Bugün, 11 Mayıs 2024 Cumartesi

Üretmek için engelleri aştılar Pazarlama engeline takıldılar

Üretmek için engelleri aştılar Pazarlama engeline takıldılar

ISPARTA 10.09.2018 09:02:00 0
Üretmek için engelleri aştılar Pazarlama engeline takıldılar
BAKA’nın 2016 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programında Isparta Yürüme Engelliler Derneği “Eğitimle Kalkan Engeller” Projesine deste verdi. Proje kapsamında yürüme engelliler engelleri aşarak triko atölyesinde patik, kaşkol, bere, çocuk battaniyesi gibi birçok ürünü üretti. Fakat pazarlamada engelleri bir türlü aşamadılar.  Triko atölyesinde üretilen binlerce ürüne müşteri aranıyor.
Isparta Yürüme Engelliler Derneği, Barı Akdeniz Kalkınma ajansına ‘Eğitimle Kalkan engeller’ başlıklı bir proje sunarak 2016 yılında triko atölyesi kurdu. Kurulan triko atölyesindeki makine Akdeniz bölgesinde tek olma özelliğini taşıyor. kurulan atölyede kurulan triko atölyesinde 4’ü engelli biri proje koordinatörü olmak üzere 6 kişi gerekli eğitimleri alarak patik, kaşkol, bere, çocuk battaniyesi, kese gibi ürünler üretti. Büyük bir heyecanla başladıkları işi halen sürdürmelerine rağmen üretilen ürünlere müşteri bulamamaları ise heyecanlarını kırmaya başlamış görünüyor. Bugüne kadar binlerce ürün üreten yürüme engellilerin yaptıkları ürünlerin benzerleri Isparta’da birçok işyerinde satılıyor. Fakat başka illerden tanesi 3,5-4 TL’ye patik getirip satan işyerlerinin Yürüme Engelliler Derneğinin atölyesinde üretilen ürünleri 2,5’TL’ye almadığı belirtiliyor. Engellilere istihdam sağlamak için yürütülen proje kapsamında pazarlama engelinin aşılması halinde vardiyalı sistemle daha fazla engelliye iş olanağı yaratılması da mümkün.
 
Isparta Yürüme Engelliler Derneği, BAKA’nın 2016 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı “Eğitimle Kalkan Engeller” Projesi kapsamında Yeni Çarşamba Pazarı D Blok’ta Triko Atölyesi kurdu. Atölyenin açılışı Vali Şehmus Günaydın tarafından gerçekleştirildi. BAKA desteğiyle kurulan atölyede makine aracılığıyla patik, bere, kaşkol, çocuk battaniyesi gibi ürünler üretildi. 
BAKA’DAN 107 BİN LİRA DESTEK
Proje kapsamında engellilere hem istihdam hem de eğitim amacıyla engellileri sosyal hayata kazandırması amaçlandı. Projenin maliyeti normalde 176 bin liraydı, bunun da yüzde 20’sini dernek karşılayacaktı. Ancak o dönem döviz kurunda yaşanan artış nedeniyle destek miktarı 107 bin liraya düştü. Proje ile engellilerin ev hapsinden kurtarılarak sosyal hayata ve üretime dahil edilmesinin hedeflendi. 3 sene sürecek proje sonun da makineler derneğe hibe olarak verilecek. Proje kapsamında 4’ü yürüme engelli biri proje koordinatörü olmak üzere 6 kişi çalışma yapıyor. Üretim yapıp pazarlama olursa daha çok engelliye istihdam sağlanması hedefleniyordu. Hedef 8 engelliyi atölyede çalıştırmaktı.
PAZARLAMA ENGELLİ AŞILAMADI
Gülses Gazetesi Yürüme Engelliler Derneğinin triko atölyesini ziyaret ederek yapılan üretimi yerinde gördü. Proje Koordinatörü Merve Kaya üretimden yana bir sıkıntı yaşamadıklarını söyleyerek “şuan pazarlamada çok sıkıntımız var. Çok çeşitli ürünlerimiz var. Fakat Pazar bulamıyoruz. Bir yerden düzenli Pazar yada toplu sipariş alsak daha seri üretim yapabileceğiz. Haftanın beş günü makinelerimiz çalışıyor” dedi. Proje Koordinatörü Merve Kaya destek amacıyla haftanın beş gününü triko atölyesinde geçiriyor.
4 ENGELLİ TRİKO ATÖLYESİNDE İSTİHDAM EDİLDİ
Makinede dokunacak ürünlerin desenlerinin dahi İstanbul’da çizilip geldiğini bildiren Kaya, “şuan 4 engelli arkadaşımız işi öğrendi” dedi. Triko Atölyesinin sorumlusu ve Yürüme Engelliler Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Erşah Günaydın ise pazarlama noktasında esnaflardan destek beklediklerini söyledi. 5 kişiye istihdam sağlayan atölyede bir engelsiz vatandaşın pazarlama ayağında çalıştığını belirten Günaydın, “şuan aylık satışlarımız işletme masrafları ile iki arkadaşın maaşına ancak çıkarabiliyor” dedi.
DİĞER İLLERDEN ÜRÜN ALAN ESNAFLAR BİZİM ÜRÜNLERİMİZİ ALMIYOR
Kendilerini en çok üzen konulardan birinin Isparta esnafının yürüme engelliler tarafından üretilen ürünleri satmaması olduğunu bildiren Günaydın “esnaflarımız başka bir ilden 3,5 TL’ye patik getirip satışını yapıyor. Maalesef ayağının dibinde olmamıza rağmen bizden 2,5 TL’ye aynı ürünü almıyor. Bizden istesin istediği renk ve sende üretelim, gelsin hatta üretimi kontrol etsinler. İstenilen miktarda üretip teslim edelim. Sattıkları ürünlere bakıyoruz, bizim ürettiğimiz patiklerle aynı ip kullanıyor, her şeyi aynı kalitede” diyerek esnaftan duyarlılık beklediklerini söyledi.  GÜLSES GAZETESİ
    

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °