Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

SSK Bağ - Kur Emekli Sandığı Şubat'ta Zamlı O Maaşı Alacak Emekliye Yapılacak Zam Oranı Kesinleşti!

SSK Bağ - Kur Emekli Sandığı Şubat'ta Zamlı O Maaşı Alacak Emekliye Yapılacak Zam Oranı Kesinleşti!

EKONOMİ 16.11.2022 23:32:00 0
SSK Bağ - Kur Emekli Sandığı Şubat

Türkiye'de yeni yılda emeklilere yapılacak olan maaş zammı gündemde sık bir şekilde konuşulmaya devam ediyor. Emekliye yapılacak zam oranı kesinleşti! SSK Bağ - Kur Emekli Sandığı Şubat'ta zamlı o maaşı alacak.

 

Emekliye yapılacak zam oranı kesinleşti! SSK Bağ - Kur Emekli Sandığı Şubat'ta zamlı o maaşı alacak - Türkiye'de yeni yılda emeklilere yapılacak olan maaş zammı gündemde sık bir şekilde konuşulmaya devam ediyor. Bu doğrultuda emeklilere ne kadar ödeme yapılacağı büyük merak konusu oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından son Ekim ayı enflasyon rakamlarının gündeme gelmesi ile birlikte maaşlara yapılacak olan 4 aylık zam oranları da kesinleşti. Bu süreçte; SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan emekliler, yapılacak zamda son dakika gelişmelerini sürekli takip ediyor. Emeklinin kayıplarını telafi etmek amacıyla yeni yılda refah payının gelmesi gündemde.

Emekli maaşı hesaplamalarında formül her zaman olduğu gibi Merkez Bankası yıl sonu tüketici enflasyonu tahmini oluyor. Bu süreçte MB yaptığı güncelleme ile tahminini yüzde 65,2'ye yükseltirken enflasyon tahmininin tutması durumunda ise emeklilere yüzde 16,05 oranında zam gelecek.

EKİM AYI ENFLASYON AÇIKLANDI

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Ekim ayında aylık bazda yüzde 3,54; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 7,83 oranında artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında ise yüzde 85,51 ve yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 157,69 olarak belirtildi.

4 AYLIK ZAM NETLEŞTİ

Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte 4 aylık zam oranı da netleşti. Buna göre ise 4 aylık Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur emekli zam oranı yüzde 10,84 olarak belirtildi.

Son 6 aylık enflasyon rakamlarına göre emekli zamları Ocak ve Temmuz ayında kesinleşiyor. Bu doğrultuda SSK ve Bağ-Kur emeklileri; Ocak ayı zamları için Temmuz - Aralık döneminde yaşanan altı aylık enflasyon oranı kadar Temmuz ayı için ise Ocak ile Haziran döneminde ki altı aylık enflasyon rakamları kadar zam almaktadır.

EMEKLİYE

KESİNLEŞEN

ZAM NE KADAR?

Haziran ayında yapılan zam sonrasında; Temmuz ayının Haziran ayına göre, Ağustos ayının Temmuz ayına göre ve Eylül ayının Ağustos ayına göre enflasyon farkları toplandığında enflasyondaki yüzde 6.91 artış TÜİK tarafından tespit edilmiş oldu.

Türkiye'de şu an en düşük emekli aylığı 3 bin 500 TL iken kesinleşen zamma göre ise 4 bin 300 TL'lik bir arada fark oluştu. Son iki aylık veriler ile emekli aylığında kesinleşen rakamın 5 bin TL üstüne çıkması bekleniyor. Devlet tarafından sağlanacak refah payı ile birlikte rakamların ortalama 6 bin TL civarında olması bekleniyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI NE KADAR?

Türkiye'de yeni yılda Temmuz ayında altı aylık enflasyon farkı sonrası memura yüzde 41,69 ve emekliye ise yüzde 42,35 oranında zam geldi. Gerçekleşecek enflasyonun yüzde 15 oranında olması durumunda ise emeklilerin en düşük yüzde 15 zam alması bekleniyor.


Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °