Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Yenişarbademli Konya'ya mı bağlanıyor!

Yenişarbademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem, 2017 yılı içinde halkla birlikte istişare edeceklerini ve bunun sonucunda Konya’ya bağlanma noktasında bir referanduma gidebileceklerini belirtti.

GÜNDEM 15.07.2016 05:35:00 0
Yenişarbademli Konya
Yenişarbademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem, katıldığı televizyon programı Ne Var Ne Yok’ta flaş bir çıkış yaptı. İlçeye Isparta’dan hizmet alma noktasında sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Erdem, Yenişarbademli-Aksu arasındaki 43 kilometrelik yolu 2009’dan bu yana karayolları ağına aldırmayı bir türlü beceremediklerini belirterek, “Madem isteklerimiz olmuyor halkımızla istişare sonucunda referandumla Konya iline bağlanabiliriz” dedi.
KONYA’YA BAĞLANMA NOKTASINDA BİR REFERANDUMLA İL DEĞİŞTİREBİLİRİZ
Yenişarbademli’den Antalya Havalimanı kavşağına 220 kilometrelik bir mesafe ile ulaşıldığını dile getiren Yenişarbademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem, Ulaştırma Bakanlığı’nca yapılan 6 kilometrelik yeni tünel ile mesafenin 156 kilometreye düşeceğini ifade etti. Yeni yolla birlikte Antalya’ya Isparta yolundan daha kaliteli bir yolla ulaşacaklarının altını çizen Erdem, bu konuda yaşadıkları bir sıkıntıyı da dile getirdi. Erdem, şunları söyledi: Isparta’daki yol problemini çözemezsek İl Özel İdaresi yetkililerine söyleyelim, ilçede önümüzdeki bir referandum çalışması içerisine gireceğiz. Biz Konya’ya bağlanma noktasında bir referandumla il değiştirebiliriz.
ÜZGÜNÜZ, ISPARTA’DAN KOPABİLİRİZ
2009 yılından 2016 yılına kadar Yenişarbademli-Aksu arasındaki 43 km’lik yolun karayolları ağına aldırılması için uğraş veriyoruz. O günden beri 4 vali değiştirdik. 4 valimizde bu yolun karayolları ağına alınması için gayret sarf ediyorlar. Ama bir türlü olmadı. İlçeden ile olan yolumuz il özel idaresi standartlarında. Biz 4 milletvekilimizle bunu yaptıramıyorsak şimdi 3’e düştü, artık bir şey yaptıramayız. Sayın Süreyya vekilimizi ayrı tutuyorum. Ağabey kardeş içerisindeyiz. Ben kendisine alo diyorum bana yardımcı oluyor. Biz Konya’ya geçersek 14 tane milletvekili var. Konya bize 150 km, Isparta’da Şarkikaraağaç üzerinden dolaşırsak 180km, Aksu üzerinden 105 km. Ama 105 km’nin 43 km’si köy hizmetleri standardında. Isparta’dan biz hizmetleri alamıyorsak, Konya’ya bağlanabiliriz. Valilik ve kaymakamlık 2 yıldır ilçe belediye sınırlarını belirleyemediler. Konya’da 15 günde şak diye belli olur. 2017 yılı içerisinde Yenişarbademliler olarak bu işi ciddi konuşacağız. Biz Konyalı olabiliriz. Üzgünüz, Isparta’dan kopabiliriz.
FIKRA GİBİ! BEN NEDEN ORMANDAN GEÇERKEN PARA VEREYİM?
Biz başka bir ülkenin mi insanıyız? Biz göçmen miyiz? Biz burada şehitler verdik. Yenişarbademli’de 163 şehidimiz var. İçme suyu ishaliye hattı götüreceğim Milli Parklar 27 bin lira para istedi. Neymiş efendim Milli Park’ın içinden geçiyormuş. Arkadaş bu dağ, bu kaynak bizim. Devlet, halk için var. borunun, işçiliğin parasını ben vereceğim. Sana neden para vereceğim? Biz burada sığınmacı mıyız? Çocuklarımızı askere gönderiyoruz, vergimizi veriyoruz. Devletin böyle bir uygulaması var. Devletin bu uygulamadan vazgeçmesi lazım. Fıkra gibi. Ben neden ormandan geçerken para vereyim.”
Öte yandan ilçede yaşanan diğer sıkıntıları aktaran Yenişarbademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem, ilçenin yüzde 98’nin Milli Park ve Sit Alanı olarak koruma sahasına alındığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:  “O karar alınırken o dönemdeki belediye başkanlarımız, kaymakam, vali gibi yerel yönetimdeki herkes kandırılmış. Onlar hep iyi anlatılmış. Siz kahvede otururken ceylan yavruları gelecek siz onun sakalını okşayacaksınız gibisinden anlatılmış. Hiç kimse bu duruma itiraz etmemiş. Milli Park olunca buraya oteller yapılacak, turistler gelecek, sizin her türlü ürettiğiniz mahsul burada para edecek gibi anlatılmış. Sit alanı ve milli parkın ne olduğunu, yaptırımlarının ne olacağını bilemeden buna herkes olsun, iyi olacak noktasında vatandaşlarımızda katkı sağlamışlar. Milli Park ilan edilmiş. 10 yıllık itiraz süresi de atlatıldıktan sonra Milli Park ve Sit Alanının koruyucu kalkanıyla, soğuk yüzüyle Yenişarbademli tanışmış oldu. Sonra duvarı yıkıldı, yapılamadı, evinin çatısını değiştirecek oldu, değiştiremedi, hayvanlarını otlatacak oldu otlamadı. Hayvanlarını satmak zorunda kaldı. yaylacılık işi bitti. Yenişarbademli göç vermeye başladı. Milli Parkın Isparta Şefi vardı, şimdi Antalya’da, onun eller yukarı kıpırdamayan der gibi hareketleri vardı. Belediyenin çöp deponi alanı ve atık suyu gibi her şeyine karışmaya başlamışlardı. Yenişarbademli’mizi bunlardan inşallah yavaşça kurtaracağız. Uğraşlarımız bu yönde.
BİZE GÜZELLE YAŞAMAK ZORDUR DEDİLER
Su şişeleme tesisi yapamadık. Su değirmenimizin yenisini inşa etmekte sıkıntılar ortaya çıktı. güneş ya da hidroelektrik santrali kuralım dedik. Hidroelektrik santrali kurumunda yaban hayatını ürkütür diye Antalya Bölge Kurulu izin dahi vermedi. Böyle olunca Ankara’daki yetkililere ‘biz mülteci miyiz’ sorusunu sormaya başladık. Bize güzelle yaşamak zordur dediler.
NÜFUS 5 BİN 600’DEN BİN 900’E DÜŞTÜ
Yenişarbademli eriyor ve yok oluyor. Biz yok oluyoruz. Biz oradan 1235 yılından beri kaldık ama hiç işgal atlında kalmadık. Osmanlı’ya askerler verdik. Hiçbir şekilde işgal altında kalmadık. Kurtuluş Savaşı evresinde de hiç işgal altında kalmadık. Bir ari bir ırkız ve bu ari ırk son zamanlarda değişik yerlere giderek, bozulmakta. Biz yok olmaktayız. Kültürümüzle, geleneklerimizle, her şeyimizle 1280 rakımda yaşayan Toroslarda duman tüttüren bir millettik. Biz yavaş yavaş eriyoruz. 1991 yılında 5 bin 600 nüfusla ilçe olduk. Ama bugün itibariyle 1900 nüfusa düştük. Hızla erimekteyiz. Meslek Yüksekokulumuz olmasa daha da düşük olacağız. Belki kış aylarında öğrencileri saymadan gerçek manada yaşayan nüfus 1100-1200 civarındadır. Bunun için ilgili birimlere zamanında müracaatlarda bulunuyoruz. Sit alanlarının daraltılmasını istiyoruz.
ORMAN BAKANINA TEŞEKKÜR EDİYORUM
Orman Bakanımızla 4 kez bizzat görüştüm. Kendisine kendim ve halkım adına binlerce teşekkür ediyorum. Yenişarbademli’mizin fiziği değişiyor. Orman bakanımız buna müthiş bir destek sağlıyor. problemleri samimi şekilde bakanımıza ilettik. Bakan beyin desteği ile Yenişarbademli’nin problemlerini çözme noktasında büyük mesafeler kat ettik.
DSİ, İLÇEYİ ŞANTİYEYE ÇEVİRDİ
DSİ, Yenişarbademli’yi şantiyeye çevirmiş durumda. Bizim sulama göletimiz 2017’nin Aralık ayında bitirilemezse eğer DSİ Bölge Müdürümüzün bizzat söylediği şekliyle söylüyorum; 2018 yılının ilk 6 ayında sulama göletiyle birlikte tamamen bitirilmiş olacak. Tarım alanlarının toplulaştırılması ve tarım alanlarında kapalı sulama sistemleriyle sulanması için de ihale yapacaklar. Bunların takipçisiyiz.”

Anahtar Kelimeler:
Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °