Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Tarım adına her şey Gökkubbe’de

Tarım adına her şey Gökkubbe’de

ISPARTA 24.11.2017 08:18:00 0
Tarım adına her şey Gökkubbe’de
Isparta Ticaret Borsası öncülüğünde her yıl düzenlenen Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın 13’üncüsü Gökkubbe Fuar Merkezi’nde kapılarını ziyaretçilere açtı. Tarım adına her şeyin yer aldığı fuar, 26 Kasım Pazar gününe kadar 10.00-19.00 saatleri arasında gezilebilecek.
 
Isparta Ticaret Borsası öncülüğünde düzenlenen 13. Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı dün Gökkubbe Fuar Merkezi’nde açıldı. Açılışa Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası(ITSO) Başkan Yardımcısı Metin Çelik, ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan, Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, davetlileri ve vatandaşlar katıldı.
TARIMLA SANAYİLEŞEN ISPARTA HEDEFİNDEN HİÇ VAZGEÇMEDİK
Fuarın açış konuşmasını yapan Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, tarımla sanayileşen Isparta hedefinden hiç vazgeçmediklerini ifade ederek, “Isparta Ticaret Borsası olarak bütün çabamızı bu yolda sarf ediyoruz. Tarım ekonomisine katma değer sağlamak için her fırsatı değerlendiriyoruz. Isparta bölgesine son yıllarda yapılan ve büyük istihdam sağlayan yatırımların neredeyse tamamı tarımsal sanayi ile ilgilidir ve yenileri de gelmeye devam etmektedir” dedi.
MARKALAŞMA KONUSUNDA GELİŞMELER VAR
Adar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son dönemde markalaşma konusunda girişimler olmuş ve bu girişimler belli bir mesafe katetmeyi başarmıştır. Bu girişimlerin sayısının artmasını umut ediyoruz. Isparta Ticaret Borsası olarak bu tür çabalara her zaman destek olduk ve olmaya devam edeceğiz.
BİR HAYALLE ORTAYA ÇIKMIŞTI
Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı projesi küçük bir fikir ve hayalle ortaya çıktı ve bugün 13 yaşına girmiştir. Bugüne kadar fuarımız zorlu aşamalardan geçmiş, bir çok engelle karşılaşmıştır. Bu iş olmaz, bu fuar yürümez diyenler oldu. Destek olanlar da oldu, engellemeye çalışanlar da oldu. Ama bizler bu fuarın geleceğine inandık, bugünleri hayal ettik ve fuarımızı şuan ki durumuna getirdik. Bu fuar artık Isparta’nın bir markasıdır!
BELEDİYE BAŞKANIMIZA BU GÜZEL ESERİNDEN VE KATKILARINDAN DOLAYI ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM
Bu yolda harcadığımız çabalarla ve gördüğümüz destekle, Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı Isparta’ya modem bir fuar merkezi kazandırmıştır. Belediye Başkanımız Sayın Yusuf Ziya Günaydın, fuarımızın kapasitesi ve halkın gösterdiği ilgi doğrultusunda yeni ve büyük bir fuar alanı ihtiyacına yönelik modem bir çözüm sundu. Önümüzdeki yıllarda bu alanda yetersiz hale gelecektir. İnşallah biz fuarımızı daha da büyütür ve uluslararası ölçeğe çıkartırsak Belediye Başkanımızda bu alandan çok daha büyük, ilimize ve ülkemize sembol nitelikte bir fuar alanı daha yapacağının sözünü verdi. Sayın Belediye Başkanımıza bu güzel eserinden ve katkılarından dolayı çok teşekkür ederim.
DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR EDERİM
Gerek Isparta’da gerekse Ankara’da Borsamıza desteğini esirgemeyen Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız sayın Süreyya Sadi Bilgiç’e teşekkür ederim. Fuar organizasyonumuzda 13 yıldır yanımızda olan ve emeği geçen Detay Fuarcılık firması sahibi Ahmet Sırça’ya ve ekibine ayrıca teşekkür ederim. 13. Fuarımızın açılış töreninde yanımızda olan Sayın Valimize, Sayın Belediye Başkanımıza, Oda ve Borsa Başkanlarımıza ve tüm katılımcılara teşekkür eder, saygılar sunarım.”
GÜNAYDIN: ISPARTA, FUARCILIKTA MARKA OLACAK
Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ise fuarların gün geçtikçe arttığına dikkat çekti. Günaydın, Gökkubbe’de 9 bin metrekare kapalı alan olmasına rağmen alan yetmiyor. Zaten biz de yetmemesini istiyoruz. Aşağıda bir meydanımız var. Genişlemeye de hazırlıklıyız. Süleyman Demirel Kongre Merkezi’nde açtığımız fuarlarda burayı yapacağımızı söylemiştim.  Burayı açtık. Marka çalışmalara gitmek zorundayız. Bir bardan suda fırtına yaratmak istiyoruz. Başka şehirlerin yapamadığı projeleri biz yapmak istiyoruz. Yeni fuar alanımız imar sorunları çözüldü. Yeni fuar alanımızın yeri belli oldu, hatta bina olarak da kesinleşti. Gelecek sene bu fuar açılışında temeli atılıyor, başlıyoruz diye konuşabilir miyim diye düşünüyorum. Hiç durmadan çalışıyoruz. Isparta’mız tüm şehirlerden daha başarılı olmasını arzu ediyoruz. Bu çalışmalarla etrafımızla da bütünleşmek istiyoruz. Önümüzde birkaç fuar daha var. Kitap Fuarı’nın bu yıl ikincisini yapacağız. Isparta, fuarcılıkta marka olacak.” şeklinde konuştu.
VALİ GÜNAYDIN: POTANSİYELİ İLİMİZ VE ÜLKEMİZ ADINA ÇOK DAHA İYİ KULLANACAĞIZ
Vali Şehmus Günaydın da Isparta’nın tarımsal ve hayvancılık potansiyelinin çok üst seviyede olduğunun altını çizdi. Temel amacın bu potansiyeli daha ileri noktalara taşıyarak, ilimiz ve ülkemiz ekonomisine daha fazla katkı sağlamak olduğunu dile getiren Vali Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha fazla istihdam yaratmak, daha fazla ihracat yapmak ve daha fazla üretim yapmak amacındayız. Çünkü yerimizde durmayacağız. Hedeflerimizi büyüteceğiz ve daha büyük hedeflere doğru hep beraber yürüyeceğiz. Isparta olarak bu potansiyelin var olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu potansiyeli ilimiz ve ülkemiz adına çok daha iyi kullanacağız.
8,5 MİLYONLUK BİR PROJEYİ KABUL ETTİK
BAKA toplantısında çok önemli iki konuyu sonuca bağladık. İlimizin tıbbi ve aromatik bitkiler konusundaki potansiyelini hepimiz çok iyi biliyoruz. Başta gül ve lavanta olmak üzere aromatik ve tıbbi bitkilerin ilimizde yetiştirilmesi için hem de yetiştirdiklerimizden ekonomik olarak daha fazla kazanç sağlamak için 8,5 milyonluk bir projeyi kabul ettik. BAKA yönetim kurulu olarak bunun kararını verdik. Bunun çalışmalarını hızlı şekilde tamamlayarak, yakın zamanda bunu yapacağız. Bu proje ilimiz ve ülkemiz adına son derece önemli. Özellikle kozmetik sektöründe kullanılan uçucu yağların daha kaliteli hale getirilmesi için bu proje çok önemli. Ticaret odamız, ticaret borsamız ve kozmetik şirketlerimiz bu projenin paydaşları. Bu projede bizlerden desteklerini esirgemeyen sayın bakanımız ve sayın milletvekilimiz Süreyya Sadi Bilgiç’e teşekkür ediyorum. Beraber kalkınma bakanımıza gittik. Kalkınma bakanımızın destekleriyle bu projeyi çok kısa zamanda hayata geçireceğiz.
HEDEF KUYUCAK’A 500 BİN ZİYARETÇİ
Keçiborlu ilçemizin Kuyucak köyündeki lavanta bahçeleri ziyaretçi akınına uğradı. Lavantadan dolayı 150 bin ziyaretçi oraya geldi. Böyle bir güçlü bir akış beraberinde bazı aksama ve sıkıntıları beraberinde getirdi. Biz o sıkıntıları görerek, bir daha bu sıkıntıları yaşamamak adına, bu akışın ilimiz ekonomisine daha fazla katkı sağlayacak yere gelmesi için bir tanıtım yaptık. Kuyucak Köyümüzde oda formatında konaklama tesisleri, restoran ve ürün satış noktaları yapıyoruz. Bu projede hedefimiz her yıl Kuyucak köyüne lavanta sezonunda 500 bin insanı oraya çekmek. Bu fuar alanları, bu konaklama alanları, restoranlar yetmeyecek. Böyle potansiyeli olan ilimize geleceği görerek adım atmak zorundayız.  Bir turistlik otelimiz varken çok yakın zamanda iki tane birden daha hizmete girecek. Siz bu tesisleri yaptıkça turist gelecek. Bunları yapmadan, bunları ilgili seyahat acentelerine göstermeden turist gelmesi mümkün değil. Bu yatırımların ilimiz açısından son derece faydalı olacağını düşünüyorum.
FARKLI ÜRÜNLERİN ÜRETİMİ DENENİYOR, ELMA TANITILIYOR
Tarımsal üretimle ilgili sürekli kurumlarımız ve arkadaşlarımız arayış içerisinde. Safranbolu’dan safran getirildi ve deneme üretimi yapıldı. İlimizin konumu çok iyi. Bu potansiyeli daha iyi kullanmak için tüm sektörleri, tüm kurumları ve vatandaşlarımızı destekliyoruz. Tarımsal gelirlerimize baktığımız zaman bugün elma, kiraz, gül, lavanta üretiminde Türkiye birincisiyiz. Kirazdan yaklaşık 50 milyon lira para geliyor, gülden yaklaşık 50 milyon para geliyor. Bunları daha da artıracağız. Daha iyi markalar yaratmak için var gücümüzle çalışacağız. Ayrıca elmamızı dünya pazarından gitmediği noktalara götürüyoruz. Ticaret Odamızdan bir heyet Hindistan’a giderek, elmanın tanıtımını yaptı. Hindistan’da Isparta elmasının tanıtımı yapıldı. Bizimle görüşmek için firmalar 4,5 saat bekledi diyorlar. Bu çok önemli. aralık ayında Hindistan’daki alım heyeti buraya gelecek. Hindistan bizim için çok önemli bir pazar. Bu pazarı çok daha iyi değerlendireceğiz.”
Konuşmaların ardında fuarın açılış kurdelesi protokol tarafından yapıldı. Daha sonra Vali Şehmus Günaydın, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ve beraberindekiler fuarı gezerek bilgi aldılar. Fuar 26 Kasım’a kadar saat 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 26.6 ° / 13.2 °
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °