Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Üretici kazanırsa üretimimiz artar

Üretici kazanırsa üretimimiz artar

ISPARTA 27.09.2018 07:12:00 0
Üretici kazanırsa üretimimiz artar
Isparta Ziraat Odası eski başkanları Bilal Demir, Mehmet Çakır, Ahmet Ünal Kökmen ve Bayram Kutlu, tarımda girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığını, bu konuda devletin daha fazla destek vermesi gerektiğini söylediler. Eski başkanlar, üreticinin kazanması durumunda ülkemizdeki üretimin de artacağı görüşündeler.
 
Para kazandıktan sonra
bu vatandaş dağı, taşı eker
Ziraat Odası’nda 1976-1982 yılları arasında başkanlık yapan Bilal Demir, tarımda çiftçinin istediğini alamadığını ve istediği fiyattan ürününü satamadığını ifade ederek, “Belki Isparta’da yüzde 40 oranında ekilmeyen arazi var. İnsanlar para kazanamıyor. Gül çiçeğinin parası bile açıklanmadı. Türk halkı Atatürk’ün dediği gibi çok akıllı ve zekidir. Para kazandıktan sonra bu vatandaş dağı, taşı eker” dedi.
 
Isparta Ziraat Odası’nda 1976-1982 yılları arasında başkanlık görevini yürüten Bilal Demir, üretimin artmasını çiftçinin kazanmasına bağladı. Demir, “Tarımda çiftçi istediğini alamıyor, istediği fiyattan satamıyor. Bir ziraat mühendisi zamanında ‘ayağı çamur görmeyen ziraat mühendisi olamaz’ demişti. Bizde ayağı çamur görmeyen ziraat profesörü oluyor. Gelsin, vatandaş ne ekiyor, ne dikiyor, onu bir görsün. Oğlumun domates tarlası var. Biz 3 TL’den veriyoruz, pazarda 7 TL’ye satılıyor. Aradaki fark nereye gidiyor? Kimse çıkıp da bunu kaça aldın diyemiyor. Herkes istediği fiyattan satabiliyor. Bu fiyatların denetlenmesini istiyorum. Üreticiden tüketiciye kadar fiyatlar denetlensin. Bu işleri kooperatiflere versinler, onlar takip etsinler.
BU DEVLET HEPİMİZİN
Devlet, bizim, bu devle batarsa hepimiz batarız. Birlik ve beraberlik olacağız, devletimizi destekleyeceğiz.
GÜL ÇİÇEĞİNİN PARASI BİLE AÇIKLANMADI
Belki Isparta’da yüzde 40 oranında ekilmeyen arazi var. İnsanlar para kazanamıyor. Gül çiçeğinin parası bile açıklanmadı. Türk halkı Atatürk’ün dediği gibi çok akıllı ve zekidir. Para kazandıktan sonra bu vatandaş dağı, taşı eker” şeklinde konuştu.

Gelir düştüğü için
insanlar uzaklaştı
Ziraat Odası eski başkanlarından Mehmet Çakır, insanların tarımdan gelirleri düştüğü için uzaklaştığını ileri sürdü. Kendisinin Kuleönü’nde tarım faaliyeti yaptığını ifade eden Çakır, “Bozanönü ve Kuleönü arazileri genelde susuz. Sulama hatlarının yeniden döşenmesini istiyoruz. Su olursa üretimimiz artar” diye konuştu.
 
Isparta Ziraat Odası’nda 1982-1989 yılları arasında başkanlık yapan Mehmet Çakır, çifçilik yapanların gelirlerinin düşmesinden dolayı üretimden uzaklaştığını belirtti. Bu sene kirazın para etmediğini dile getiren Çakır, “Üretici kirazı dalından bile toplamadı. Dolu yağışından kiraz çatlayınca tüccar bile gelmedi” dedi.
14 BİN M2 ARAZİME BUĞDAY EKTİM,
540 KİLOGRAM BUĞDAY ALDIM
Kendisinin Kuleönülü olduğunu dile getiren Çakır, “Eskiden sulama kanalları vardı, o kanallar söküldü. Şimdi arazi sulanmıyor. Bozanönü ve Kuleönü arazileri genelde susuz. Sulama hatlarının yeniden döşenmesini istiyoruz. Kuleönü Kasabamızda arazimizin yüzde 80’i susuzdur. 14 bin m2 arazime buğday ektim, 540 kilogram buğday aldım. Bu durumda çiftçi kazanamaz” dedi.
 

Bu vatan bizim
üretmemiz lazım
1989-2005 yılları arasında Ziraat Odası başkanlığı yapan Ahmet Ünal Kökmen, tarımda girdilerin çok yüksek olduğunu ifade ederek, vatandaşın ektiği zaman beklediği verimi alamadığını dile getirdi. Kökmen, “Bu vatan bizim o yüzden üretmemiz lazım. Yurtdışından almakla karın doymaz. Üretim için ne lazımsa yapmamız lazım” diye konuştu.
 
Isparta Ziraat Odası’nda 1989-2005 yılları arasında başkanlık görevini yürüten Ahmet Ünal Kökmen, tarımda girdi maliyetlerinin çok yüksek olmasından yakındı. Kökmen, şunları söyledi:  “Vatandaş ektiği zaman beklediği verimi de alamıyor. Bu sene tarımda sıkıntımız biraz daha fazla. Devletimiz önlem almazsa bu sıkıntı önümüzdeki birkaç yılı daha etkileyebilir. Mazot, gübre ücretleri çok fazla. Devletimizin bu yönde desteğini daha fazla artırması gerekiyor. İnsanlar kazanamayacağını diye ekmemeye başlıyor. Bu vatan bizim o yüzden üretmemiz lazım. Yurtdışından almakla karın doymaz. Üretim için ne lazımsa yapmamız lazım.”
ELMADA DURUM İYİ
Elmada durumun bu sene iyi olduğunu dile getiren Kökmen, “Gül de iyi duruma geldi. Gülde üretimi artırmazsak üretici mağdur olmaz. Ama talep fazlası dikilirse üretici kazanamaz” dedi.

Devletimiz daha
fazla destek vermeli
Isparta Ziraat Odası eski başkanlarından Bayram Kutlu, üretimin azalmasının ana sebebini maliyetlere bağlarken, devletin bu konuda daha fazla destek vermesini istedi. Kutlu, “Üretim yapan insan para kazanamadığı için zarar diyor. Benim kirazdan 20 bin lira zararım var. Bazı arkadaşlar kiraz ağaçlarını kesmiş. Ben kesmeyeceğim ama üretimden vazgeçeceğim” dedi.
 
Isparta Ziraat Odası’nda 2005-2015 yılları arasında başkanlık yapan Bayram Kutlu, üreticinin üretimden kaçmasının ana sebebini maliyet yüksekliği olarak gösterdi. Devletin tarımdaki destekleri artırmasını isteyen Kutlu, şunları söyledi: “İlaç, mazot, gübre, işçi fiyatları çok yüksek. Devletimizin üreticiyi daha fazla desteklemesi lazım. Bu sene yüzde 80 oranında kiraz telef oldu. Bu sene kiraz sattım 6 bin lira işçi parası verdim. İlaç cepten, sulama cepten, gübre cepten gitti. Gübre ve ilaç borcumu taksit taksit ödüyorum.
FAZLA ÜLKE VARDI AMA KİRAZI ALAN OLMADI
Burada bir oyun olduğunu düşünüyorum. Daha önce kiraz ihracatında Katar ve Çin yoktu. Geçen sene bu ülkeler olmadığı halde iyi para kazandık. Bu sene Rusya, Çin ve Katar pazara girdi ama kirazı alan olmadı. Burada oyun mu döndü? Yoksa tüccarlar hükümetimizi kötülemek için mi bu işlere girmediler?
KİRAZDAN 20 BİN LİRA ZARARIM VAR
Üretim yapan insan para kazanamadığı için zarar diyor. Benim kirazdan 20 bin lira zararım var. Bazı arkadaşlar kiraz ağaçlarını kesmiş. Ben kesmeyeceğim ama üretimden vazgeçeceğim. Ben para kazanmam gerekirken cebimden ekstra para ödüyorum.
ÜLKE ÜRETİMLE KALKINIR
Ülke üretimle kalkınır, o yüzden üretim desteklenmeli. Ben başkanlık dönemimde bunu çok kez dile getirdim. Üretim desteklenirse üretici üretir.” GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Pazar 25 ° / 14.1 °
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °
Salı 27.2 ° / 13.9 °