Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

“YOL YAPAYIM DERKEN SUÇ İŞLİMEYİN” !

Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici'nin yazısıdır...

GÜNDEM 15.04.2017 06:31:00 0
 “YOL YAPAYIM DERKEN SUÇ İŞLİMEYİN” !
 “Karayolları 13. Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu: "EĞİRDİR’LE İLGİLİ HER İŞİMİZDE BİR SÜRÜ SORUN VAR”(Basın).
İçme ve kullanma suyu temin edilen Eğirdir Gölü’nün mevcut su kalitesinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için, göl havzasında her türlü faaliyetin düzenlenmesi amacıyla gerekli hukuki ve teknik esasları oluşturmak için 1983 yılından itibaren 2012 yılına kadar-defalarca REVİZE edilen(yeniden ele alınan; tekrar gözden geçirilen).çok sayıda GÖL KORUMA YASALARI (İÇME SUYU-SU KİRLİLİĞİ KONTROL- SULAK ALANLAR KORUMA) YÖNETMELİKLERİ çıkarılmıştır.  Fakat, tüm bunlar rağmen göl yasaları, bir türlü gereğince uygulanmamış-uygulanamamıştır! Eğirdir Gölü’nde bu gün gelinen durum bellidir. Gölün her geçen günü, sonrası günlerde özlenmekte- aranmaktadır.
 Gölün korunmasıyla ilgi en son çıkarılan Eğirdir Gölü Özel Hükümleri(16.06.2012)olup, uygulaması Çevre Bakanlığınca yürütülmektedir. Nerdeyse 40 yıla yakın süredir Göl Koruma yasaları olmasına rağmen gölden akılcı kullanım yerine; başta “kamu yararı” denilerek, göl kirlilik, aşırı su alımları, beslenmesinin engellenmesi, dolgu yapımı gibi çeşitli nedenle işgal ve istila edilmiştir, , suç- suçlu görmezlikten gelinerek de suç işlenmiştir!.
 “YOLA” YOL AÇMAYIN!
Yıllardır; Eğirdir Gölü kıyısından Isparta-Konya ve Barla’daki yolun genişletilmesi ve duble yol yapılması istenmektedir. Fakat Eğirdir Gölü Özel Hükümleri buna yasal olarak izin vermemektedir. Her seçim vb dönemlerde bu konu hep gündemde ve “şikayet- yakınma” konusudur.
  Yol çalışmalarının gerçekleştirilmesi için çıkarılan yasaların göz ardı edilerek, çıkarılan yasaların SIKINTI yarattığı ve AŞILAMADIĞI gibi yetkililerden “üzücü-şaşırtıcı” beyanatlar yer almaktadır. Suçtur! Bunu zaman zaman da yer yönetimler dile getirerek; “ bu yasalar nedeniyle bir çivi dahi çakamıyoruz” demektedirler. Çivi çakılmasının göl için sakıncası, zararı olduğu için çivi çakılmasına izin verilmemektedir. Eğirdir Göl havzasında çivi çakılacak yer çok, yasalarda yer göstermektedir. İle de elini gölün suyundan, kıyısından, kenarından doğasından, gıdasından çekin… Yıllardır gelinen durum; gölün etrafı; yıkılmasına yasal olarak karar verilen, fakat; yıkılmayan binalarla, tarım alanlarıyla ve kirlilik unsurlarıyla doludur. Bu gün bahsedilen yollar, Eğirdir Gölü ve doğa baz alındığında oldukça geniş ve yeterli olup, trafik sorunu yoktur.
 
    Göl kıyı alanlarına yol bahane deşilerek her yıl işgal edilen alanlar, onarım bahanesiyle de daha da genişletilerek; yol kıyısı kısa zamanda, konaklama alanlarına ve farklı yapılaşmalarla; göl çevresine köylerin-mahallelerin, sanayinin yerleşimi giderek artmaktadır. Bununla ilgili oldukça çok örnek vardır göl çevresinde ve ülkemizde.
EĞRİDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ;  yetersizliklerine ve uygulamadaki zorluklarına rağmen; EĞİRDİR GÖLÜNÜ KORUMAYI AMAÇLAMAKTADIR ve
bu amaçla Eğirdir Gölü için Göl Koruma Alanı, Mutlak Koruma Alanı, Jeolojik Tabanlı Mutlak Koruma Alanı vb. KORUMA KUŞAKLARI oluşturulmuştur.  
 
   EĞRİDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİNİN , Göl Yeşil Kuşaklama Bölgesi: Maksimum su kotu 919.00 m’den itibaren göl çevresinde 30 metre genişliğindeki alanı, Mutlak Koruma Alanıdır. Bu alanda bulunan ağaç ve tüm bitki türleri olduğu gibi korunur, çıplak alanlar ağaçlandırılmasının gerektiğini belirterek 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda belirlenen alanlarda kamuya açık günübirlik kullanımların DIŞINDA kullanıma ve bu alanda hiçbir yapılaşmaya izin verilmeyeceğini ve köy yerleşik alanı ve civarı sınırları içinde kalan mevcut yapılarda yalnızca bakım yapılabileceğini belirtir. Neden göl korunsun diye!
Ama bazılarınca bu durum; engel aşılması gereken sorun olarak öne sürülmektedir. Göl kesiminde belirtilen duble yollara ihtiyaç yoktur. Göl çevresiyle bir bütündür. Göl giderek yok olur, kirlenir. Çıkan yasalar iş olsun diye değil uygulanmak içindir. Su hayattır, başka Eğirdir Gölü yoktur. O nedenle yol diye  yapılaşmayla, gölün giderek kirlenmesine, ranta yol açmayın.. Göl için çıkarılan yasalara uyun suç işlemeyin!…
 
Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ T.T.K.D. Bilim Danışmanı Eğirdir- Isparta Temsilcisi
 

Eğirdir Gölü Koruma Alanları 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 26.6 ° / 13.2 °
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °