaka faaliyete geçirilmesi lazım. Bizim dönemimizde bu proje bitmişti. Ulaştırma Bakanlığı’nın görüşlerini aldık. DPT’yi 500 bin nüfus şartına rağmen aştık. Hazine Garantisini aldık. Bakanlar Kurulu karanı aldık. Masa üstünde ihalesi yapılacak dosya kaldı. İhalesi yapılsaydı Bugün Isparta’nın her tarafından raylı sistem dağılmış olacaktı.
ISPARTA, 20 YIL ÖNCE
BÜYÜK BİR FIRSATI KAÇIRDI
Biz o dönemde Alman KWF Bankası’ndan 26 milyon mark hibe kredi aldık. Ama ne oldu önü kesildi. Isparta’ya lüks denildi. Şu denildi bu denildi ve yapılmadı. 20 sene sonra hala raylı sistemi konuşuyoruz. Üniversite bugün raylı sistem olması gerekir diyor. Stk’lar bunu söylüyor. Biz 110 bin nüfusla bunu Isparta’ya getirdik. Biz olsak da olmasak da bizden sonra gelenler bunu yapabilir dedik ama maalesef bir talihsizlik oldu önü kesildi. 20 senedir konuşuyoruz ve bugün de acil olduğunu söylüyoruz. O önem üniversite hastanesinin aldığı krediyle bu işe başlamıştık. Şimdi ne oldu onlar krediyi aldılar. Sonra hükümet af çıkardı borcu sildi attı. Biz de yapsaydık. Borcu silecekti Isparta raylı sistemi kazanacaktı. Böyle bir fırsatı biz kaçırdık. Isparta’ya raylı sistemin mutlaka yapılması alt ve üst geçitlerin Isparta’ya kazandırılması gerekir. Bunlar olduğu takdirde Isparta rahatlar, genişler ve ilerler.”
6be43bfa-f26d-456c-981e-d9c1fdcfdc9e.jpg1e5413d5-ce6c-4d18-b1a7-295a80782182.jpg

 

Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °