Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Uzmanından Kurban Bayramı Öncesi; Beslenme Uyarısı!

Uzmanından Kurban Bayramı Öncesi; Beslenme Uyarısı!

GENEL 28.06.2023 18:10:00 0
Uzmanından Kurban Bayramı Öncesi;  Beslenme  Uyarısı!

Diyetisyen Uzmanlar, Kurban Bayramı öncesi beslenme uyarısı yaptı, bayram boyunca artan kırmızı et tüketim miktarı ve sıklığının kronik hastalığı bulunan kişilerde riski arttırabileceğini belirtti. 

Diyetisyen Uzmanlar, bayramların aile bireylerini bir araya getiren, birlikte vakit geçirilen dönemler olduğunu ifade ederek, yılda bir defa olan Kurban Bayramı’nda günlük beslenme alışkanlıklarının dışına çıkılıp kırmızı et ve tatlı tüketiminin arttığına dikkat çekti. Bu dönemde özellikle risk durumunda bulunan ve kronik hastalıkları olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri uyarısında bulunan Uzmanlar; “Bayram boyunca artan kırmızı et tüketim miktarı ve sıklığı koroner kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalığı bulunan kişilerde riski arttırır. 

Beslenme alışkanlıklarımızın değiştiği bu dönemde herkes için dengeli beslenme ve porsiyon kontrolü önemli bir yer tutar. İyi kalitede hayvansal proteine sahip olan et; demir, çinko, magnezyum, B6, B12, A vitamini gibi önemli bileşenlere sahiptir. Bununla birlikte etin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksektir. Bu sebeple et tüketiminin artması özellikle kalp damar hastalıkları için büyük risk oluşturur. Yaşa, cinsiyete ve fiziksel aktiviteye göre değişmekle birlikte günlük et tüketimimiz ortalama 100-150 gram arasında olmalıdır. 

Et ürünlerini kızartmak yerine haşlama, fırın veya ızgara yöntemleri tercih edilmelidir. Etin doymuş yağ içeriğinin yüksek olması sebebiyle tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı ve sıvı yağlar, et yemeklerinin içerisine ilave edilmemeli, kendi yağı ve suyuyla pişmesi sağlanmalıdır. Özellikle kalp damar hastalığı bulunan kişiler kolesterol ve doymuş yağ içeriği yüksek olan sakatat tüketiminden kaçınmalıdır” dedi.


Perşembe 19.3 ° / 8.7 °
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °