Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Ağız Ve Diş Sağlığı Sağlıklı Yaşamın İlk Adımıdır

Ağız Ve Diş Sağlığı Sağlıklı Yaşamın İlk Adımıdır

ISPARTA 21.11.2020 18:07:00 0
Ağız Ve Diş Sağlığı 
Sağlıklı Yaşamın 
İlk Adımıdır
Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul, ağız ve diş sağlığının önemli olduğunu ancak engelli bireylerin ağız ve diş sağlığının içerisinde bulundukları durumdan dolayı daha da önem arz ettiğini belirterek, “Gelişmiş imkanlara sahip Türkiye’de bulunan ilk ve tek Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde hastalarımıza uzmanlaşmış ve entegre bir yöntemle hizmet sunmaktayız” diye konuştu.
 
SDÜ’nün 25 yıldır ağız ve diş sağlığı konusunda sorumluluğunun bilincinde olarak her geçen gün eğitim ve tedavi hizmetlerinin iyileştirilmesi adına faaliyetler yürüttüğünün altını çizen Prof. Dr. Baykul, fakültenin gelişmiş alt yapısı ve kaliteli eğitimi ile referans fakülteler içerisinde yer aldığını söyledi.
ENGELSİZ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
Engeli bireylerin taşıdıkları özellikler nedeniyle bazı hizmetleri daha özel bir şekilde alması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Baykul, “Sağlık hizmetlerine erişimin tam ve sürekli olarak sağlanması engelli bireylerin en önemli ihtiyaçlarının başında gelmektedir. Diş hekimliği fakültelerinin ve ağız diş sağlığı merkezlerinin mevcut koşullarında bu hastaların kapsamlı diş tedavilerinin yapılması her zaman mümkün olmamakta ve ağrıyı dindirme amaçlı daha radikal olan diş çekimi gibi tedaviler daha çok tercih edilir hale gelmektedir. Genel ameliyathanesi bulunmayan merkezlerde engelli hastaların tedavi olanakları bulunmamaktadır. SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi ile engelli hasta grubuna ait bir hastanede, bu hasta grubu ile çalışma konusunda tecrübeli ve eğitimli personelin yaklaşımı, oluşturulan fiziki imkânlar ve genel anestezi ünitesi ile tüm diş hekimliği uygulamaları yapılabilmektedir. Bu hizmeti uzmanlaşmış ve entegre bir yöntemle sunulması esas alınmaktadır.” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE İLK VE TEK
Eğitim programlarının DUÇEP gerekliliklerine göre güncellendiğini ve eğitim olanakları bakımından klinik ve laboratuvar imkanlarının sürekli geliştirildiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Timuçin Baykul, şunları kaydetti: “Fakültemiz bünyesinde mevcut olan 8 anabilim dalına ait klinik haricinde 65 yaş üstü geriatrik bireylere entegre hizmet sunulan Geriatri Kliniği mevcuttur. 2020 yılı Şubat ayında fakültemiz bünyesinde faaliyete geçen Engelsiz Ağız Diş Sağlığı Hastanesi 27 yatak, 3 genel ameliyathane, 2 sedasyon ünitesi, lokal ameliyathane, geriatri kliniği, 2 adet engelli ünitesi, radyoloji ünitesi, sterilizasyon ünitesi, biyokimya laboratuvarı ile tüm bu imkanlara sahip Türkiye’de ilk ve tek merkezdir.”
TÜRK DİŞ HEKİMLERİ GÜNÜ KUTLU OLSUN
Her yıl 22 Kasım’ın “Türk Diş Hekimleri Günü” ve içinde bunulduğu haftanın da “Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlandığını kaydeden Prof. Dr. Baykul, “İnsan yaşamında en önemli unsurlardan biri sağlık ve sağlıklı olmaktır. Sağlığın devamlılığının temini yaşam kalitesinin bir göstergesidir. Bu konuda biz diş hekimlerine ve diş hekimliği fakültelerine toplumun ağız sağlığı konusunda bilinçlendirme faaliyetlerinin, eğitim ve tedavi hizmetlerinin yürütülmesi ve iyileştirilmesine yönelik büyük sorumluluk düşmektedir. SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz.” dedi. Tüm dünyada özellikli Ağız Diş Sağlığı hizmetleri verecek merkezlerin yaygınlaşmasını temenni eden Baykul, Türkiye’de Bilimsel Diş Hekimliğinin 112. yılını, tüm diş hekimlerinin 22 Kasım Diş Hekimliği gününü ve 16-22 Kasım Ağız Diş Sağlığı Haftasını kutlayarak sözlerini tamamladı.
 
 

Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °