Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

Sanayicinin, Esnafın Durumu Nasıl? Virüs Isparta Ekonomisini Nasıl Etkiledi?

Sanayicinin, Esnafın Durumu Nasıl? Virüs Isparta Ekonomisini Nasıl Etkiledi?

ISPARTA 4.06.2020 07:08:00 0
Sanayicinin, Esnafın Durumu Nasıl? 
Virüs Isparta 
Ekonomisini
Nasıl Etkiledi?
Hükümetin açıkladığı normalleşme sürecinin ardından Isparta’da da hayat normale dönmeye başladı. Peki, Koronavirüs Isparta ekonomisini, Isparta esnafını nasıl etkiledi.
 
Medya32.com sizler için bu sorunun cevabını araştırdı ve esnaflara ‘Koronavirüs (Covid – 19) süreci Isparta ekonomisine nasıl yansıdı? diye sorduk. İşte Isparta esnafından aldığımız cevaplar…
“KORONAVİRÜS İŞLERİMİZİ
BİTME NOKTASINA GETİRDİ”
Esnaflar; “Koronavirüs biz esnafları çok kötü etkiledi. İş durumu yarıdan fazla düştü. Şuanda dükkanlarımızı üç gündür açıyoruz fakat müşteri henüz alışmadığı için gelin – giden yok. İnşaallah ileriki günlerde işlerimiz açılır da eski günlere döneriz diye umut ediyoruz. Dolayısıyla bu virüs süreci bizler için çok sıkıntılı geçti ve hala da geçiyor. İşlerimiz 70-75 gündür çok sakin ve durgun bir şekilde geçti. İşlerimizde inşallah hareketlenme bekliyoruz.
“KREDİ ÇEKEREK
BORÇLANMAYA GİRDİK”
Normalde biz aslında ekonomik durgunluktan dolayı bir anlamda krizden geçiyorduk. Krizden geçtikten sonra bir de virüs olayı çıktı. Esnaf arkadaşlarımızla da aynısını konuşuyoruz. Virüs ile müşterilerimizin yüzde 50’den fazlasını kaybettik. İnşallah hayırlısı olsun. Tamamen şuanda krediye bulandık. Krediye ödemeye uğraşacağız. Esnaf şuanda bitik durumda diyebiliriz. Kısmen iyileştirmeler olsa da, esnafın derdine ve sıkıntısına çare bulunmadı. Sadece ileriye yönelik kredi borçlanması yaptırılıyor. Esnafın işleri şuanda 5’te 3 oranına düştü. 2-3 ay iş yapılamadık. Borçlandırma neticesinde de eline geçecek hiçbir şey yok. Çünkü iş artmayacak. Bu süreç en fazla yüzde 50 kapasitesine çıkar. O da esnafı kurtarmaz. Devletten esnafa daha fazla yardım bekliyoruz. Netice iyi değil.
“GEREK ÜLKE OLARAK GEREK ISPARTA
OLARAK ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ”
Bu virüs olayı esnafı tamamen vurdu. Maddi ve manevi vurdu. 3 ay ben işyerime gelemedim. Ben gibi birçok esnaf arkadaşımız da aynı şekilde. Hatta bazı esnaflarımızın sigortalı elamanları var. Çocuklara paralarını bile kredilerle verebildiler. Esnaflar olarak adeta 3 aydır sadece yattık ve dükkanlarımızı kapattık. Yeni açtık. Aktif şekilde çalışmaya başlayacağız. Esnaf olarak sıkıntılı süreçler geçiriyoruz. Ben bu süreci en az zararla atlatacağımızı sanıyorum. Daha da güçlenerek devam edeceğiz inşallah.
“İŞYERLERİMİZİ AÇTIK
MÜŞTERİ BEKLİYORUZ”
Dolayısıyla, 1 Haziran Pazartesi günü itibari ile işyerlerimizi açtık Allah’a çok şükür. Şimdi de müşterilerimizi bekliyoruz. Bu süre içerisinde çok mağdur olduk. Hiçbir iş yapamadık. İşyerlerimiz kapalıydı. Şuanda açtık ve bekliyoruz. Allah’tan hayırlısı diyoruz” dediler.

Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °