Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

SGK Tek Seferliğine 2 Bin TL Verecek 5 Yıl İçinde Almayan Tüm Hakkını Kaybedecek

SGK Tek Seferliğine 2 Bin TL Verecek 5 Yıl İçinde Almayan Tüm Hakkını Kaybedecek

ULUSAL 11.12.2023 23:55:00 0
SGK Tek Seferliğine 2 Bin TL Verecek 5 Yıl İçinde Almayan  Tüm Hakkını Kaybedecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), başvuran ve şartları taşıyanlara 2 bin TL verecek. 5 yıl içinde almayan tüm hakkını kaybedecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sigortalı bireylerin veya geçmişte sigorta primi ödeyen vatandaşların hayatını kaybetmeleri halinde cenaze yardımı ödemesi yapmaktadır. 2023 yılı itibarıyla, bu yardımın miktarı 2.054,00 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Bu ödeme, vefat eden kişinin yasal mirasçılarına bir defaya mahsus sağlanmakta ve cenaze masraflarının hafifletilmesine katkıda bulunmayı hedefler.

Cenaze yardımı, SGK tarafından sigortalıların vefatı durumunda ailelerine sağlanan mali destektir. Bu yardım, vefat eden kişinin sigorta durumuna ve SGK ile olan ilişkisine bağlı olarak değişiklik gösterir.

KİMLER CENAZE YARDIMI ALABİLİR?

Cenaze yardımı, vefat eden kişinin birinci derece yakınlarına ödenir. Bu kapsamda;

Eş,

Çocuklar,

Anne-baba,

Kardeşler gibi yakınlar başvuruda bulunabilir.

Eğer vefat eden kişi evliyse, ilk başvuru hakkı eşe aittir. Evli olmayan kişilerin vefatı durumunda ise anne, baba veya kardeşler başvuru yapabilir.

BAŞVURU SÜRECİ NASILDIR?

Cenaze yardımı için başvurular, SGK'ya yazılı olarak yapılır. Başvuruların, vefatın gerçekleştiği tarihten itibaren belirli bir süre içerisinde yapılması gerekmektedir. Ayrıca, geçmişe dönük başvuru yapma hakkı da bulunmaktadır.

CENAZE YARDIMI 

ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

SGK, cenaze yardımı ödemelerini hak sahiplerine yapar. Eğer yasal mirasçılardan hiçbiri bulunmuyorsa, cenazeyi kaldıran gerçek kişilere, belgelerle durumlarını kanıtlamaları şartıyla ödeme yapılır.

Bu yardım, vefat eden kişinin ailesine maddi bir destek sağlayarak cenazenin mali yükünü hafifletir. Ayrıca, sosyal güvence sisteminin bir parçası olarak, vatandaşların zor zamanlarında yanlarında olduğunu gösterir.

CENAZE ÖDENEĞİ 

TUTARI NE KADARDIR?

Cenaze ödeneği tutarı her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılarak belirlenmekte olup, “2023 yılı için cenaze ödeneği miktarı 2.054,00 TL’dir.”

5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi emeklilerin ölüm yardımı kişinin emekli aylığından az olmamak üzere (makam, temsil ve görev tazminatı gibi tazminatlar hariç) 01.01.2023-30.06.2023 dönemi için 8.240 TL'dir. Cenaze ödeneğinde zaman aşımı, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıldır.

 


Perşembe 19.3 ° / 8.7 °
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °