Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

Yanan Evlerin Yerine ‘Yöresel Evler’ Geliyor; Yanan Her Evin Yerine Yenisi Yapılacak

Yanan Evlerin Yerine ‘Yöresel Evler’ Geliyor; Yanan Her Evin Yerine Yenisi Yapılacak

ISPARTA 10.08.2021 20:38:00 0
Yanan Evlerin Yerine ‘Yöresel Evler’ Geliyor; 
Yanan Her Evin
Yerine Yenisi 
Yapılacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, meydana gelen orman yangınlarında evi ve ahırı yanan tüm vatandaşların evlerinin yeniden yapılacağını belirterek; “Evleri aynı yerinde yöresel mimariye uygun olarak yapacağız. Evler 2+1, 3+1 şeklinde olacak” dedi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca, Manavgat, Sütçüler, Bodrum ve Marmariste çıkan orman yangınından etkilenen binin üzerindeki evin yerine bir yıl içinde yapılacak yeni evlerle ilgili, bir ve iki katlı iki tip proje hazırlandı. Yeni evlerin projesinde, bölgede 'düğmeli evler' olarak bilinen yöresel mimariden esinlenildi.
YANAN EVLERİN YERİNE
YÖRESEL EVLER GELİYOR
Antalya'nın Manavgat ilçesinde, 28 Temmuz'da öğle saatlerinde dört ayrı noktada başlayan ve Alanya, İbradı, Gündoğmuş ve Akseki ilçelerinde yaşanan orman yangınlarında, bölgedeki 59 mahallede, yerleşim yerlerinde birçok ev, ahır, depo ve iş yeri de küle döndü. Yangının ikinci günü itibarıyla bölgeye gelip yaklaşık 10 gün boyunca mahalleleri tek tek ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum başkanlığında, bakanlığın ilgili tüm ekipleri tarafından yangın yaşanan mahallelerde hasar tespit çalışmaları başlatılmıştı.
Bakan Kurum'un verdiği son bilgilere göre, 28 Temmuz'da başlayan yangından Antalya'da 59 mahalle etkilendi. Toplam 6 bin 340 bağımsız bölüm incelenerek, 2 bin 164 birimin ağır hasarlı, yıkık ve yıkılması gereken yapılar olduğu tespit edildi. Yapıların birçoğu evlerden, diğerleri ise ahır, depo veya iş yerinden oluşuyor.
Bölgede yananların yerine yapılacak yeni evlerle ilgili, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, bir ve iki katlı, bölgedeki 'düğmeli evler' gibi yöresel mimariyi andıran örnek projeler hazırlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ Başkanlığı eliyle ilk temeli de Karaöz Mahallesi'nde attı. Bir ay sonra tamamlanması planlanan ev, tek katlı olacak.
EVLER AYNI YERLERİNE YAPILACAK
Bakan Kurum, bölgede yaptığı açıklamalarda, konutların kendi yöresel mimarisiyle inşa edileceğini, altında ahırı, deposu, üstünde 3+1 varsa 3+1, 2+1 varsa 2+1 konutunun aynısı olacak şekilde yapılacağını söyledi. Kurum, “Bu konutlarımız hiçbir şekilde özel çevre koruma bölgeleri, doğal sit alanları veya orman alanlarına yapılmayacak. Aynı köylümüzün yeri nereyse oraya yapılacak veya hazine mülkiyetine yerleşime uygun alanlara yapacağız. Dolayısıyla herhangi bir doğal sit alanı, özel çevre koruma bölgesi veya orman alanını bugüne kadar imara açmadığımız gibi bu yangından sonra da ne Antalya, ne Muğla, ne Marmaris, ne de Bodrum'da imara açmayacağız. Yine aynı yerine yapacağız" dedi.
 

Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °