Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Tarım mı, sanayi mi? Tartışma büyüyor

Tarım mı, sanayi mi? Tartışma büyüyor

ISPARTA 18.12.2017 06:57:00 0
Tarım mı, sanayi mi? Tartışma büyüyor
Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi’nin genişleme sahası için yapılacak kamulaştırma konusundaki Koçtepe Köylüleriyle yaşanan tartışma, 490 hektar alanın verimsiz tarım arazisi şeklinde gösterilen rapor sonrası tekrar alevlendi. Köylüler arazilerinin verimli tarım arazileri olduğunu ifade ederken, Isparta Belediye Başkanı Ziya Günaydın da “Buradaki arazilerin istimlak edilmesi demek köylünün ağzına koyacağı lokmayı ağızından almaktır” diyerek tartışmaya katıldı.
 
Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi’nin genişleme sahası için yapılacak kamulaştırma nedeniyle Organize Sanayi Yönetimi ile Koçtepe Köylüleri arasında tartışmaya neden olmuştu. Tartışma Koçtepe’de istimlak edilecek 490 hektar alanı verimsiz tarım arazisi olarak gösteren rapor sonrası tekrar alevlendi. Geçtiğimiz gün istimlak için köye giden mahkeme heyetine kamulaştırmayı istemediklerini ifade eden köylüler, OSB’nin genişleme sahasının başka yere kurulmasını istediler. Bu arada yaşanan tartışmaya Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da katıldı.
KÖYÜMÜZÜN YÜZDE 80’İ MUHTAÇ DURUMA DÜŞECEK
İstimlak için gelen mahkemeye heyetine kamulaştırmayı istemediklerini ifade eden Koçtepeliler şunları söyledi: “Köyümüzün yüzde 80’i bu arazilerden geçimini sağlamaktadır. Bu araziler inşaat alanına verildiği takdirde köyümüzün yüzde 80’i muhtaç duruma düşecektir.
3-5 DÖNÜMDEN GELECEK PARA HİÇBİR ŞEYE YARAMAZ
Atamızdan kalan 3-5 dönüm yerimiz var. Satıldığı zaman 3-5 dönümden gelecek para hiçbir şeye yaramaz. O para ne yatırıma yönelik olur ne arsa ne de ev alır. Ya borcumuz varsa ona yatıracağız ya da harcayacağız. Biz bu parayı istemiyoruz.
HALKI OLARAK KAMULAŞTIRMAYI KABUL ETMİYORUZ
Devlet kamulaştırma için bize kağıtlarını yolladı. Ama biz kamulaştırmaya karşıyız. Biz bu arazileri tarım arazisi olarak kullanıyoruz. Son gelen yazıda tarlalarımızın tarıma elverişsiz olduğu söylenmiş ama tarlalarımız tarıma elverişlidir. Köy halkı olarak kamulaştırmayı kabul etmiyoruz. Atalarımızdan kalan tarlalarımızı dedelerimizi, kendimiz aldık. Sanayileşmeye karşı değiliz ama bu memleket bizim memleketimiz. Tarıma elverişleri yerler tarım alanı olarak kalmalı.”
GÜNAYDIN: İSTİMLAK, KÖYDEKİ BÜYÜK UMUDU KIRMAKTIR
Öte yandan Isparta Belediyesi’nin Koçtepe’de düzenlediği Köy Buluşmalarında konuşan Beleidye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da tartışmaya katıldı. Günaydın, “3800 dekar arazi istimlak ediliyor. Daha verimsiz topraklar var, buraları gözden geçirin. Buradaki arazilerin istimlak edilmesi demek köylünün ağzına koyacağı lokmayı ağızından almaktır. Düz arazileri yok etmeyelim, bunun tekrar düşünülmesi gerek. İnşallah bu durumdan kurtulunur ve ziraat devam eder. İstimlak, köydeki büyük umudu kırmaktır. Ziraatı ve köyümüzü korumamız lazım. Üretmeyen toplumlar kaybeder. Sanayi, ilim, bilim önemli ancak bunu bir şeyi yok ederek değil, koruyarak yapmak lazım” diyerek alternatiflerin gözden geçirilmesi gerektiğine işaret etti.
 
 

Anahtar Kelimeler:
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °
Salı 27.2 ° / 13.9 °
Çarşamba 26 ° / 14.9 °