Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

Su Kalite Uzmanı Sedat Karakoyun: Damla Sulama’yı Isparta’ya İlk getiren Adam

Su Kalite Uzmanı Sedat Karakoyun: Damla Sulama’yı Isparta’ya İlk getiren Adam

ISPARTA 20.12.2019 16:16:00 0
Su Kalite Uzmanı Sedat Karakoyun: 
Damla Sulama’yı 
Isparta’ya 
İlk getiren 
Adam
Isparta’da 27 yıl önce ‘Damlama Sulama’ ismini ilk defa telaffuz eden ve damla sulamayı Isparta’ya getiren adam: Sedat Karakoyun.
 
TEKLİF, SEDAT
KARAKOYUN’DAN GELDİ
Bilindiği üzere 1992 yılında rahmetli Demirel'in himayesinde Ankara'da düzenlenen Isparta sempozyumu'nda Isparta ile ilgili pek çok proje tartışılmıştı. Bunlardan bir tanesi de Sedat Karakoyun tarafından teklif edilen damla sulama projesiydi. Sedat Karakoyun o yıllarda Göl su bütçesini açık vermemesi ve Göl suyunun daha az kirlenmesi için böyle bir teklifte bulunmuştu. Biyolog Sedat Karakoyun’un bu teklifi özellikle Eğirdir ve başta Gelendost başta olmak üzere Havza da hızla yayıldı.
ISPARTA’DA DAMLA SULAMA İSMİNİ
İLK TELAFUZ EDEN KİŞİ SEDAT KARAKOYUN
Çünkü Damla Sulama demek; daha az su, daha az enerji, daha az gübre, daha az işçilik demekti. İlk uygulama Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl tarafından yapıldı. Faydası görüldüğü andan itibaren de yukarıda da bahsettiğim üzere Havza'da hızla yayıldı. Bugün Isparta ili Türkiye'de en fazla Damla sulamanın yapıldığı il konumundadır. 2000'li yılların başlarında ilk toplu damla sulama projesi Eyüpler Köyünde gerçekleştirilmiş ve köydeki tüm elma bahçeleri tek merkezden sulanmaya başlanmıştır. Bu örnek projeyi ülkemizin çeşitli illerinden gelen heyetler ziyaret etmiş konu hakkında bilgi sahibi olmuşlardır. Kısacası Damla Sulama Türkiye Isparta'dan yayılmıştır.
DAMLA SULAMA DEMEK; TASARRUF DEMEK,
KALİTE DEMEK, VERİM ARTIŞI DEMEK
Damla Sulama Aynı zamanda da elma bahçelerinde verim artışının yanı sıra kalite üstünlüğü de sağlamıştır. Memleket meselelerine her zaman kafa yoğurduğunu bildiğimiz Sedat Karakoyun bu konudaki bilgisini başta Eğirdir Gölü olmak üzere elma çiftçisi için paylaşmasından dolayı Medya32 olarak, Isparta Halkı adına teşekkür ederiz. Bu konuda görüşlerini aldığımız Sedat Karakuyun; “Bilgi paylaşmak için faydalı olmak için vardır. Yapılan araştırmaların faydalı sonuçları üniversitelerin raflarında yer almamalıdır. Uygulama ya aktarılması için sektör paydaşları ile paylaşılmalıdır” dedi.
Sedat Karakoyun ayrıca damla sulama teklifinin yaklaşık 600 sayfalık Isparta Sempozyumu kitabının 320. sayfasında yer aldığını söyledi.
 



Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °