Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

RÜYA PARKA GÖSTERİLEN ÖZEN; İLGİ, NEDEN EĞİRDİR BELEDİYESİ HALKA AÇIK PİKNİK ALANINA GÖSTERİLMEZ?

Erol Kesici'nin yazısıdır...

GÜNDEM 18.06.2017 14:08:00 0
RÜYA PARKA GÖSTERİLEN ÖZEN; İLGİ, NEDEN EĞİRDİR BELEDİYESİ HALKA AÇIK PİKNİK ALANINA GÖSTERİLMEZ?
2000 yılında Nafiz Yürekli Koyundaki 50 dönümlük alan içeren Altınkum Koyundaki YARIMADA Eğirdir Belediyesine devredildi Eğirdir Belediyesi burayı HALKA AÇIK PİKNİK ALANI ilan etti. İçerisine Altınkum ve İstasyon mahallelerinin ilk çocuk parkı da konumlandırıldı. Uzun yıllar; İl içi- il dışından- yurt dışından gelen çok sayıda kişiler ve aileler burayı rekreasyon–yürüyüş-kamp -olta ile balık avı sahası olarak kullandılar.
 Önceleri araçların kontrollü girişine izin verilen, düzenli bir görevlisi vardı. 2010 yılına gelindiğinde parkın araç girişini engelleyen kapısı tamamen açıldı- kilit altına alınmadı. “Görevlisi neredeyse uğramaz oldu “Çöplük!  “Bakımsızlaştırıldı!”
   Sonrasında; EBHAP’daki yüzlerce yetişkin Çam, Ladin, Katran ve yaklaşık 20 dönüme yakın makilik alanla ve burada yaşayan börtünün, böceğin, kaplumbağanın kuşun ve yöreye özgü kır çiçeklerin yaşam alanları;  yavaş yavaş, kısım, kısım iş makinaları sokularak yok edildi- yangın çıktı! Hala alan çorak halde!…Ne oluyor ediğimizde… “Yapılaşmaya hazırlık! Kimine göre okul kimine göre turistik tesis yapılacakmış”. Zaten bakımsız..BARİ…!!!!
 Sonra EBHAP’ tabelası da kaldırıldı… Park alanına hafriyat kamyonları hafriyat getirdi(Altınkum Mah. Kamu yararına göl kıyı çizgisine yapılan AVM si Düğün Toplantı Salonun inşaatının yüzlerce kamyon hafriyatları buraya döküldü’ (Yasal mı?) Hafriyat tepeleri oluştu. Neden buraya dökülmekte diye sorulduğunda. Piknik alanına Halı Saha yapılacakmış! İhtiyaç mı?! Yıllardır işlevsel olmayan adeta kimsenin uğramadığı çevresi atıklarla (Kömür atıkları ve kontrolsüz atıkların) depo alını oldu.
Bakımsızlaştıran bu alana; 2015 yılında  “KALKINMA ADINA”  “SU SPORLARI TESİSLERİ” yapılacağı bildirildi ve STK ve halkın öneri- görüşleri istenildi !
Yıllardır Nafiz Yürekli Koyu ile ilgili, Eğirdir Gölü örneklerinde olduğu gibi; Eğirdir’in doğal, albenisi olan yaşam alanlarının bozulmaması için, doğasını, tarihini, kültürünü  ve gelecek kuşaklara kalmasını savunduk Yetki, bilgi! Koy giderek  aşırı oranda betonlaşmakta!
2016 yılında yarımadanın adeta yarısı; belediyeyle anlaşma yapılarak, 8-dönüme( NYVakvı’na) 9 dönümü(Eğirdir Belediyesi’ne) takası ile kıyılarının yarısı NYV tarafından koruma altına alındı..! Buraları halk kullanamayacak olsa da Özel şahısların buraya yapı yapmasının mümkün olmaması nedeniyle sevindik teşekkür ettik... Koyun geri kalan kısmına;  daha önceki yıllarda olduğu gibi kamyonlar hafriyat, kalorifer atıkları ve diğer atıkları buraya getirmeye devam edilmektedir! Atıklar yağış ve rüzgarla hemen yanındaki göle karışmaktadır.
Buraya ilgi gösterilmesi gerektiğini, atık bırakılmamasını ve gerekli önlemlerin alınması bildirildiyse de; bu konuda önlem alınmasını istedikse de atıklar hala gelmeye devam etmekte. Halbuki çözüm çok basit ve bilinmekte. EHAPA giriş kapısının araç girişine izin vermeyen kapısının yıllar öncesi olduğu gibi kapatılması(KİLİTLENMESİ).Yapılmamakta!  Eğirdir’in belki de dünyanın en güzel yaşam alnına atıklar atılmaya devam etmekte… Neden! Bu bakımsızlaştırma? Neden ?Buraya övünülen Rüya Park a gösterilen özen gösterilmemekte.?
Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü YönetmeliğiMadde 13 — Hafriyat toprağı ile inşaat/yıkıntı atıklarının, üretici ve taşıyanları tarafından belediyelerin veya mahallin en büyük mülki amirinin gösterdiği ve izin verdiği geri kazanım ve depolama tesisleri dışında denizlere, göllere, akarsulara veya herhangi bir yere dökülmesi ve dolgu yapılması yasaktır.
Erol Kesici
 

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °