Bugün, 15 Mayıs 2024 Çarşamba

Türkiye'de ilk olacak: Kozmetik bölümünün modülleri hazırlanıyor

Türkiye'de ilk olacak: Kozmetik bölümünün modülleri hazırlanıyor

EĞİTİM 15.02.2019 07:15:00 0
Türkiye
Tıbbi ve Aromatik bitkilerin merkezi ola Isparta’da kozmetik sektörünü geliştirmek için Milli Eğitim Müdürlüğü TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde kozmetik bölümü açmak için çalışma başlattı. Modülleri hazırlandıktan sonra bölümün açılmasına bakanlığın onay vermesinin ardından açılacak bölüm Türkiye’de bir ilk olacak. 
Isparta tıbbi ve aromatik bitki, bu bitkilerden çıkarılan yağlar noktasında çok önemli bir merkez. Bu bitkilerin ekonomiye daha fazla katma değer sağlaması noktasında en önemli çalışmalar kozmetik sektöründe yapılıyor. Isparta’da küçük çaplı yapılan kozmetik üretiminin daha fazla geliştirilmesi bu anlamda büyük önem taşıyor. Milli Eğitim Müdürlüğü bu noktada sektöre yönelik yetişmiş ara eleman ihtiyacını karşılamak için TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde kimya teknolojisi alanın alt bölümü olarak kozmetik bölümü açmak için çalışma başlattı. Vali Ömer Seymenoğlu’nun desteği ile başlatılan çalışma kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu ile görüşme yapan Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yıldırım bölümün modüllerini hazırlamak için çalışma başlattıklarını söyledi.
ISPARTA TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ CENNETİ
Isparta gül, lavanta, zambak gibi ürünler başta olmak üzere tıbbi ve aromatik bitki cenneti. Öyle ki yıllık sadece bu ürünlerden elde edilen tıbbi ve aromatik yağlardan 50 milyon avronun üzerinde bir girdi sağlanıyor. Isparta’nın tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen katma değeri yükseltmesinin yol ise yağ ihracatının yanında kozmetik üretiminden geçiyor. İlde çok sayıda firma gül kremi, gül kolonyası, gül suyu gibi ürünlerin yanında Gülbirlik tarafından parfüm gibi ürünler üretiliyor. Kozmetik sektörünün geliştirilmesi ile tıbbi ve aromatik bitkilerden çok daha fazla gelir elde edilebilecek.     
TÜRKİYE’NİN İLK KOZMETİK BÖLÜMÜ ISPARTA’DA AÇILACAK
Tıbbi ve aromatik bitkilerden daha fazla katma değer elde etmek ve kozmetik sektörünü geliştirmek için Vali Ömer Seymenoğlu’nun talimatı ile çalışma başlatan Milli Eğitim Müdürlüğü meslek liseleri bünyesinde kozmetik bölümünün açılmasına yönelik çalışma başlattı. Türkiye’de başka bir örneği olmayan bölüm için sıfırdan çalışma yapılarak modüllerin hazırlanması ve bölümde ders verecek öğretmenlerin yetiştirilmesi gerekiyor. Modüller hazırlandıktan sonra bakanlığın onay vermesi halinde kozmetik bölümü ilk olarak Isparta’da açılacak. Bölümün ilk olarak Gül Küçük Sanayi Sitesi içinde bulunan TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde açılması planlanıyor. TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde kimya teknolojisi alanı bulunuyor. Kozmetik bölümünün bu alanın alt dalı olarak açılacağı belirtiliyor.
KOZMETİK SEKTÖRÜNE ARA ELEMAN YETİŞTİRİLECEK
Konu ile ilgili görüşme yapmak için bir Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yıldırım başkanlığında bir heyet geçen hafta Milli Eğitim Bakanlığına giderek Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu ile görüştü. Yapılan görüşme ile ilgili bilgi veren Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yıldırım “Isparta için tıbbi ve aromatik bitki üretimi, bu bitkilerden çıkarılan yağlar ve buna bağlı olarak kozmetik sektörü çok önemli ve gelişmeye uygun bir alan. Fakat ildeki kozmetik üreticisi firmalar özellikle yetişmiş ara eleman bulma noktasında sıkıntı yaşıyor. Kozmetik sektörünü daha da geliştirmek için üniversitemizde yüksek lisans programı açıldı. Bizde Milli eğitim Müdürlüğü olarak sektörün ara eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik bir çalışma başlattık” dedi.
BAKANLIKTAN ONAY ÇIKTI MODÜLLER HAZIRLANIYOR
Kozmetik sektörüne yönelik elman yetiştirecek kozmetik bölümü açılması konusunu Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu ile görüştüklerini bildiren Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yıldırım “genel müdürümüzle yaptığımız görüme olumlu sonuçlandı. Türkiye’de meslek liselerinde kozmetik diye bir bölüm olmadığından bunun sıfırdan planlanması, modüllerin hazırlanması ve bölümde ders verecek öğretmenlerin belirlenmesi ve yetiştirilmesi gerekiyor. Biz modüllerin hazırlanması noktasında bir çalışma başlattık. Türkiye’de ilk olacak kozmetik bölümünü kimya teknolojisi alanın altında açacağız” diye konuştu.
MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE YURTLARDA ÖNCELİK VERİLECEK
Gelen Müdür ile yapılan görüşmelerden meslek lisesi öğrencilerine pansiyon desteği verilmesi konusunun da gündeme geldiğini söyleyen Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yıldırım “mesleki eğitime ilçe ve köylerden gelmek isteyen öğrenciler özellikle kalacak pansiyon ihtiyacını dile getiriyor. Biz zaten bu şekilde öğrencilerimizi var olan yurtlara kapasitesi oranında yerleştiriyoruz. Ancak bu öğrencilere öncelik sağlanması noktasında bir pozitif ayrımcılık yapılaması gerekiyor. Genel müdürümüz ile bu konuyu da görüşme imkanımız oldu” ifadelerini kullandı.
SABUNLA BAŞLADI KOZMETİĞE KADAR GİDECEK
TOBB Mesleki ve Teknik Lisesi Anadolu Lisesi Kimya teknolojileri dalında öğrencinim gören öğrenciler geçen yıl farklı ürünlerden sabun üretmeye başlamıştı. Ardından parfüm üretimine yönelik denemeler yapılan okulun kimya teknolojisi alanı öğrencileri kozmetik bölümünün açılması halinde işi incelikleri öğrenerek daha farklı ürünlerde geliştirme imkanına sahip olacak.
BOYACI’DAN TEŞEKKÜR
Gül Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mehmet Boyacı, TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Isparta’da birçok ilki başaran bir okul olduğunu söyleyerek “okulumuz Isparta’da birçok sektörün ara eleman ihtiyacını karşılayacak bölümlere sahip. Fakat sanayi sitemizde de bulunan kozmetik firmaları kendi alanlarında yetişmiş eleman bulmakta sıkıntı çekiyor. Kozmetik bölümünün açılması halinde onlarında ara eleman ihtiyacı karşılanabilecek. Bu noktada okulumuza ve eğitime verdiği destekten dolayı Sayın Valimiz Ömer Seymenoğlu başta olmak üzere, bizleri kabul eden Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu’na, Isparta’da mesleki eğitimin gelişmesi için yoğun çaba sarf eden Milli Eğitim Müdürümüz Ahmet Yıldırım’a çok teşekkür ediyoruz” dedi.
KÖY KÖY DOLAŞIP MESLEKİ EĞİTİMİ ANLATACAĞIZ
Gül Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mehmet Boyacı, gelecek yıl TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine köylerden gelecek öğrencilere barınma noktasında yurt imkanı sağlanacağını hatırlatarak, “mesleki eğitim ülkemiz için büyük önem taşıyor. Bu zamana kadar iş imkanı olmadığı düşünülerek uzak durulan meslek liselerini imkanlarını anlatmak için köy köy dolaşacağız. Öğrencilere meslek liselerinin iş garantili olduğunu öğrenim sürecinde kazanacakları deneyimleri anlatacağız” ifadelerini kullandı. GÜLSES GAZETESİ

Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °
Cuma 26.6 ° / 13.2 °