Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

Ülkenin Dış Borcunu Kapatacak Keşif! Isparta – Aksu’da Öyle Bir Rezerv Bulundu Ki...

Ülkenin Dış Borcunu Kapatacak Keşif! Isparta – Aksu’da Öyle Bir Rezerv Bulundu Ki...

ISPARTA 24.10.2023 23:49:00 0
Ülkenin Dış Borcunu  Kapatacak Keşif! Isparta – Aksu’da Öyle  Bir Rezerv Bulundu Ki...

Isparta, Malatya, Eskişehir… Öyle bir rezerv keşfedildi ki... Türkiye adeta hedef konumunda! Bu keşifle birlikte dış borcumuzu kapatabiliriz! İşte ayrıntılar…

ISPARTA – AKSU’DA 20 BİN 

TONLUK TORYUM REZERVİ

2022'nin başında Isparta Aksu'da, 20 bin tonluk toryum rezervi bulundu. Bu keşif Türkiye'yi, dünyada toryum rezervi konusunda ikinciliğe taşıdı. Bu rezerv ve toryum Türkiye için çok önemli. Dünyada 6,35 milyon ton toryum kaynağı bulunuyor."

Akaryakıt Piyasası Uzmanı Cemil Cahit Saraçoğlu, Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılayabilecek büyük bir potansiyele işaret eden toryum madenini ele aldı. Saraçoğlu, bu "mucize yakıt" olarak adlandırılan toryumun Türkiye'de bulunan zengin rezervleri hakkında önemli bilgiler verdi.

HİNDİSTAN'DAN SONRA EN BÜYÜK 

TORYUM REZERVİ TÜRKİYE'DE

Toryum madeni, enerji sektöründe büyük bir çığır açabilecek bir kaynak olarak öne çıkıyor. Hindistan'dan sonra en büyük rezervlere Türkiye'de sahip olan toryum madeni, enerji üretimi için büyük umut vaat ediyor. Ancak Saraçoğlu, bu maddeyi etkili bir şekilde kullanmadaki eksiklikler, potansiyelin tam olarak değerlendirilmediğini ifade etti.

URANYUMA KIYASLA

DAHA VERİMLİ

Saraçoğlu, toryumun enerji potansiyelinin, nükleer santrallerde kullanılan uranyuma göre daha verimli olduğunu belirtti. Toryum madeni, küçük bir alanda enerji üretimini mümkün kılarken, çevre dostu ve güvenli bir enerji kaynağı olarak öne çıkıyor. Üstelik toryumun nükleer reaktörlerle ilişkilendirilen atom bombası üretimine katkı sağlamadığına dikkat çekti.

Buna rağmen, toryumun enerji sektöründe yaygınlaşmasını engelleyen bazı faktörler bulunuyor. Hafif su tasarımlı nükleer reaktörlerin yaygınlığı, toryum yakıtlı reaktörlerin pazar payını kısıtlıyor. Ayrıca, toryumun sadece enerji amaçlı kullanılmasını ekonomik olarak cazip hale getiriyor.

Türkiye'nin toryum rezervleri açısından oldukça zengin olduğuna dikkat çeken Saraçoğlu, son yıllarda yapılan keşiflerin Türkiye'yi dünya genelinde toryum rezervleri açısından ikinci sıraya taşıdığını vurguladı. Ancak, toryumun hammaddesinin nadir toprak elementleriyle birlikte bulunması, işlenmesi ve enerji üretimine dönüştürülmesi için ciddi çalışmalar gerektiğini gösteriyor.

TORYUM REZERVLERİNİN EN BÜYÜKLERİ TÜRKİYE'DE

Saraçoğlu, Türkiye'nin toryum rezervlerine ilişkin yeni keşiflerine değinerek şunları söyledi: "Türkiye'de, geçmiş yıllarda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, Eskişehir-Sivrihisar'daki 380.141 ton yüzde 0,02 tenörlü toryum rezervine ilave olarak, 2020 yılında MTA tarafından Malatya-Kuluncak sahasında 3,8 milyon ton 2,032 ppm tenörlü toryum kaynağı keşfedildi. 2022'nin başında Isparta Aksu'da, 20 bin tonluk toryum rezervi bulundu. Bu keşif Türkiye'yi, dünyada toryum rezervi konusunda ikinciliğe taşıdı. Bu rezerv ve toryum Türkiye için çok önemli. Dünyada 6,35 milyon ton toryum kaynağı bulunuyor” dedi. 

 

 


Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °