Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

TREN GARINDA GELİNEN SON NOKTA

Erol Kesici'nin yazısıdır...

GÜNDEM 28.09.2017 17:51:00 0
TREN GARINDA GELİNEN  SON NOKTA
   Tarihi kimlik olan EĞİRDİR TREN GARI; 25.12.1919 tarihinde, Aydın hattı Köşk-Eğridir İşletme Müdürlüğü" adı verilerek hizmete girmiştir yüz yıla yakın yük ve insan taşımacılığıyla, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda Akşehir’deki Askeri Birliklerin taşınmasında, yurdun kurtuluşunda, bölge insanına çok önemli hizmet veren tarihi istasyon,  Aralık 2001 yılında yük ve yolcu trafiğine kapatılmıştır. Tarihi Gar bu gün bile hala harabe halindedir…!!!Tarihiyle övündüğümüz yeri; öncelikle Eğirdir’in sahiplenmesi gerekmez miydi ? Nasıl sahipleneceği de bellidir.
Eğirdir Garı’nın ne olacağı hakkındaki belirsizlik devam etmektedir. Eğirdir Tren Garı TCDD Yollarının taşınmaz malıdır.
Geçtiğimiz yıllarda il özel idaresi tarafından önerilen; Garın Kafe, Restoran vb. şekilde kiralanması, uygun görülmemiştir…Gülpark Projesi ise o da “rafda”!
03.05.2017 tarihinde TCDD Yolları İş. Gen. Müd. ile İller Bankası arasında yapılan protokolle Eğirdir Tren garının da yer aldığı Türkiye’nin bir çok ilindeki işletmecilik fazlası taşınmazların gelir getirici yönlendirilmesi amacıyla belirtilen taşınmazlara ait bilgilerin bankaya iletilmesi istenilmiştir. Bu protokolde garla ilgili; “Isparta İli Eğirdir İlçesi Yazla Mahallesi 239 ada 11 nolu parselin KISITLAYICI ETMENLER TEKRAR İNCELENDİKTEN SONRA PLANLAMA YAPILABİLECEK ALANLAR olarak değerlendirilmesine” yer verilmiştir.
28.Eylül 2017 itibarıyla Gar TCDD yollarının taşınmaz mülküdür… Fakat Garın ne olacağı da  belli değildir.. Buna karar verecek siyasi otorite ve EĞİRDİR dir.
Bu karar çok önemli olup, kamu oyu yaratmak, , Eğirdir Garı’na sahip çıkmak; buranın gar kalmasını istemek; Eğirdir de ve Eğirdir dışında yaşayanların(istiyorlarsa…) ilgilerine ve mücadelelerine bağlıdır.
  Geçtiğimiz yıllarda başta yerel yönetim olarak açılan imza kampanyalarına – el ilanlarının dağıtılmasına destek verilmemesi ve yıllardır konunun gündeme getirilmemesi neden! Rafta  kalan yol haritasına da ne oldu? Neden gerisi gelmedi?..
     Geçtiğimiz günlerde Eğirdir çevre gönüllülerin  de önerileri ve Tren Garı Peyzaj Düzenlemeleri Çalışmalarının “ MİMARI- GERÇEKLEŞTİRİCİSİ” ve  Eğirdir’e gelmesinde büyük emeklerinin olduğunu bildiğimiz ve takip ettiğimiz TCDDY Afyonkarahisar 7. Bölge Müdürü End. Müh. Sn. ADEM SİVRİ’  tarafından getirilen SEMBOLİK TREN; Tarihi Tren garının hafızalardan silinmemesi için önemli bir girişimdir. Asıl istenilen  ve verilen mücadelenin, adı “zafer se” ;onun da ;TRENİN KENDİSİNİN EĞİRDİR’E GELMESİ , GARIN; TARİHİ EĞİRDİR TREN GARININ OLARAK  KALMASI; olmalıdır. Sembolik Lokomotifin gelişiyle; Tarihi Eğirdir Garı’nın sorunları çözümlendi diye kesinlikle düşünülmemelidir. Lokomotifin TCDD yollarının  sorunlu olmayan Gardan ayrı bir parselde yer alan “Döner Makasa” konulması da anlamlı bulunmamaktadır.
Neden buraya konulduğunu ve bu kadar dar alana sığmayan lokomotifin görünümünün hoş olmadığı sorusuna verilen yanıt da haklılık payı olduğu kadar Eğirdir adına çok üzücü ve düşündürücüdür…  Elbette  gardaki koskoca binaları koruyamayanlar(!) lokomotifi nasıl koruyacak! Elbette buraya yakın Emniyet Müdürlüğü ve kameralar var demek de çok ama çok üzücü gelmekte bana.. Yıllardır göz göre göre binaların giderek tahrip edilmesine, depolarının çöp  alanına, odun kömür inşaat malzemelerinin deposuna  dönüşmesini engelleyemeyenler,  görmeyenler,  Gara iki adet koruma  koyamayanlar… Yeri güvenli! Güvenli!!!
EKİ ve TTKD Eğirdir temsilciliği tarafından günümüze kadar Eğirdir Tren Garının Gar olarak kalması Tren seferlerinin başlaması, Sembolik Lokomotifin getirtilmesiyle ilgili imza ve toplantılarla medya yoluyla yapılan  çalışmalarla Garın gündemden uzaklaşmaması sağlanmıştır. Eğirdir Tren Garı’nın GAR olarak kalması kimleri ilgilendirmektedir?… Etrafındaki binalar gibi beton bloklara donatılması kimileri ilgilendirmektedir?.. Eğirdir Tarihi ve Doğasıyla bir bütündür, Eğirdir bir incidir de… Betonlaştıkça; Eğirdir’in yok olduğunu ekonomik gelişme ve refaha bu yolla ulaşılamayacağına ve “kuru kalabalıkların yaratılacağı” unutulmamalı.. Derelerin, çayların kuruması, yataklarının  değiştirilmesi doğanın yaşam damarlarını kurutmak tıkamasa , insan eliyle yaratılan yaşanan felaketlerse, tüm dünyanın  ulaşımda  öncelik verdiği  raylı sistemlerin, garların kapatılması işlevsiz hale getirilmesi de ,temiz havanın, güvenli ulaşımın engellenmesi  tarihin, kültürün yok edilmesinde de yaşanan “felaketlerdir”. Unutmayın para her şey değildir. Eğirdir Tren Garı ;Gar olarak kalmalı… Eğirdir’e tren gelmeli…
Saygılarımla Yrd. Doç. Dr. .Erol KESİCİ TTKD EĞİRDİR TEMSİLCİSİ
 
 

Anahtar Kelimeler:
Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °