Bugün, 21 Mayıs 2024 Salı

Susuzluk Tehlikesi Kapıda! İşte Türkiye’nin ‘Susuzluk’ Haritası; Isparta’da Risk Ne Oranda?

Susuzluk Tehlikesi Kapıda! İşte Türkiye’nin ‘Susuzluk’ Haritası; Isparta’da Risk Ne Oranda?

ISPARTA 5.12.2020 11:35:00 0
Susuzluk 
Tehlikesi Kapıda!
İşte Türkiye’nin ‘Susuzluk’ Haritası; 
Isparta’da 
Risk Ne
Oranda?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre oluşturulan ülkemizin son üç aylık kuraklık haritasında sahil kesimler “Olağanüstü kurak”, iç kesimler ise “Çok şiddetli kurak ve şiddetli kurak” bölge olarak gösteriliyor. Isparta ise haritada ‘Şiddetli Kurak’ kategorisinde yer alıyor.
 
SON ÜÇ AYLIK KURAKLIK HARİTASI
Meteoroloji’nin son üç aylık kuraklık haritasında ilimizin sahil kesimi “Olağanüstü kurak”, iç kesimler ise “Çok şiddetli kurak” olarak yer buldu. Son bir aylık verilere göre ise Kastamonu’daki durum “acil durum” seviyesine ulaştı.
Kuraklık dönemini en az hasarla geçmek ve susuzluk ihtimalini ortadan kaldırabilmek için umutlar kışın düşecek karda… Tersi bir duruma hazırlıklı olmak bakımından ise acilen bir takım önlemlerin alınması, hiç değilse suyun tasarruflu kullanılması için halkın uyarılması gerekiyor.
EN BÜYÜK RİSK HANGİ BÖLGELERDE?
Koronavirüsle boğuşan ülkemiz bir yandan kuraklığı yaşarken, bu nedenle baş gösterme noktasına gelmiş susuzluk tehlikesiyle de karşı karşıya. Kastamonu ise ülke genelinde kuraklığı en şiddetli yaşayan illerin arasında yer alıyor. Bol yağışlı bilinen Karadeniz bölgesinde ise kuraklığın kıvrandırdığı iki ilden biri konumundayız. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre oluşturulan üç aylık kuraklık haritası bu vahim tabloyu gözler önüne seriyor. İlimizin sahil kesimi “Olağanüstü kurak” olarak tanımlanırken, iç kesimler ise “Çok şiddetli kurak” bölgeler arasında yer alıyor.
YAĞIŞLARIN AZLIĞI KURAKLIK
TEHLİKESİNİ ORTAYA ÇIKARDI!
Meteoroloji tarafından acil durum ilan edilmesi gereken bölgelerin başını çeken ilimizdeki barajlarda su seviyeleri her geçen gün kayba uğruyor. Kimi baraj ve göletler adeta kuruma noktasına gelirken, diğerlerinde de tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Haziran-Eylül arasında hiç yağış almayan ve kuraklığın tavan yaptığı ilimizde Eylül ayından sonra ise yok denecek miktarda yağış düştü. 2021 öncesinde ciddi bir tehdit olarak karşımıza çıkan kuraklığın etkisinden kurtulabilmek için şimdi tüm gözler kışın yeterli kar yağışının düşmesinde.
Kar yağışı yeterli olmaz ve barajlardaki su seviyeleri istenilen noktalara ulaşmazsa, 2021 yazında içmesuyunda ciddi sıkıntılarla karşılaşılma ihtimali yüksek gözüküyor.
ÖNLEM ALINMALI
Kuraklık dönemini en az hasarla atlatabilmemiz için acilen bir takım önlemlerin alınması, gereksiz kullanımın önüne geçilmesi, suyun tasarruflu kullanılması noktasında halka acilen bilgilendirmede bulunulması gerekiyor. Nitekim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kısa süre önce kuraklığa dikkat çekerek, “Kuraklık kendini iyiden iyiye gösteriyor, suyu tasarruflu kullanın” çağrısında bulunma gereği duydu.

Salı 27.2 ° / 13.9 °
Çarşamba 26 ° / 14.9 °
Perşembe 26.2 ° / 10.9 °