Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

Yenişarbademli 9 yıllık talebini yineledi ‘Yaptırım uygulanıyorsa öncelik tanınsın’

Yenişarbademli 9 yıllık talebini yineledi ‘Yaptırım uygulanıyorsa öncelik tanınsın’

GÜNDEM 21.12.2018 09:29:00 0
Yenişarbademli 9 yıllık talebini yineledi ‘Yaptırım uygulanıyorsa öncelik tanınsın’
Milli park ve sit alanı içinde yer alması nedeniyle çöp deponi alanı yapılamayan Yenişarbademli Belediyesi ilçenin çöplerini 80km ilerideki Beyşehir ilçesi, Üstünler/Üzümlü Katı Atık Transfer istasyonuna götürmek zorunda bunun için araçlarının yeterli olmadığını belirten Belediye Başkanı Mustafa Erdem 9 yıldır bakanlıktan talep ettikleri çöp aracı için talep yineledi.    
 
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her yıl belediye ve il özel idarelerine hibe olarak yüzlerce çöp toplama aracı veriyor. Isparta’nın milli park ve sit sınırları nedeniyle nüfusunu dahi artırması yasaklı olan Yenişarbademli ilçesi 9 yıldır beklediği hibe desteğini bu yılda yineledi. Talep evraklarını imzalayan Yenişarbademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem “bize o kadar çok yaptırım uygulanıyor, fakat bu tür konularda öncelik sağlanmıyor. Yaptırım uygulanıyorsa öncelikte tanınsın” dedi.
 
‘BELEDİYECİLİĞİ KİTABINI YAZDIK’
Üçüncü dönem için belediye başkan adayı olan Mustafa Erdem “10 yılda 76 projeye imza attık. Üstelik bu projeleri Yenişarbademli şartlarında yaptık. Yeni dönem içinde 32 projemiz bulunuyor” diye konuştu. Belediye Bakanı Erdem yaptıkları projeleri faaliyet raporu şeklinde kitaplaştırdıklarına dikkat çekerek “biz belediyeciliğin kitabını yazdık” dedi.     
 
 
 
ÇÖP DEPONİ ALANI YAPILMASI YASAK
Yenişarbademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem 2018 yılı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden alınan verilere göre ilçenin nüfusunun 1809 olarak görüldüğünü söyleyerek “Ancak İlçemize yaz aylarında ve Yenişarbademli Meslek Yüksek Okulu öğrencileri ile dışarıdan çok sayıda turist ve ziyaretçiler geldiğinden bu sayı ilçe nüfusu ile birlikte 3000 nüfusa ulaşıyor. İlçemizin tamamı; Kızıldağ ve Beyşehir Milli Parkı sınırları ile çevrilidir. Tabii Sit sınırları içindedir. Beyşehir Gölü Tadı Su Havzası sınırları içindedir. Sayılan bu özelliklerden dolayı; yerleşim içerisine; 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni, 1/25.000 ölçekli Kızıldağ Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Plan Kararları ve Tabii Sit Hükümleri dikkate alındığında Çöp Deponi Alanı yapılamıyor” şeklinde konuştu.
‘SÜREKLİ İKAZ EDİLİYORUZ’
İlçedeki çöplerin düzenli olarak transferi konusunda ikaz edildiklerine dikkat çeken erdem “Toplanacak evsel katı atıkların bertarafı için Beyşehir Gölü Havza Koruma ve Özel Hükümlerinde belirtildiği şekliyle en yakın; Konya ili, Beyşehir ilçesi, Üstünler/Üzümlü Katı Atık Transfer istasyonuna Belediyemizce nakledilmesi hüküm altına alınmış. Ayrıca Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerince katı atıklarımızın kaldırılması ve belirtilen yere nakledilmesi hususunda sürekli ikaz ediliyoruz, ilçemizde evsel katı atıktan başka sanayisel vb. atık üretilmiyor.
Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinin 20’nci maddesinde; “Toplanan evsel ve evsel nitelikli endüstriyel katı atıkların, görünüş, koku, toz, sızdırma ve benzeri faktörler yönünden çevreyi kirletmeyecek şekilde kapalı özel araçlarla taşınması zorunludur.” deniliyor” dedi.
ÇÖP TOPLAMA VE TRANSFER ARACI İHTİYAÇ
İlçenin belirtilen işleri yapması için ihtiyaçları olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Mustafa Erdem “13 m3’lük Çöp Toplama ve 60 m3’lük Çöp Transfer Aracımızın olması durumunda katı atıkların düzenli olarak toplanması, temizlenmesi sağlanarak, bu yolla Beyşehir Gölü’nün kirletilmesi önlenerek hem çevre kirliliğinin giderilmesi sağlanmış, hem de halk sağlığı korunmuş olacak.
Bu sebeple katı atıkların, çevre kirliliğine ve halk sağlığına zarar vermeyecek şekilde taşınabilmesi için Belediyemize Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünden 1 adet Çöp Toplama ve 1 adet Çöp Transfer aracının verilmesi halinde çöp toplama ve transfer işlemi yapılabilecek. Aksi halde Belediyemizin yapacak gücü yoktur” diye konuştu.
‘HİBEDE ÖNCELİK VERİLMELİ’

Çöp toplama ve transfer aracı taleplerinin her yıl yenilediklerini bildiren Belediye Başkanı Mustafa Erdem “9 yıldır talepte bulunmamamıza rağmen maalesef sıra bir türlü bize gelmedi. Yenişarbademli’ye her türlü yaptırım uygulanıyor. Bizim nüfusumuz bile sınırlamaya tabi. Belli bir sayının üzerine çıkamayız. Ama bu yaptırımlar uygulanırken bazı önceliklerinde tanınması gerekir. Bakanlık her yıl yüzlerce çöp toplama aracını hibe olarak belediyelere ve il özel idarelerine dağıtıyor. Madem Yenişarbademli’nin korunması gerekiyor, o halde bize öncelikler tanınsın” dedi.
ERDEM ‘3. DÖNEM PROJELERİMİZ HAZIR’
Yenişarbademli için 3. Dönem belediye başkanlığına aday olan Mustafa Erdem “10 senedir belediye başkanı olarak görev yapıyorum. Bu süreçte 72 projeye imza atmışız. Bunları Yenişarbademli şartlarında yaptığımızda unutulmamalı. Yaptıklarımız belli, yapmaya devam ettiğimiz projelere ek yeni dönem için 32 projemiz daha var. Mesela birisi Palyatif Hasta Bakım Merkezi kurmak. Yenişarbademli tarihinde üç dönem üst üste belediye başkanı olarak görev yapan yok. Üstelik muhalefet partisinden belediye başkanı olan da yok” ifadelerini kullandı.
5 YIL SONRA ZİNCİR BAĞLASALAR BU MAKAMDA DURMAM
Projelerini tamamlamak için vatandaştan 5 yıl daha görev isteyen Mustafa Erdem “Yenişarbademli’ye 5 yıl daha gerekliyim. 5 yıl sonra zincir bağlasalar bu koltukta durmam. Ben çalıştığımız dönemde yaptığımız projeleri bir kitap halinde bastırdım. Yani bir anlamda belediyeciliğin kitabını yazdık  diyebilirim” şeklinde konuştu. GÜLSES GAZETESİ

Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °