Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Üretim artıyor çiftçi kazanıyor

Üretim artıyor çiftçi kazanıyor

ISPARTA 10.07.2018 07:03:00 0
Üretim artıyor çiftçi kazanıyor
Türkiye’nin meyve bahçesi Isparta’da elma ve kirazın yanı sıra kayısıda üretim her geçen yıl artıyor. Kayısının üretim merkezi Hoyran ovasında bu yıl 35 bin ton civarında rekolte bekleniyor. Yeni oluşturulan bahçelerle birlikte kayısıda üretim artıyor, çiftçi kazanıyor.
 
Kayısı geçen yıl rekolte yüksekliği ile üreticisine altın yılını yaşattı. Hasat sezonunun sonuna doğru yaklaşılırken, bazı türlerin bir yıl yüksek bir yıl düşük verim vermesine rağmen bu yıl için Hoyran ovasından 35 bin tonun üzerinde kayısı rekoltesi elde edilmesi bekleniyor. Kayısı hasadının verdiği mesaj üretmek kazandırır. Hoyran Ovasında kayısı üretimi yapan Senirkent’in Gençali köyündeki tüccar Ramazan Uysal, kayısı fiyatlarının geçen yılın üzerinde olduğunu söyleyerek “kayısı üretiminde satış sorunu yaşanmadı tüccarın ilgisi güzel çiftçi kazanıyor. Ovada kayısı türüne göre 1 ile 4 TL arasında alıcı buluyor” dedi. Kayısıda yeni bahçelerin ve yeni türlerinde dikiminin yapıldığını belirten Uysal “Yeni nesil orjin türü kayısı bahçeleri bu yıl verim vermeye başladı ve rekolte gayet iyi. Orjin türü kayısı bahçelerinin gelecekte daha da artacağı görülüyor” diye konuştu.
 
ÜRETİCİDE MEMNUN TÜCCARDA
Malatya, Mut gibi kayısı merkezleri ile birlikte anılan Isparta’nın Hoyran bölgesinde kayısı üretimi her geçen yıl artıyor. Geçen yıl altın sezonunu yaşayan kayısıda bu yıl için Hoyran ovasından toplamda 35 bin tonun üzerinde rekolte bekleniyor. Gençali köyündeki tüccarlardan Ramazan Uysal Haziran’da başlayan kayısı sezonun sonuna geliyoruz. Kayısı iki yılda bir yüksek verim veriyor. Geçen yıl kayısı üreticisi altın yılını yaşadı ve rekoltede büyük artış yaşandı. Bu yıl ise kayısı ağaçlarının düşük verim verdiği yıl. Fakat buna rağmen yeni oluşturulan bahçelerle birlikte rekolte ve verim yüksek. Geçen yılın %60-70’i dolayında rekolte olacağı görülüyor. Günlük sadece biz 25-30 tonun üzerinde kayısı alımı yapıyoruz. Gençali’de 7-8 kadar tüccar alım yapıyor” dedi.
EN DÜŞÜK DÖNEMDE 35 BİN TON HASAT
Isparta’da tarımsal üretim ve meyvecilik noktasında Hoyran ovasında öne çıkan kayısı üreticilerinin yüzünü güldürüyor. Tüccar Ramazan Uysal, Hoyran Ovasından toplamda 35 bin tonun üzerinde kayısı hasadı yapılmasını beklediğini söyleyerek “geçen yıl rekolte ile Hoyran ovasında rekor kırılmıştı. Daha önce bu ova 30-35 bin ton rekolteyi gördüğünde büyük bir kazanç kapısı diye çiftçi seviniyordu. Şimdi en düşük dönemde kayısı rekoltesi 35 bin tonun üzerinde oluyor.” şeklinde konuştu.  
FİYAT GEÇEN YILIN ÜZERİNDE
Hoyran ovasında üretilen kayısının tüccar bulmada sorun yaşamadığını bildiren Ramazan Uysal “artık bölgede kayısı üretiminin fazla olması nedeniyle üretilen kayısıya tüccar bulmakta sorun yaşanmıyor. Tüccar zaten hasattan önce gelip arıcılarını buluyor. Günlük her aracı en az bir tır mal gönderebiliyor.  Sadece biz günlük 2-3 tır kayısı gönderilebiliyoruz. Köyümüzden günde 10 tır kayısı gönderiliyor.  Bu nedenle tüccarında bölgeye ilgisi fazla. Gençali’de 7-8 tüccar alım yapıyor. Fiyatta geçen yılın üzerinde, birkaç yıl öncesinde olduğu gibi 800-900 kuruşlara hiç düşmedi. Çiftçi kayısıyı türüne göre 1-4 TL arasında değişen fiyatlardan sattı” dedi. 
YENİ TÜRLER DİKİLİYOR
Hoyran ovasında çiftçinin kayısı üretiminde her geçen yıl daha profesyonel üretim yaptığını belirten Uysal, “çiftçi cahil değil. Bakıyor, araştırıyor, farklı önerileri dikkate alıyor, diğer bölgelerdeki üretimleri inceliyor. Bu doğrultuda yeni türlerde yeni kayısı bahçeleri dikiliyor. İki-üç yıl önce ilk kez dikimi yapılan orjin türü kayısılar bu yıl verim vermeye başladı. Tüccarında ilgisi var. Gelecekte orjin türü kayısı bahçelerinin daha da artacağı şimdiden görülüyor” şeklinde konuştu.   GÜLSES GAZETESİ
 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °