Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan; Müthiş Faiz Kararı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan; Müthiş Faiz Kararı!

EKONOMİ 22.06.2023 16:09:00 0
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan;  Müthiş Faiz Kararı!

Merkez Bankası yeni Başkan Hafize Gaye Erkan'lı ilk PPK toplantısında politika faizini 27 ay sonra yükseltti. Yüzde 8.5 olan politika faizi yüzde 15'e yükseltildi.

Merkez Bankası, yeni başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk Para Politikası Kurulu toplantısını yaptı. TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Merkez Bankası, önümüzdeki aylarda da faizin artırılacağının sinyalini verdi.

Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan, ilk ciddi sınavını bugün verdi. Merkez Bankası, tam 27 ay sonra ilk kez faiz artırımı kararı verdi. Merkez Bankası politika faizini 650 baz puanlık rekor artışla yüzde 15’e yükseltti. Merkez Bankası'nın karar metninde önümüzdeki aylarda faizin artırılmaya devam edeceğinin sinyalini verdi.

TCMB'nin son faiz artırımını yaptığı Mart 2021'de politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 17'den yüzde 19'a yükseltilmiş, kararın ardından Başkan Naci Ağbal görevden alınmıştı. O toplantıdan sonra bir daha faiz artırımı yapılmadığı gibi faizler yüzde 8.5'e kadar indirilmişti.

FAİZ ARTIŞI DEVAM EDECEK Mİ?

650 baz puanlık rekor artışla ilgili Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararında faiz artışlarının kademeli olarak devam edeceğine işaret edildi. Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olacaktır. 


Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °