Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

TARİHİ EĞİRDİR TREN GARI MÜZE OLUR MU?

Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici'nin yazısıdır

GÜNDEM 11.09.2017 15:44:00 0
TARİHİ EĞİRDİR TREN GARI MÜZE OLUR MU?
Eğirdir Tarihi Tren Garı’nın ve binlerce metrekarelik bir alanıyla büyük bir rant değeri olan arazisinin hangi projeye dahil edileceğinin tartışılması Eğirdir Halkını rahatsız etmektedir. Eğirdir Halkı ve doğa ve tarihi yerlerin mutlak koşulla korunmasını  isteyen yurt içi ve yurt dışında  yaşayanlar; Tarihi Eğirdir Garının gar olma özelliği ile korunması gerektiği konusunda hem fikirdir. Eğirdir’de sivil toplum örgütlerinin başvuruları nedeniyle, başta Eğirdir Tarihi Tren Garının Bağlı olduğu sorumlu kuruluş TCDDY AFYON Bölge Müdürlüğü bu konuda yapmış olduğu açıklamalarda, genel olarak Eğirdir Tren Garı’nın da korunmasının sözünü vermişlerdir(bu amaçla; resmi gazete yer verilen 26.09.2011 tarih 2011/2295 sayılı Bakanlar Kurulu kararı 23.10.2011 tarih ve 28093) . Bu amaçla; “Gül Park Projesi'yle”   BÖLGE TURİZİMİ için cazibe merkezi haline getirilmesi amaçlanacağı  belirtilen  NOSTALJİK TREN SEFERLERİ konusunda çalışmaların son yıllarda  askıya alınması ve bu yer hakkında başta özelleştirme- inşaat projelerinin yapılmasının düşünülmesi- belirsizlik- yöre halkını rahatsız etmektedir. Tartışılan bu projelerin hepsi uzun vadede bu alanın betonlaşmasına neden olabilecek projelerdir.
NEDEN; EĞİRDİR TARİHİ TREN GARI MÜZESİ
Eğirdir’in nadir kent içi yeşil alanlarından biri olan bu alanın betonlaşması hem ekolojik dengenin bozulmasına hem de tren garının sahip olduğu güzergahın harap edilmesine yol açacaktır.
 Tarihi Tren Garı TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN SEMBOLÜ ve ANILARI OLAN  çok değerli bir yerdir. Bu nedenlerle; Eğirdir Tren Garının korunması için imza ve
EĞİRDİR TREN GARI’NIN mevcut yapılarıyla MÜZE’YE dönüştürülmesi ilgili kampanyalar yörede  ve ülke çapında  memnunlukla karşılanmış ve  büyük bir heyecanla desteklenmiştir.
Eğirdir’de her 6 Mart’ta, Türkiye Cumhuriyetini, vatanı ebediyen güvenceye alan büyük ve eşsiz , devlet adamı Mustafa Kemal ATATÜRK ’ün  “şifa bulduğu”  Eğirdir’e gelişinin ve Eğirdir Halkının o günlerin sevinç – coşkusunu- onurunu ve gurunu yaşadığı ve yaşatacağı yerdir.  Gar; Ulusal Kurtuluş Savaşında Orta Anadolu’daki askerlerimizin- birliğin  (Akşehir den -İzmir’e  kara yolu olmadığından)   Kara Su(Eğirdir Gölü) ve Demiryolu ile vatanın kurtuluşunda ve gıda  taşınmasında  çok değerli ve özel bir yeri bulunmaktadır. Bu kara-su ve demiryolu taşımacılığı 1900 yıllar öncesinde de çeşitli devletlerin işletmeciliğinde- ticarette önemli bir mihenk taşıdır. Dersliktir, ibretliktir, tarihidir,
Eğirdir'de simge haline gelen  dünyada benzeri olmayan 8 ayaklı demir köprüsünde durularak( Ulu Önderimiz M.K ATATÜRK’E “Ne muhteşem manzara dedirten” Eğirdir Gölü’nün güzelliklerinin izlenmesi..
Gar’ın alt yapısında yer alan taş yapılardan oluşan Resmi bina ve lojmanları- hangarlarının  ve tarihi  makasının ve rayların göl bağlantısının oluşturduğu bu tarihi alanın müzeye dönüştürülmesi için bir çok değer ve neden  bulunmaktadır….
EĞİRDİR TREN GARI’NIN MÜZE’YE dönüştürülmesi için eksik olan NOSTALJİK LOKOMATİF’in (resimdeki gibi yerine  konulması- görüştüğümüz bazı yetkililer-Afyon Bölge- bunun mümkün olabileceğini belirtiler) ve ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜMÜZÜN ANITI Eğirdir’e gelişiyle ilgili ve Eğirdir Tren Garı’nın dünü-bu günü ile ilgili var olan tarihi fotoğraflardan , belgelerden oluşan bir müze yapılması tarihe olan saygımızı, gelecek nesillere öğreti ve yöre turizmine büyük katkısı olacaktır.
İsrail’i seversiniz  sevmezsiniz, onlar bizi sever sevmez ama orada bile; bir gerçek takdir ahde vefa –saygı var…İsrail’inin Hapoel Ber Şeva’sında; halen Osmanlı’dan kalan Tren Garı, Tren Yolu Köprüsü, Karakol ve o dönemki yöneticilerin yaşadıkları evlerin  dokusu asla bozulmamış aksine korunmuş ve İsrail de Türk varlığı simgelerinin en çok olduğu ve bu korunan yerde şehit askerlerimizin anısına yapılan anıt ile birlikte Mustafa Kemal ATATÜRK’ ümüzün üzerinde  dünyaya mal olan ve göğsümüzü kabartan Türkçe, İbranice ve İngilizce olarak ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ veciz sözünün yer aldığı ATATÜRK   büstü yer almakta ve yıllarca bir İsrailli aile tarafından bakımı üstlenilmiş olup bir MÜZE olarak yer almakta ve bizlerde  oraya  ziyaret ederek ,gururla özlemle göz yaşlarıyla orada olmanın- olanın  onurunu  yaşamaktayız… .
  Bazen töreni bile M.K. ATATÜRK’ün “gelemediği şehir” merkezinde yapılan  6 Mart’lar…  Ne kadar üzücü ve savıştırıcı mı(!)?   TARİHİ EĞİRDİR TREN GARI MÜZE OLUR MU? OLMALI….  Saygılarımla…EROL KESİCİ

Anahtar Kelimeler:
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °