Bugün, 11 Mayıs 2024 Cumartesi

Resmi Gazetede Yayınlandı 48-52 Yaşları Arasında Emekli Olmak Artık Mümkün; Emekli Olma Yaşı Düşürüldü!

Resmi Gazetede Yayınlandı 48-52 Yaşları Arasında Emekli Olmak Artık Mümkün; Emekli Olma Yaşı Düşürüldü!

EKONOMİ 17.10.2022 18:04:00 0
Resmi 
Gazetede 
Yayınlandı
48-52 Yaşları Arasında Emekli Olmak Artık Mümkün;
Emekli Olma 
Yaşı Düşürüldü!
Milyonlarca kişi yaş haddini beklemeden emekli olabilecekler. Resmi Gazetede yayınlandı. Erken emekli olmanın yollarını arayan vatandaşlar bu haberi görünce sevindi. Vatandaşların erken emekli olması arayışları hala devam ederken sevindiren o haber bugün duyuruldu.
 
Milyonlarca kişi yaş haddini beklemeden emekli olabilecekler. Resmi Gazetede yayınlandı. Erken emekli olmanın yollarını arayan vatandaşlar bu haberi görünce sevindi. Vatandaşların erken emekli olması arayışları hala devam ederken sevindiren o haber bugün duyuruldu. SGK'dan konuya ilişkin yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son olarak erken emeklilik şartlarını açıklayan SGK, erken emekli olabilecek meslekleri de yeniden sıraladı.
EMEKLİLİK YAŞ ŞARTLARI NEDİR?
Bağ-Kur girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce bulunuyorsa yaştan emeklilik için 56 yaşını doldurmak zorundadır. Erkekler için ise 58 yaşını doldurmak şarttır. Fakat 8 Eylül 1999 tarihi ve sonrası ile 30 Nisan 2008 tarihinden öncesinde Bağ-Kur girişi bulunan kadınlar 60 yaşı doldurmak zorunda iken erkekler ise 62 yaşı tamamlamak zorundadır. İlk defa 1 Mayıs 2008 tarihi ve sonrasında Bağ-Kur'lu olan kadının yaştan emeklilik için 61 yaşı; erkeklerin ise 63 yaşı tamamlamaları gerekiyor.
HANGİ MESLEKLERDE
ERKEN EMEKLİLİK MÜMKÜN
Eğer ağır ve yıpratıcı bir işte çalışılıyorsa yasadaki meslekler arasında yer aldığın için erken emeklilik fırsatından yararlanabilir. Erken emekli olabilmek için gereken bu ağır şartlı ve yıpratıcı mesleklerin listesi 5510 sayılı Yasa'nın 40. maddesinde yer almaktadır. 20 iş dalında belirlenen mesleklerin bir kısmı özel sektör kolları iken kamu kurumları da bulunuyor. İşte o meslekler..
*Demir izabe fabrikalarında cevherin demire çevrilmesi işleriyle boru fabrikalarının fırın ve döküm dairelerinde yapılan işlerde çalışanlar.
*Haddehanelerde (soğuk demirle çalışılan haddehaneler hariç), fırınlarda, hadde serilerinde, haddehaneyi kızgın veya sıvı çelik yahut demirle besleyen tesisat ve araçlarla görülen işlerle kızgın halde olan yarı mamul parçaların kesilmesi ve hazırlanması işlerinde çalışanlar.
*Sıvı haldeki demir ve çeliğin tesisat ve teçhizatla veya mekanik olarak taşınmasına ilişkin işlerde çalışanlar.
*Sıcak veya sıvı haldeki cürufun taşınması ve işlenmesi işlerinde çalışanlar.
*Çelikhanelerin çelik yapılan fırınlarıyla bunların teferruat ve eklentilerinden olan ikinci derecedeki fırınlarda ve konvertörlerde yapılan işlerde çalışanlar.
Bu maddeler demir çelik fabrikaları ve saniyelerinde çalışanlar için geçerlidir.
Erken emekli olmak için işte bu mesleklerde çalışılıyor olmak zorundadır;
Cıva üretimi işleri
Madencilik ve yeraltı işleri
Asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler
Sahil Güvenlik Komutanlığı
Radyoaktif işler,
TRT'de haber hizmetinde çalışanlar
Emniyet çalışanları
Askerler
Basın ve gazetecilik işleri
Ceza infaz kurumlarında çalışanlar
TBMM yasama organı üyeleri
Kurşun ve arsenik işleri
Su altında çalışmayı gerektiren işler
Hastabakıcı hemşireler
Cam fabrika ve atölyeleri
Hemşire
Döküm fabrikaları
Çimento fabrikaları
İhtiyat pilotları
Kok fabrikaları
Tabip
Toplum sağlığı teknisyeni
Termik santraller
Ebe
Kanunda belirtilen meslekler bunlardır. Eğer sizde bu meslek gruplarından herhangi birinde çalışıyor iseniz erken emekli olma fırsatından yararlanabilirsiniz.

Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °
Pazartesi 16 ° / 7.8 °