Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Tavuklar Bugünlerde Altın Yumurtluyor! Yumurta Fiyatları Zirve Yaptı

Tavuklar Bugünlerde Altın Yumurtluyor! Yumurta Fiyatları Zirve Yaptı

EKONOMİ 8.10.2022 20:49:00 0
Tavuklar Bugünlerde Altın Yumurtluyor! 
Yumurta 
Fiyatları 
Zirve Yaptı
40 – 45 TL'ye düşen yumurtanın koli fiyatı yeniden yükselişe geçerek türüne ve boyutuna göre 60 – 100 TL arası satılmaya başlandı. Isparta’da vatandaşlar zamlardan dertli.
 
Yumurtada bir dönem yaşanan büyük artışın ardından yeniden bir düşüş yaşanmış ve yumurtanın koli fiyatları 40-45 TL'ye kadar düşmüştü. Yaşanan bu düşüş kısa sürerken yumurtanın koli fiyatı yeniden 60 TL'nin üzerine çıktı.
Tanesi 3 - 3,5 TL arasında satılan organik yumurta da koli fiyatları 100 TL'nin üzerine çıkarken, vatandaşlar en ucuz yumurtayı bulabilmek için pazar pazar, market, market geziyor. Fiyatı nedeniyle vatandaşın en çok tercih ettiği yumurta 40-45 TL'den satılan kırık yumurta olurken, 50 TL civarında satılan kirli yumurtalarda vatandaş tarafından büyük ilgi görüyor. Ayrıca en küçük boy yumurtada fiyatı nedeniyle vatandaşın tercih etmek zorunda kaldığı yumurtaların başında geliyor. Bir dönem piyasada satışı oldukça artan çift sarı yumurtalar fiyatı nedeniyle neredeyse piyasadan tamamen kalkarken yine büyük boy yumurtalarda 75-80 TL fiyat aralığında olması nedeniyle vatandaşın ilgisini çekmiyor. Uzmanlar özellikle vatandaşları yumurta alırken son kullanma tarihine bakması ve bozulma ihtimali nedeniyle kırık yumurta almamalarını öneriyor.
“TAVUKLAR ALTIN MI YUMURTLUYOR”
Vatandaşlar artan yumurta fiyatlarına “ Tavuklar bizim bilgimiz dışında altın yumurta mı yumurtluyor?” diyerek tepkisini ortaya koyuyor. Fiyatları bir anda yükselen yumurtayı almakta zorlandıklarını eden vatandaşlar, üretici ve satıcıları fiyat konusunda insaflı davranmaya davet etti. Yumurtadaki artışın önüne geçilmesi için yetkililerin önlem almasını isteyen vatandaşlar, “ Yumurtanın koli fiyatları bakıyorsunuz bir anda 20-25 TL artmış. Yumurta almaya her gittiğimizde artan yumurta fiyatları ile karşılaşıyoruz. Evimize yumurta alamaz duruma geldik. Önceden büyük boy yumurta alırken, şimdi en küçük boy, kırık veya kirli yumurtayı tercih etmek zorunda kalıyoruz. Korkarım yakında hiç yumurta alamayacağız. En önemli besin maddelerinden olan yumurtayı da alamazsak, bu çocuklar neyle beslenecek. ifade Yumurta fiyatlarına yetkililerin el koymasını ve düzenleme yapmasını istiyoruz. Gerçekten maliyet arttığı için mi yoksa yumurtayı tekeline alan bazı firmalar nedeniyle mi fiyatlar artıyor. Bu artan fiyatlara rağmen üretici neden para halen kazanamazken, bazı kişiler büyük karlar elde ediyor. Köylerde tavuk ve yumurta üretimi için teşvikler verilmeli ve gerekirse köylerde ücretsiz tavuk dağıtımı yapılmalı. Köylerdeki bir çok insan artık yumurtayı market yada pazardan alıyor. Köylerde üretim artarsa yumurtada ki tekelleşmenin önüne geçilebilir” dediler.
YUMURTA BOYUTLARI
Piyasada yumurtalar gramajına göre 4 türe ayrılarak satışa sunuluyor. 73 gram ve üzeri yumurtalar "XL" simgesi ile satışa sunulurken, 63-73 gram arası "L", 53-63 gram arası ise "M" simgesi ise satılıyor. 53 gramın altında olan tüm yumurtalar ise "S" simgesi ile satışa sunuluyor. 53 gramın çok altında olan ve oldukça küçük yumurtalar için ise vatandaşların yanıltılması adına"XS" simgesini eklenmesi isteniyor.
YUMURTA KODLARI
2017 yılında alınan karar gereği, yumurta yetiştiricileri, 'yetiştirme metodu kodunu' yumurtaların üzerine basması zorunlu hale getirildi. Yumurtada 0 numaralı kod tamamen organik ve en sağlıklı yumurtalar için kullanılırken, 1 numaralı kod ise gezen tavuk yumurtası için kullanılıyor. Buda organik yumurtanın ardından en sağlıklı yumurta olarak kabul ediliyor. 2 Numaralı kod kümes tavuğu yumurtası ve 3 numaralı kod ise kafes tavuğunun yumurtalarında kullanılıyor. 3 numaralı kod 'de en çok tüketilen ve en ucuz yumurta çeşidi olarak bilinirken, bu tavukların çoğunun katkı maddeli yemlerle beslendiği belirtiliyor.

Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °