Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Suriyelilere ‘vatandaşlık’ tepkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan ‘Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi’ yönündeki açıklamaya Isparta’dan ilk tepkiler CHP İl Başkanı Eyüp Ersoy ve Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri

ISPARTA 12.07.2016 05:44:00 0
Suriyelilere ‘vatandaşlık’ tepkisi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilebileceğini açıklamıştı. Bu açıklamaya Isparta’dan ilk tepkiler CHP İl Başkanı Eyüp Ersoy ve Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Musa İrez’den geldi. Ersoy ve İrez, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesine karşı olduklarını ifade ettiler.
OY DESTEĞİNİ SURİYELİLERDEN ALACAKLAR
Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İl Başkanı Eyüp Ersoy, parti olarak Suriyelilere vatandaşlık verilmesine karşı olduklarını belirterek, “Bu kişiler mülteci pozisyonunda. Suriye’de yaşanan savaşın bir an evvel bitmesi ve herkesin ülkesine dönmesi kanaatindeyiz. Türkiye zaten kendi işsizine iş bulamazken, Suriyelilere iş alanlarının açılması Suriye ve Türk çatışmasına neden olacaktır. Geçen gün Beyşehir’de Suriyeliler ile Türkler birbirine girdi. Vatandaşlık verilmesi halinde çok nüfusu olan şehirlerde belediye seçimlerinin bile Suriyelilerin eline geçmesi demektir. Biz HDP’li belediyeleri bile hazmedemiyorken yeni bir belayı başımıza sarmak üzereyiz. CHP olarak hükümetin bu politikalarını yanlış buluyoruz ve bunun için mücadelemizi sürdüreceğiz. Suriyelilere vatandaşlık verilme düşüncesi sadece oy içindir. Başkanlık için son yapılan anketlerde sonuç %40’lara kadar inmiş durumda. Referandumda bile başkanlığı kazanamayacak. Suriyelilerin, Türk vatandaşı olması halinde %5’lik bir oy potansiyeli var. Yeni bir seçim olursa AKP tek başına iktidar olamıyor. Bunun içinde oy desteğini Suriyelilerden alacaklar” dedi.
SURİYELİLERE HER TÜRLÜ İMKANLAR VERİLDİ. BU İMKANLARIN ÇOĞU GERÇEK VATANDAŞLARIMIZA VERİLMİYOR
Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Musa İrez de Suriyelilere vatandaşlık verilmesine karşı olduklarını belirterek, bunun sebeplerini şu şekilde açıkladı: “Doktor, hemşire ya da nitelikli bir eleman olsa bile bu duruma tamamen karşıyız. Bu vatan için savaşmayan bir millete neden vatandaşlık veriyorsun? Bunların vatandaşlığa alınacaksa bunun bir bedeli olması lazım. Biz bu ülkeyi kan dökerek kurduk. Suriyeliler mi mülteci yoksa bizler mi? Suriyelilere her türlü imkanlar verildi. Bu imkanların çoğu gerçek vatandaşlarımıza verilmiyor. Vatandaşlık verecekleri mülteciler Müslüman bile değil. Müslüman Suriyeli Türkiye’de dilenmez. Buraya gelen mültecilerin geneli ermeni, yezidi ve süryanidir. Hatay’ın çoğunluğu Arap’tır ama şu ana kadar hiç problem çıkmadı. Dün Konya’da Suriyeliler vatandaşlarımız ile kavga etti. Muhtemelen de bu süreç bu şekilde devam edecek ve iyice başımıza çıkacaklar.”
DEVLET DESTEĞİ İLE TERÖRE AÇIK BİR ŞEKİLDE YARDIM EDİLİYOR
Öte yandan terör olaylarını değerlendiren Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Musa İrez, “Son zamanlarda yine şehit haberleri ile sarsıldık. Daha önceleri terör dağda yer alırken, şu anda şehre indi. Bunları dağdan indirenlerden hesap sormak lazım. Doğuda görev yapan arkadaşlarım ile görüşüyorum. Açıklamalarına göre; feda edildiklerini dile getiriyorlar. Doğuda görev yapan asker ya da polisler boşu boşuna ölüyor. Çünkü yıllardır bitirilemeyen bir terör sorunundan bahsediyoruz. Dağdan şehre indirilmesine göz yumulduğu için bu hale geldik. HDP denen PKK partisi var. HDP’nin 2002’den bu yana artan bir oy sayısı var. En son 1 Kasım seçimlerinde 80 tane milletvekili çıkardılar. Bu partiyi bu sayıya ulaştıran TBMM’deki vekillere sormak lazım. Doğudaki belediyeler ve memurlar teröre destek veriyorlar ve buna göz yumuyorlar. Bunun gereğinin yapılması bu kadar zor olmamalı. Geçen gün yapılan bombalı saldırıda belediyenin araçları kullanılmış. Devlet desteği ile teröre açık bir şekilde yardım ediliyor” ifadelerini kullandı. 

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 19.3 ° / 8.7 °
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °