Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

24 Kasım Öğretmenler Günü

24 Kasım Öğretmenler Günü

ISPARTA 24.11.2018 08:17:00 0
24 Kasım Öğretmenler Günü
Bugün öğretmenler günü, tüm öğretmenlerimizin öğretmenler günün kutluyoruz. Bugünde öğretmenler gününü, atanamayan yüz binden fazla öğretmenin mağduriyetinin var olduğu ortamda kutluyoruz.
Bu nedenle aşağıdaki açıklamayı yapmayı faydalı bulduk.
Ülkemizde yıllardır eğitim kurumlarımıza zarar veren kişilere değil de, o kişilerin çalıştığı kurumlara ceza verilmektedir.
Kaza yapan otomobilin şoförüne değil de otomobile ceza vermek ne kadar yanlış ise, suçlu kişilere değil de kurumlara ceza vermek de o kadar yanlıştır.
Geçen 100 yıl boyunca suçlulara değil de kurumlara ceza vererek eğitimimize ve öğretmenimize verdiğimiz zararları bir hatırlayalım.
Osmanlının son yıllarında, en iyi meslek adamı yetiştiren kalfaların ve ustaların yetiştiği “LONCA SİSTEMİ” bir başka deyimle “AHİLİK SİSTEMİ” kaldırıldı. Halen piyasanın istediği KALFA ve USTAYI yetiştiremiyoruz.
1950'Ii yılların başında köy enstitüleri, işlendiği belirtilen birtakım suçlardan dolayı kapatılmış, böylece ceza kuruma verilmiş, suçlu olduğu belirtilen kişiler de öğretmen okullarında göreve devam etmişlerdir.
1970'Ii yıllarda Yüksek Öğretmen Okulları aynı gerekçelerle kapatılmış, suçlu olduğu belirtilen kişiler başka okullarda görevlerine devam etmişlerdir. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.
Sonuç olarak, bu kurumların yerine yenilerinin yapılamaması, esas suçluların serbestçe dolaşıp faaliyetlerine devam etmesi ve diğer faktörler yüzünden eğitimimiz ve öğretmenimiz çok büyük zarara uğramıştır.
Son altmış yıldır öğretmen profilimizin nasıl yozlaştırıldığını bir hatırlayalım.
27 Mayıs 1960 darbesi sonrası ortaokul mezunlarına 45 gün kurs gösterip sınıf öğretmeni yapmış, halkın deyimiyle binlerce “JET ÖĞRETMEN” eğitim ordusuna katılmış, ilkokul öğrencilerimiz bunların insafına bırakılmış.
12 Mart 1971 yine darbesi sonrası kurulan hükümetler bir birine inat 45 günlük eğitim sonunda binlerce kişiye Eğitim Enstitüsü diploması vermiş ve öğretmen tayin etmiş. Halkımız buna da “HIZLANDIRILMIŞ VE SULANDIRILMIŞ EĞİTİM” ismini vermiştir.
12 Eylül 1980 darbe sonrası (YÖK) Yüksek Öğretim Kurumu oluşturulmuş, öğretmen yetiştiren bütün eğitim kurumları YÖK’e teslim edilmiş ve yeterli öğretmen yetiştirilememiştir.
Öğretmen açığını kapatmak için 1990 lı yıllarda binlerce ziraat  mühendisini ve veterineri sınıf öğretmeni yaptık.
Bugün ise yüz binlerle ifade edilen eğitim Fakültesi mezunu öğretmen olarak atanmamaktadır.
Sadece TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ mezunu yüz binin üzerinde atanmayan teknik öğretmen var. Üstelik 26 yıl önce yürürlüğe girmiş olan 3795 sayılı kanuna rağmen serbest piyasada “TEKNİK ELEMAN” olarak çalışması engellenmektedir.
Endüstri Meslek Lisesinde ve Teknik Eğitim Fakültesinde 7-8 yıl pahalı bir Teknik Eğitim verdiğimiz kişilere diyoruz ki; “ÖĞRETMEN OLARAK ÇALIŞAMAZSIN.”, “TEKNİK ELEMAN OLARAKTA ÇALIŞAMAZSIN.  Şimdi soruyorum; öğretmene hangi yüzle “ÖĞRETMENLER GÜNÜN KUTLU OLSUN “ diyeceğiz?
Öğretmeni iyi yetiştirdik mi? Ekonomik yönden yardıma muhtaç olmaktan kurtardık mı? Mezun olan öğretmenlerimize iş verdik mi? Ülkemizde hem çalışan öğretmenler hem de atanamayan öğretmenler mağdur değil mi?
Bu manzara ülkemizde ki eğitimin hangi noktada olduğunu göstermiyor mu?
Daha fazla anlatmak istemiyorum. Sanırım okuyucularım ne demek istediğimi anladılar. Tüm Öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyorum. Öğretmeni ve eğitimi kötü duruma düşüren yetkilileri de uyarıyorum. Saygılarımla.
Sami NOGAY
Teknik Öğretmen

Anahtar Kelimeler: öğretmenler kasım
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °
Pazar 23.4 ° / 7.6 °
Pazartesi 23.2 ° / 10.5 °