Bugün, 15 Mayıs 2024 Çarşamba

Yağmur sularını kanalizasyona bağlayanlara kötü haber!

Yağmur sularını kanalizasyona bağlayanlara kötü haber!

ISPARTA 3.07.2018 07:12:00 0
Yağmur sularını kanalizasyona bağlayanlara kötü haber!
Belediye Meclis Üyesi Nedim Yürekli, meclisin Temmuz ayı ilk toplantısında aşırı yağışlarda evlerini su basan vatandaşların belediyeyi aradığı zaman ‘İlk önce ücreti yatırın, öyle geliriz’ yanıtı aldığını ileri sürerek, bu konunun çözülmesini istedi. Meclise gelen ilgili birim sorumlusu aşırı yağışlarda vatandaşlara öyle bir cevap verilmediğini belirtirken, Başkan Günaydın, yağmur suyunu kanalizasyonlara bağlayanlara sert çıktı. Günaydın, “Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri bunun kaydını alsın. Bu konuda çalışmalarını yapsın. Gerekirse bu meclis yağmur sularını kanala bağlayanlara kesilen ceza miktarını artırsın” diye konuştu.
 
 
Belediye Meclisi, Temmuz ayı ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. Toplantıda gündem maddelerinin görüşülmesinden önce MHP’li Meclis Üyesi Nedim Yürekli, söz alarak aşırı yağışlarda evlerini su basan vatandaşların yaşadığı bir sorunu dile getirdi.
“ÖNCE HARCINI YATIRACAKSINIZ SONRA GELİP BAKACAĞIZ” DENİYORMUŞ
Aşırı yağış zamanlarında evlerini su basan vatandaşların belediyeyi aradığı zaman ‘Önce parayı yatırın, sonra gelebiliriz’ şeklinde yanıt aldığını ileri sürdü. Yürekli, “Beklenmedik sel baskınlarında gerek logarların tıkanması gerekse kot hatasından dolayı evleri sel basıyor. Bu arada ev sahipleri ilgili birimi arıyor. Uygulama mevzuatta şöyle imiş; önce harcını yatıracaksınız sonra gelip bakacağız. Böyle dara düşmüş bir vatandaşımız için 100-150 TL harç için zaman kaybına meydan verilmeden anında müdahale edilse, harcı gelindikten sonra evinde ya da sonra alınması daha uygun olur diye düşünüyorum” dedi.
YENİ İMARA AÇILAN YERE DÖŞENECEK BORULARLA SORUN ÇÖZÜLECEK
Yürekli’nin bu talebi üzerine söz alan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, su baskınları konusunda Isparta’nın birçok yerinde sorunun çözüldüğünü ancak Binbirevler tarafından gelen sularla ilgili bazı bölgelerde sorun yaşandığını dile getirdi. Günaydın, “Şehrimizin arka kısmı özellikle Binbirevler tarafında önceden dere yatağı olan yerlerimiz var. Barida Otelin orada aşırı yağışlarda bir su birikintisi oluyor. Bu çalışmayı yapabilmek için Gölcük yolu üzerinde imara açtığımız yerin neticelenmesi gerekiyordu, orası neticelendi. Isparta, altyapısı olan belediyedir. Ama buna rağmen geçen günkü aşırı yağışlardan dolayı şehrin batı tarafında bir şeyler oldu. Gökkubbe’nin altındaki yerin imara açılması gerekiyordu, burası açıldı. Oradaki yolların tapu ve kadastrodaki imar planları hazırlandı ve belediyemize yeni geçti. Şuanda ihalesi yapıldı. Su tesisatın o yollardan geçireceğiz. İmarı 2,5 yıl kadar uzun sürdü. O bölgede inşaat ruhsatı bile verebilecek durumdayız. 110’luk büyük demirli, ızgaralı, dayanıklı, tanesi 2,5 ton olan boruların alımına başlıyoruz. O boruları oraya döşedikten sonra o taraftaki aşırı yağışlardaki su birikmelerini önleyeceğiz. Özkanlar Kavşağı’nda da böyle bir sorun vardı. Çok şükür oradaki sorunu çözdük.  Isparta’nın yüzde 100’üne böylelikle hakim olmuş olacağız. Artık o taraftaki ev basmaları da ortadan kalkacak.
SULARIN ORAYA GİTMESİ İÇİN YENİ İMARA AÇILAN YERİN ALTYAPISININ YAPILMASI GEREKİYOR
Son yağışlarda orası ciddi bir yağmur aldı. Ama oradaki sorun da ortadan kalkacak. Altyapıda yüzde 90-95’i bitmiş bir memleketiz. Burası da bitecekti ama o yollar bizde olmadığı için o boruları döşeyemedik. Suyun lagus deresine gitmesi gerekiyor. Suların oraya gitmesi için yeni imara açılan yerin altyapısının yapılması gerekiyor” dedi.
GEREKİRSE BU MECLİS YAĞMUR SULARINI KANALA BAĞLAYANLARA KESİLEN CEZA MİKTARINI ARTIRSIN
Öte yandan bu konuda esas suçun yağmur suyunu kanalizasyona bağlayanlar olduğunu belirten Başkan Günaydın, “Bir zaman cezalarla bunu takip ettik. Şimdi yine bağlamalar başladı. Bağlayan evlerin içinde artezyen oluşuyor. Yağmur suyu kapasiteyi dolduruyor sonra evden çıkıyor.  Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri bunun kaydını alsın. Bu konuda çalışmalarını yapsın. Gerekirse bu meclis yağmur sularını kanala bağlayanlara kesilen ceza miktarını artırsın” şeklinde konuştu.
ISPARTA’YA BU ADET NEREDEN GELDİ BİLMİYORUM
Diğer taraftan bodrum katlarının kullanılmasının imara göre yasak olduğuna değinen Günaydın, “Isparta’ya bu adet nereden geldi bilmiyorum. Kaçak olarak yapıyorlar ve konuta çeviriyorlar. Sularını da kanala bağlıyorlar. Bu meclis ceza konusunda artırıma gidebilir. Yağmur suyunu kanalizasyona  bağlamasınlar. Ya o suyu yağmur giderine ya da dışarıya bırakacak” dedi.
YETKİLİ: ÖYLE BİR CEVAP VERİLMİYOR
Konuşmasının ardından Başkan Yusuf Ziya Günaydın, Nedim Yürekli’nin iddiasıyla ilgili Fen İşleri Müdürlüğü’nden bir yetkiliyi meclise çağırdı. Meclise gelen yetkili aşırı yağış anında vatandaşlara ‘parayı yatırın, gelelim’ şeklinde cevap verilmediğini belirterek, mevzuat gereği normal günlerde bu iş için para yatırılması gerektiğini söyledi. Günaydın da bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesini istedi.GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °
Cuma 26.6 ° / 13.2 °