Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

2020 Yılı Öyle Bir Yıl Oldu Ki Herkes Bir An Önce Bitmesi İçin; Gün Saymaya Başladı…

2020 Yılı Öyle Bir Yıl Oldu Ki Herkes Bir An Önce Bitmesi İçin; Gün Saymaya Başladı…

ISPARTA 7.01.2021 08:41:00 0
2020 Yılı Öyle Bir Yıl Oldu Ki Herkes Bir An Önce Bitmesi İçin; 
Gün 
Saymaya
Başladı…
2020 yılı Koronavirüs, deprem ve orman yangınlarıyla hayatımıza damga vurdu. Peki 2020 yılında neler oldu? Tüm dünyada büyük infial yaratan Koronavirüs salgını gölgesinde geçen 2020 yılı sonunda hem Türkiye’de hem de dünyada aynı gündem yaratan konuları listeledik.
 
İyisiyle kötüsüyle 2020 bitti Her yıl yeni bir yıla girerken büyük umutlar ve dileklerle temennilerde bulunuluyor. Ancak bu yıl insanlık tarihine damga vuran bir yıl olarak hafızalarda yer etti. Mart ayında başlayarak hayatın her alanında köklü değişimler yaratan Koronavirüs nedeniyle birçok yeni kavram ile tanışıldı. 
MASKE, MESAFE VE TEMİZLİK
Türkiye’de ilk Koronavirüs vakasının görüldüğü Mart ayından itibaren birçok alanda daha önce örneği görülmemiş tedbirler alınmaya başlandı. Vatandaşların Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ilk vakayı açıkladığı andan itibaren her gün vaka ve ölüm sayıları vatandaşlar tarafından takip edilmeye başlandı. Maske, mesafe ve hijyen kavramlarının yanında tedbir kavramı da 2020 yılını anlatan anahtar kelimelerden biri oldu.
KOLANYA, DEZENFEKTE VE
MASKE SATIŞLARI PATLADI
Hijyen anlamında maske ve mesafe kadar önemli bir gereksinim haline gelen dezenfektan, kolonya ve maske satışları ciddi anlamda artış gösterdi. Vatandaşlar kolonya kuyruklarına girerek salgına karşı önlem almaya çalıştı. İnsanlar evlerinde kolonya stoku yaptı. Daha önce sadece belli hastalığı olan kişilerin taktığı maskeleri artık herkes takar hale geldi. Maskesiz sokağa çıkmaktan insanlar korkar hale geldi. 
SOKAĞA ÇIKMA
KISITLAMALARI UYGULANDI
Yalnızca Türkiye’de değil tüm dünyada salgın karşısında büyük mücadeleler verilmeye başlandı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında uzun süreli ve kısa süreli olmak üzere vaka sayılarını düşürmek üzere sokağa çıkma kısıtlamaları uygulandı. Türkiye'de hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının ilk uygulanacağının açıklandığı anlarda vatandaşlar bir anda sokağa akın etti. Market, manav, fırın, sucu, tekel bayilerinde satış patlaması oldu. Yarım saat gibi kısa bir sürede iş yerlerinde ürün kalmazken esnaf ise rekor satış yaptı. Tüm kafe, bar, restoran ve alışveriş türü alanlar kapatıldı. Dünyada ekonomi durma noktasına geldi. Salgının azalmaya başlamasıyla beraber normalleşme çalışmaları kapsamında önlemler alındı ve yeni normal kavramı ile tanışıldı. Yiyecek satışı yapan işletmeler müşterilere kapatıldı yalnızca paket servis hizmetine başlandı. 
SOKAKLAR BOŞALDI
2021'e sokağa çıkma kısıtlaması ile giriş yapacağız. Kısıtlamanın ilk uygulandığı süreçte virüsten ölenlerin çoğunun yaşlılar olması nedeniyle 65 yaş ve üstü ile 20 yaş ve üstüne sokağa çıkmak uzun bir süre yasaklandı. Daha sonra yaş sınırı 18'e düşürüldü. 18 yaş altı ile 65 yaş ve üstüne sokakların kaldığı günlerden geçtik. 65 yaş ve üstünün sokağa çıktığı günlerde, büyüklerimiz uzun bir aradan sonra sokağa çıktıkları için çocuklar gibi mutlu oldu. Aşırı sıcaklara rağmen vatandaşlar, sokaklarda vakit geçirdi.
OKULLAR ‘ONLİNE’ OLDU
Salgını kontrol altına almak için çalışmalara başlayan Sağlık Bakanlığı hemen okullara ara verdi. Salgının yayılmasını engellemek amacıyla okul öncesi ve lisans üstü de dahil olmak üzere tüm okullar online eğitime geçti. Eğitim anlamında yeniçağın başlangıcı olan 2020 yılında çevrim içi ders kavramı ile tanışıldı. 
2020 GENELGE YILI OLDU
Koronavirüs nedeniyle daha önce vatandaşların pek duymadığı genelgeler hayatımıza girdi. Her kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekranların karşısına geçince vatandaşlar açıklanacak yeni kısıtlamaları duyunca yayınlanacak genelgedeki kısıtlama detaylarını merak eder oldu. Pandemi sürecinde vatandaşlar yaşamını genelgelere göre sürdürdü ve sürdürmeye de devam ediyor.
AŞI ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Salgınla aylarca süren mücadelenin ardından sevindirici haberler gelmeye başladı. Çin, Rusya ve Almanya gibi ülkelerde aşı çalışmaları başladı.  Çin'den sipariş edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının ilk partisini taşıyan uçak, Ankara Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptı.
DEPREM, YANGIN VE
SEL FELAKETLERİ
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yangınlar ve depremler 2020 yılına damgasını vurdu. Avusturalya’da meydana gelen yangınlarda birçok insan hayatını kaybederken 1 milyar hayvanın öldüğü tahmin ediliyor. Türkiye’de de orman yangınları yıla damgasını vurdu. Hatay’da başlayan orman yangını birçok ilçede etkili olurken yüzlerce dekar alanın kül olmasına neden oldu. Aydın’da da etkili olan orman yangınları yüzlerce dekar alanın yok olmasına neden oldu. Ağustos ayında bir diğer olumsuz olay Giresun’da meydana geldi. Giresun son 21 yılın en yüksek Ağustos yağışını aldı, yağışlar sonucunda meydana gelen sel felaketinde 11 kişi yaşamını yitirdi.
ELAZIĞ VE İZMİR’DE DEPREM 
2020 yılı aynı zamanda depremlerden kayıplar verilen bir yıl oldu. İlk olarak 24 Ocak tarihinde Elazığ’da meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremde 41 kişi yaşamını yitirdi. Diğeri ise yakın tarihte gerçekleşen İzmir depremi oldu. İzmir’in Seferihisar açıklarında meydana gelen 7 şiddetine yakın depremde, birçok bina yıkılırken 117 kişi yaşamını yitirdi.
KIZLAR AVRUPA ŞAMPİYONU OLDU
2020 yılı yalnızca felaketler yılı olmadı iyi gelişmeler de yaşandı. Bunlardan bir kaçı; 29 Kasım jimnastik takımı Avrupa şampiyonu olarak Türkiye’yi gururlandırdı. Ukrayna’da düzenlenen Ritmik Cimnastik Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye Kadın Ritmik Cimnastik Grup Milli Takımı altın madalya kazandı.
İLK YERLİ OTOMOBİL
FABRİKASI KURULDU
Türkiye'nin ilk yerli otomobili TOGG'un üretileceği fabrikanın temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle Bursa Gemlik'te atıldı. 
DOĞALGAZ REZERVİ BULUNDU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz’de 320 milyar metreküp miktarında doğalgaz bulunduğunu açıkladı. Daha sonra ikinci müjdeyi veren Erdoğan, Karadeniz'deki Tuna 1 bölgesinde 85 milyar metreküp daha doğal gaz rezervi bulunduğunu, böylece bulunan doğalgaz rezervinin 320'den 405 milyar metreküpe yükseldiğini açıkladı.

Cumartesi 14.2 ° / 5.9 °
Pazar 18.2 ° / 4.3 °
Pazartesi 20.4 ° / 7.1 °