Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Son 5 yılda 1134 kadının yaşam hakkı elinden alındı

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Şaziye Oğuz, Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılardan en çok kadınların etkilendiğini ileri sürerek, kadın cinayetlerine dikkat çekti.

SİYASET 4.02.2016 07:02:00 0
Son 5 yılda 1134 kadının yaşam hakkı elinden alındı
Cumhuriyet Halk Partisi’nde(CHP) il Kadın Kolları Başkanı seçilen Şaziye Oğuz, görevine başlayarak, yeni yönetimini oluşturdu. Parti binasında dün basın toplantısı düzenleyen Oğuz, kadın cinayetlerine dikkat çekti. Oğuz, terör ve ekonomik sıkıntılardan en çok kadınların etkilendiğini ileri sürerek, bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki partilere çağrıda bulundu.
BİZ KADINLARIN DA CHP’NİN DE BUNA İHTİYACI VAR
Türkiye’de herkesin zorlu bir süreçten geçtiğini ifade eden CHP İl Kadın Kolları Başkanı Şaziye Oğuz, demokrasi, özgürlük, kadın erkek eşitliği, çocuklarının gelecekleri ve ekonomik açıdan büyük kaygılar taşıdıklarını belirtti.  Oğuz, “Bu yüzden diyorum ki siyasete kadın elinin değmesi lazım, nezaketin değmesi lazım, direnişin değmesi lazım. Eğer daha önce bahsettiğim kaygılarımızdan kurtulmak istiyorsak, CHP’nin bayrağı altında gücümüzün yettiği ölçüde mücadeleye devam etmemiz gerekiyor. Biz kadınların da CHP’nin de buna ihtiyacı var. biz bu çalışmaları CHP’nin iktidara gelmesi için olduğu kadar Türkiye’nin ekonomik, kültürel ve demokrasi gelişimi için yapmalıyız” dedi.
 
Öte yandan terör ve kadına şiddetin bir türlü yakalarını bırakmadığını belirten Oğuz, şunları söyledi: “Şehir anası evladını kara toprağa gönderirken vatan sağ olsun diyor ama yüreğinde kopan fırtınaları anlıyoruz. Aslında bu terörü önleyemeyen, analar ağlamasın politikası süren hükümete isyanın göstergesidir.
5 YILDA 1134 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ
Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılardan en çok kadınlar etkileniyor. Kadınlar şiddetin her türlüsüne maruz kalıyor, bu da yetmiyor öldürülüyor. Canımız kızlarımız çocuk yaşta gelin olmaya zorlanıyor. Son 5 yılda 1134 kadının yaşam hakkı elinden alınırken, fıtrat veya abartı denilerek bu cinayetler mahkemelerde tahrik, iyi hal, pişmanlık gibi ceza indirimleriyle ödüllendirilir hale gelmiştir.
BİZİ ÖTEKİLEŞTİRMEYİN
Bizi ötekileştirmeyin, kılığımızla, kıyafetimizle uğraşmayın, inancımız üzerinden siyaset yapmayın, bizi bizden uzaklaştırmayın, koparmaya çalışmayın, biz kopamayız, kopmayacağız. Çünkü biz Nene Hatunların, Satı kadınların, Kara Fatma’ların torunlarıyız. Biz kadınız, biz anayız, nasıl koparız?
CHP KADINLARI OLARAK BARIŞ DİYECEĞİZ
Ülkemizin her yerinde ağlayan anaların ağıtları yükselirken, bu acıları bizlere yaşatan kan ve gözyaşından beslenenlere lanet olsun. Daha çok yoksul anaların acılarını anlatan bu hikayelere inat CHP kadınları olarak barış diyeceğiz. Barışı sağlamak için birbirimize inanacağız, her türlü ayrımcılığa karşı emeğimizi sömürenlere, ülkeyi yönetemeyerek kadın bedeni üzerinden gündem yaratanlara karşı koyarak yapacağız. O yüzden arkadaşlar şimdi görev bizde başkalarının yaptıklarını değil bizim yapacaklarımızı anlatacağız.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘sen ayaklar altında ezilmeye değil, omuzlar üstünde yükselmeye layıksın dediği kadınlar CHP’nin 6 ilkesi ışığından ayrılmadan mücadelesine sonuna kadar devam edecektir. Geleceğimiz parlak yolumuz ışıkla dolsun.
 
Türkiye artık kabuk değiştiriyor. Türkiye’nin değişen yüzü olan kadınların ise omuzlarındaki yük  her geçen gün ağırlaşmakta. Düşünen, çalışan üreten birçok yetenekleri olan ülke yönetiminde önemli rol oynayan, seçimlerde ülkenin kaderini belirleyen evini işyerini ekonomiyi çekip çeviren ülkenin zor günlerinde darlığı yokluğu ve krizleri göğüsleyen , at binici, tarla sürücü, ekinde, harmanda hayatın her alanında imzası olan, terörle mücadelede kocasını ve oğlunu kaybeden en değerli varlıklarımızdır.
KADIN HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI
Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını veren Ulu Önder Atatürk döneminde kadına birkaç münferit olay dışında şiddet cinayet ve tacizlerin yaşanmamış olduğu basın arşivlerinde yapılan taramayla anlaşılmıştır. Meclis grubu bulunan partilerimizin tüm milletvekillerine yeni yasama döneminde sabır ve özveriyle çalışan tüm komisyon üyelerine Türk kadınının şiddet cinayet töre ve tacize uğramaması açısından kadının haklarının anayasayla güvence altına alınmasını saygı ve ricalarımızla talep ediyoruz.”
Şaziye Oğuz, Türkiye’de kadın cinayetleri ile tecavüz  vakalarına ilişkin şu istatistikleri paylaştı:
KADIN CİNAYETLERİ TÜRKİYE
2002: 66 kadın
2003: 83
2004: 164
2005: 317
2006: 663
2007: 1011
2008: 806
2009: 1126
2010: 217
2011: 257
2012: 185
2013: 237
2014: 294
Toplam 5406
KADINA TECAVÜZ
2006: 528 kadın
2007: 473
2008: 577
2009: 624
Toplam: 2202

Anahtar Kelimeler:
Cuma 26.6 ° / 13.2 °
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °