Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Umut Oran Isparta'da konuştu/Yeni oy kullanacak 8 milyon gencin üzerinde durmamız gerekir

Umut Oran Isparta'da konuştu/Yeni oy kullanacak 8 milyon gencin üzerinde durmamız gerekir

ISPARTA 9.03.2017 06:09:00 0
Umut Oran Isparta
Isparta’ya gelerek partilerle buluşan CHP 24. Dönem İstanbul Milletvekili ve Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, 16 Nisan’daki referandum için hedef kitlelerinin yeni oy kullanacak 8 milyon genç olması gerektiğini söyledi.
CHP 24. Dönem İstanbul Milletvekili ve Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, 16 Nisan’da yapılacak Anayasa değişikliği referandumu kapsamında dün Isparta’ya geldi. İlk olarak Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Atatürkçü Düşünce Topluluğu üyesi öğrencilerle buluşan Oran, daha sonra parti binasında basın toplantısı düzenledi. AK Parti’nin neden evet verilmesi gerektiğini topluma anlatmadığını ileri süren Oran, “Bizim vatandaşlara neden hayırı anlatabilmemiz gerekiyor” dedi. MHP ile Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ayrı tuttuğunu da belirten Oran, “MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin pozisyonu ile gittiğim her yerde MHP’lilerin, yurtsever ülkücülerin pozisyonu çok farklı” diye konuştu. Toplantıya Büyük Birlik Partisi(BBP) İl Başkanı Şener Taşören’in de katılması dikkat çekti.
“KADINLARIN BİRLİK OLMASINI VE DÜNYAYI YERİNDEN OYNATMALARINI GÖNÜLDEN İSTİYORUZ”
Açıklamasına 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak başlayan Umut Oran, emekçi kadınların dünyada eşitliği en çok hak edenler olduğunu vurguladı. Oran, “Onlar bizim yarımız ama toplumda gelir ve mal dağılımında neredeyse yüzde 5-10’larda. Onlar bizim eşit yoldaşlarımız. Biz onların her alanda eşit olmasını istiyoruz. İnanıyoruz ki kadınlar birlik olursa dünya yerinden oynar. Biz de kadınların birlik olmasını ve dünyayı yerinden oynatmalarını gönülden istiyoruz” dedi.
“CHP’NİN BİR NEFERİ VE MUSTAFA KEMAL’İN BİR ASKERİYİM”
Partililerin bir seferberlik içerisinde bu mücadeleyi sürdürdüğünü belirten Oran, “Ben aslında CHP’nin bir neferi ve Mustafa Kemal’in bir askeriyim. Mustafa Kemal’in askeri nasıl beklemez ve durumdan vazife çıkarırsa ben de daha iyi bir Türkiye olması için mücadele veriyorum” dedi.
“GENÇLERİMİZİN ÜZERİNDE DURMAMIZ LAZIM”
Öte yandan 16 Nisan’daki referanduma değinen Umut Oran, AK Parti’nin eveti anlatamadığını ileri sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Talep ettiklerinin vatandaş ve millet için hiçbir yararının olmadığını kendileri de biliyorlar. Durumdan kendileri de korkuyorlar ve eveti savunamıyorlar, anlatamıyorlar. Benim gittiğim birçok ilde de aynı şeyi görüyorum. AKP evet konusunda bir söz birliği içerisinde değil. Evetin vatandaşa ne fayda getireceğini açıklayamıyorlar. Bize bu konuda büyük rol düşüyor. Bizim vatandaşlara neden hayırı anlatabilmemiz gerekiyor. Vatandaşta gördüğüm en büyük sorun evetin bir belirsizlikle sonuçlanacağını değerlendiriyor ve o belirsizlik büyük riskler getirecek diye endişe ediyor. Burada en büyük yapmamız gereken şey; 8 milyon genç ilk kez oy kullanacak. Onların üzerinde durmamız lazım. Özellikle referandumlarda sandığa gitmeme oranı çok yüksek oluyor. Son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İstanbul’da sandığa gitmeme oranı yüzde 30. 3 kişiden bir kişi 2014’te sandığa gitmemiş. Türkiye ortalamasında yüzde 26 sandığa gitmeyen var. 4 kişiden bir kişi sandığa gitmemiş. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Isparta’da sandığa gitmeyenlerin oranı yaklaşık yüzde 20. O yüzden gençlerimiz üzerinde dikkatle durmamız ve bu yönde çalışmamız gerekiyor.
“BİZİM GENEL BAŞKANIMIZ BUNU TALEP ETSE ONA DA HAYIR DİYORUZ”
Şuanda hükümetin izlediği politika ve hükümete destek veren MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli’nin izlediği politika aslında durumdan onların da memnun olmadığını ortaya koyuyor. Sürekli bir gerilim yaratıyorlar, sürekli bir şiddete davet ediyorlar, sürekli ayrıştırmaya devam ediyorlar. Kitleleri provoke edecek söylemlerde, şiddet ortamının yaratılacağı ağır beyanatlarda bulunuyorlar ve Türkiye’yi bir kaos içerisine sokmaya çalışıyorlar. Neredeyse hayır diyenleri düşman, terörist ilan eder hale geldiler. Bunun bir parti meselesi olmadığı, bunun bir cumhuriyet, demokrasi, özgürlükler ve insan hakları meselesi bilinci içerisindeyiz. Kişilerle bizim bir ilişkimiz yok. Biz cumhuriyet ve demokrasi için doğru ve gerçeklerimizi anlatmaya çalışıyoruz. Burada kendimize ve partimize bir şey istemiyoruz. Söz konusu vatansa gerisi teferruattır diyoruz. Bizim genel başkanımız bunu talep etse ona da hayır diyoruz. Biz daha güçlü bir demokrasi ve daha güçlü bir cumhuriyet istiyoruz. Ortaçağ karanlığına, tek adam dayatmasını istemiyoruz diyoruz.
“BAHÇELİ İLE YURTSEVER ÜLKCÜLERİN POZİSYONU ÇOK FARKLI”
Devlet Bahçeli’yi MHP’den biraz ayrı tutuyorum. Çünkü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin pozisyonu ile gittiğim her yerde MHP’lilerin, yurtsever ülkücülerin pozisyonu çok farklı. Gittiğim 10-15 yerde tabanla tavan arasında çok büyük fark var. Sayın Bahçeli’nin dün yaptığı açıklamayı garipsedim. Hem partimizle ilgili hakaretvari bir açıklama yaptı, kendisine yakıştıramadım. Hem de daha önce kendilerinde milletvekilliği yapmış, partide genel başkan adayı olan, fakat bugün ikinci kez ihraç edilen, bir konuşmasında ülkücü, milliyetçi olan arkadaşımız Sinan Oğan’a yapılmış olan saldırıyı kınamak yerine bu işi yarım kalmış gibi gösteriyorlar. MHP’yi bir kenara çekerek bahsediyorum. AKP ile Bahçeli bloğu ağızlarına ve dillerine hakim olamamalarını ortaya koyuyor. Bir partinin genel başkanı eski milletvekili ve partilisi için bu cümleyi kuramamalı. Bir ülkenin Başbakanı ya da Cumhurbaşkanı, hayır oyu verdiğiniz takdirde terörist olursun, darbeci olursun diyemez. Bu bizi daha da sakinleştirmeli, çalışmamıza daha da önem vermemiz gerekir. Onlar yavaş kaybettiğini ve kaybettiğinin sonucunda da böyle bir hezeyana, şiddete kapıldıklarını ortaya koyuyor. Vatandaşlara baktığımız zaman ben şunu görüyorum.
“TÜRKİYE’Yİ YANGIN YERİNE ÇEVİRDİLER”
Vatandaş artık 15 yıldan yoruldu. Bu 15 yıl içerisinde vatandaşın karşı karşıya kaldığı, 15 yıl boyunca tek partinin iktidarlığını yaptığı bir dönemde, Türkiye’yi yangın yerine çevirdiler. İnsanlarımızın ciğerlerinin yandığı, geleceklerinin karardığı bir dönem yaşıyoruz. 7 milyona yakın işsiz vatandaşımız bu dönemde oldu. Bu oranları rakam olarak, istatistikî olarak belirtmek o kadar kolay olmamalı. Bir işsizin sadece kendi hayatı değil, etrafındakilerin de hayatı kararıyor. Üniversiteyi bitiren bütün gençlerde gelecek kaygıları var. Geleceksizlik gençlerimiz için büyük bir belirsizlik. Toplumun kanayan bir yarası. Bunun yanında 4 milyona yakın Suriyeli misafirlerimizi var. Bunların kayıtları bile yok. Terör örgütüne mensup da olabilirler. Devlette kayıtlı olan 360 bin mülteci var. Diğerleri her yerde. Kilis, Hatay ve Osmaniye’de ilin nüfusundan fazla Suriye’li sığınmacı var.
“SOSYAL DEVLET VE ADALETTEN YARARLANAN BİR YENİ BİR TÜRKİYE’Yİ KURMAMIZ LAZIM”
Vatandaşlarımız o kadar büyük bir yükün altında eziliyor ki, ayağa kalkacak durumu kalmadı. Vatandaşlarımızı rahatlatmamız lazım. Başkanlığın dışında, Türkiye’de daha iyi bir demokrasiyi anlatmamız lazım. Muazzam bir faşizm ve vahşi bir kapitalizm var. Vatandaşlarımızın eşit birey olması lazım. Sosyal devlet ve adaletten yararlanan bir yeni bir Türkiye’yi kurmamız lazım. Bunun içinde 17 Nisan’dan itibaren hep beraber ya iktidar, ya iktidar dememiz lazım.
“AKP YENİLMEZ DEĞİL”                               
AKP yenilmez değil, gözümüzde büyüttüğümüz kadar değil. AKP şuanda paramparça olmuş durumda. Yola çıktığı dava arkadaşlarının hiçbiri yanında değil. Yolda karşılaştıkları ile dava arkadaşlarını değiştirmiş, sağında solun daha önce rakip olmuş, daha önce birbirlerine ağır cümleler kurmuş olan insanlarla geziyor. 7 Haziran’da bu halk, AKP’ye sarı kartını gösterdi. 14 sene sonra iktidardan düşürdü. Yine bu halk Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde rakipsiz yarışmasına rağmen, Recep Tayyip Erdoğan’ın bütün gücünü kullanmasına rağmen aldığı oy miktarı çok cüziydi. Sandıklarımıza sahip çıkarsak, YSK’nın il ve ilçe kurullarının kontrol edilmesi lazım. Kasım ayında YSK’da görevli olan 298 kişinin FETÖ’den yargılandığını öğrendim. Şimdi onların yerine atadıkları kişilere de, YSK’ya da güvenemeyiz. Etrafımızdaki insanların sandığa gitmesi için teşvik edilmesi gerekmektedir ve bunlar da bizlere düşüyor. Referandumda kızarak sandığa gitmeme kararı alacakların kararı AKP’nin işine yarayacak. Bu oyuna gelmeyelim. 16 Nisan’da halkımızın çok ciddi bir ders vereceğine inanıyorum. Daha iyi bir Türkiye’nin olduğuna yürekten inanıyorum. Bu düzeni değiştireceğiz, bunu da hep beraber başaracağız.”
Basın toplantısının ardından Umut Oran esnaf ziyareti yaptı. Daha sonra Oran, partilierle birlikte Eğirdir İlçesi’nde ziyaretlerde bulundu. 

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °