Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

28 Milyon TL maliyetli 100 yıl hizmet verebilecek bir bina

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta’nın prestijli projesi, kent ekonomisine yön veren kuruluşların yer alacağı Ekonomi Kampüsü binasını Mayıs ayında açmayı planladıklarını belirterek, binanın özelliklerini anlattı

ISPARTA 13.01.2017 05:20:00 0
28 Milyon TL maliyetli 100 yıl hizmet verebilecek bir bina
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın(ITSO) İstanbul yolu üzerinde yaptığı Ekonomi Kampüsü binası dün basına tanıtıldı. Tanıtım toplantısına eski ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan da katıldı. Yeni bina hakkında bilgi veren ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, yeni binanın 20 bin m2 kapalı alana sahip olduğunu belirterek, toplam maliyetinin 28 Milyon TL olduğunu dile getirdi. Ekonomi Kampüsü’nde ITSO’nın yanı sıra BAKA, Isparta Ticaret Borsası, Eczacılar Odası, KOSGEB, İŞKUR gibi kurumların da yer alacağını belirten ITSO Başkanı Başdeğirmen, “Bu binanı en önemli tarafı böyle bir birlik oluşturması” dedi.
8 KATLI AMA 13 KATLI BİNA YÜKSEKLİĞİNDE
Ekonomi Kampüsü’nün 8 katlı olmasına rağmen 13 katlı bir bina yüksekliğine sahip olduğunu anlatan Başdeğirmen, binayla ilgili şu bilgileri verdi: “İnşaatlarda normal şartlarda kat yüksekliği 2,90’dır, bizim binamızda her katın yüksekliği 5 metredir. Bu şekilde kat yüksekliğimiz toprak üzerinde 42-43 metre, bu da 12-13 kata denk geliyor. Bu yönden yüksek ve kaliteli binalar, bütün tesisatın tavandan geçmesi bunun özelliklerinden. Belki de Isparta’da en yüksek bina bizim binamız.
250 ARAÇLIK OTOPARK VAR
En önemli konu şuanda otopark. Şuan kullandığımız binamızda otopark sorunu var ve üyelerimiz orada çok sıkıntı çekiyor. O sıkıntıları burada aşıyoruz. Yeni binamızda yaklaşık 150 araçlık kapalı, 100 araç da açık olmak üzere toplam 250 araçlık otoparkımız var.
FUAR ALANIMIZ BULUNUYOR
Fuar yapabilmemiz ve üyelerimizin ürünlerini sergileyebilmek için en az 2 bin metrekare kapalı alana ihtiyaç var. Burada yaklaşık 3 bin metrekareye yakın bir alanımız var. Burada her türlü fuar ve sergiyi yapma imkanımız var. Şuanda Isparta’da ITSO olarak üyelerimize hizmet verebileceğimiz en önemli alanlardan birisi de burasıdır. Bu alan bizim için çok önemli. Ayrıca binamızda mescidimiz var. Proje anında kadın erkek ayrı olsun demiştik. Alan büyük olduğu için kadın ve erkek için alanı böleceğiz.
KENDİ SEÇİMİNİ KENDİ BİNASINDA YAPACAK
Binamızda 3 bin m2 bodrum, 800 metre sığınak ve 600 metrede diğer yeri saydığımızda üyelerimizin kullanabileceği 4 bin 500 m2’ye yakın kapalı alan var. Açılışta bir yemek vereceksek burada verebiliriz. ITSO, yıllardır seçimlerini başka yerlerde yapıyordu. Bundan sonraki seçimlerini bu alanlarda yapma imkanımız var. Kendi seçimini kendi binasında yapacak.
YAKLAŞIK 100 YILA HİTAP EDECEĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ BİR BİNA
Binamızda çok geniş alanlarımız var. Büyük bir bina oldu. Yaklaşık 100 yıla hitap edeceğini düşündüğümüz bir bina. Mimar Sinan Caddesi’nde kullandığımız bina 55 yıl önce yapılmış. Bugün baktığımızda belki de Isparta’nın en modern ve Mimar Sinan Caddesi’nde en değerli binalarımızdan bir tanesi. Biz de burada 100 yılı göze aldık. Onun için bu bina en az 100 yıla hizmet edebilecek büyüklükte ve kapasitede.
6 ECZANE DÜKKANI İÇİN 27 TALEP VAR
Binamızda protokol girişimiz bulunmaktadır. Ayrıca Ticaret Borsası’nın girişi de binamızda ayrı yerdedir. Binamızın ana girişinin önüne halı motifli bir mermer halı yapacağız. Yanımızda bir özel hastane var. Onun için hastane tarafında eczane için 6 dükkan yaptık. 6 eczaneye 27 talep var. Ayrıca bir banka için köşede yerimiz var. Bu şekilde bölgede ihtiyaç olan şeyleri de buradan görmüş olacak. Dükkanlarımızın ihalelerini Şubat ayında yapacağız. 
4 BİN 400 M2’Yİ BAKA’YA SATTIK
Giriş katında ITSO’nun hizmet alanı var. Üyelerimizin işlemlerini bu katta göreceğiz.  Yan taraftaki blok Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın bölümüdür. Onların alanı 8 kat ve 4 bin 400 metrekaredir. Biz bu alanın mülkiyetini BAKA’ya sattık. Ajansımız hizmetine devam ettiği sürece bu binada hizmetlerini sürdürecek.”
GALERİ BOŞLUĞUNDA ISPARTA’NIN TARIMSLA ÜRÜNLERİNİ YANSITAN AVİZELER YER ALACAK
Binanın giriş bölümündeki 20 metrelik galeri boşluğunda yer alacak avizelerin Isparta’nın tarımsal ürünlerini, gül gibi markalarını betimleyeceğini belirten ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Binamızda çok özellikli bir yangın söndürme sistemi bulunuyor. Tüm odalarda ayrı ayrı sistemler var. Oda sıcaklığı belirlenen düzeyin üzerine çıktığında odaların tavanlarındaki yangın söndürme sistemi devreye girecek. Binada hiç elektrik olmasa dahi bu yangın söndürme sistemi aktif olacak. Hangi odada yangın olursa ora ile ilgili sistem gerekli bilgilendirmeyi de yapıyor. Binada ayrıca üç ayrı ısıtma sistemi var. Yerden ve duvardaki peteklerden ısıtmanın yanında bütün birimlerin ayrı ayrı kullanabileceği ısıtma soğutma klima sistemi var. Biz bu ekonomi kampusu tamamı ile Isparta’nın eseri olsun istedik. Bunun için proje Isparta’daki mimarlar tarafından çizildi, inşaatını Ispartalı bir firma yapsın istedik, Isparta’mızdan bir firma yaptı. Ayrıca binada kullanılacak malzemeler Isparta’dan temin edilsin istedik. O noktada da VRF sistemi Ispartalı bir firma tarafından yapılıyor, binadaki yangın alarmı Ispartalı bir firma tarafından yapılıyor. Bilgisayar sistemi, asansörleri hep Ispartalı firmalar tarafından yapıldı. Binamızın zemin ve kolonlarını da Isparta’da üretim yapan, Isparta ocağı bulunan mermerci arkadaşlarımızın verdikleri mermerle kaplayacağız. Isparta’da mermer işi yapan arkadaşlar toplanıp gelerek binanın özel yerlerini kendilerinin kaplamak istediklerini belirttiler ve mermerlerini hediye ettiler.
BU BİNANIN EN ÖNEMLİ TARAFI BÖYLE BİR BİRLİK OLUŞTURMASI
Ekonomi Kampusu içinde Ticaret ve Sanayi Odamızın yanında Ticaret Borsamız, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımız olacak, BAKA’ya ait bölümün üç katında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekle Kurumu olacak. Ayrıca Ticaret Sanayi Odamızda hizmet veren Türk Standartlarının yeri olacak, KOSGEB’in bir birimi olacak. İŞKUR’un bir yeri olacak. Bunun yanında Kredi Garanti Fonunun bir birimi olacak. Ayrıca Yalvaç Ticaret Odası ile basın mensuplarına da ayrılmış yerlerimiz olacak. 18. Bölge Eczacılar Odasının yeri olacak. Ticaret İl Müdürlüğü ile Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü de gerekli izinler için başvurularını yaptılar. Onlarda gerekli izinleri alabilirse buraya gelecekler. İşadamı derneklerimizde buradan yer istiyor. Yerleştikten sonra onlara da buradan yer ayırmayı planlıyoruz. Ekonomi Kampusu, ekonomi ile ilgili tüm birimleri bir araya toplayacak. Bir işadamı geldiğinde otomobilini otoparka bırakıp ITSO, ITB, KOSGEB, BAKA gibi kurumlardaki işlerini farklı farklı yerleri dolaşmadan burada yapabilecek. Bu binanın en önemli tarafı böyle bir birlik oluşturması.
BİNAMIZDA SERGİ VE KONFERANSLAR İÇİN AYRILMIŞ ALANLAR VAR
Binamızda altı ayrı asansör olacak. Isparta Ticaret Borsamızın kendine ait bin metrekare bir kullanım alanı olacak. Kendine ait ayrı bir asansörü ile sadece ITB’ye çıkmak için yapılmış bir merdiveni olacak.  Binamızda sergi ve konferanslar için ayrılmış alanlar var. 450 kişilik konferans salonumuz var. SDÜ’deki Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi 450 kişilik Isparta’da birçok etkinlik için orası kullanılıyor ve yetmiyor.
MAYIS AYINDA AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUZ
En üstte teras katımız var. Burada restoran, kafe bölümümüz olacak. Burası yarısı açık, yarısı kapalı olacak şekilde düzenlendi. Üniversite, Çünür, Bozanönü, Davraz ve Isparta buradan görülebilen bir alan. Çok güzel bir manzara var ve otogar projesi tam olarak karşımızda. Bu cadde cazibe merkezi haline geldi. Burayı da kafe ve restoran olarak işletilmesi için ihale ile vereceğiz. 46 kişilik bir meclisimiz var ama burada 100 kişilik bir salon yaptık. Işıklandırması ve seslendirmesi ile çok modern bir bina. Burayı yaparken Antalya’nın mimarine, Afyon’un elektroniğine, Van’ın mimar şekline, Manisa’nın kullanım yerlerine baktık. En az 10 tane Ticaret ve Sanayi Odası gezdik. Her yapılan binadan bilgi alarak bu binayı yaptık. Burayı en kullanışlı şekle getirdik. Konuşma yapacak olan birisi geldiğinde bekleme odası ve ayrı bir giriş yeri var. Burada konuşma yapacak olan kişinin kendisi ve anlattığı projeyi aynı anda yansıtabiliriz. Bina içerisinde 7 tane toplantı salonu var. Basın mensupları için de ayrı bir odamız da var. Herhangi bir ücret talep etmeden herhangi bir kamu kuruluşu toplantı salonu ihtiyacı halinde bu talebi karşılıyoruz. %95’i bitmiş durumda. Mayıs ayında açmayı düşünüyoruz. Bu arazi bizim kendi mülkümüz. Bu mülk bize Şevket Demirel, Atilla Süldür ve diğer arkadaşlar tarafından alınıp bırakılmıştı. Bu arazi olmasaydı böyle bir projeyi düşünemezdik.
20 BİN M2’NİN 6 BİN M2’SİNİ SATTIK
19 milyon 765 bin liraya ihale ettik. 3 tane Ispartalı firma katıldı ve Metro Mühendislik kazandı. Burayı Ispartalılar ile yapmaktı ve istediğimiz gibi oldu. 19 milyon 765 bin liraya ihale edildiği zaman her şey bunun içerisinde değildi. Bazı ödemelerde daha kolay pazarlık yapabilmek için birkaç ana maddeyi ayırdık. Betonu Göltaş’tan aldık. Fiyatta ödeme kolaylığı yaptı. 2 milyona yakın beton borcumuz var oraya. VRF sistemlerinde bir milyon 300 bin tutuyordu. Gayret ettiğimiz zaman 700 bin liraya yaptırdık. Ekstradan bir şey çıkmazsa, 28 milyonluk bir maliyet ile tamamlamış olacağız. 4 bin 400 metresini BAKA’ya sattık. Bin metresini Ticaret Borsası’na sattık. 450 metresini de 18. Eczacılar Odalar Birliğine sattık. Yaklaşık 6 bin m2’sini sattık. 20 bin m2’den kalan 14 bin m2’si ITSO’ya kaldı. Isparta ile üniversitenin bağlantısında çok önemli bir yerdeyiz.”
 

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °