Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

Pazarlamada Birlik Olmak ve Kendi Hakkını Aramak Zorundayız; Elma Üreticisi SAHİPSİZ

Pazarlamada Birlik Olmak ve Kendi Hakkını Aramak Zorundayız; Elma Üreticisi SAHİPSİZ

ISPARTA 18.10.2021 13:09:00 0

Pazarlamada Birlik Olmak ve Kendi Hakkını Aramak Zorundayız; 
Elma 
Üreticisi
SAHİPSİZ
Eğirdirli Elma Üreticisi Mustafa Kemal Findos, elma üreticisinin zor durumda olduğunu bildirdi.
 
İşte Eğirdirli Elma Üreticisi Mustafa Kemal Findos’un isyan eden elma üreticisine rehber olan o yazısı…
ELMA ÜRETİCİMİZ SAHİPSİZ VE ZOR DURUMDA PAZARLAMADA BİRLİK OLMAK VE KENDİ HAKKINI ARAMAK ZORUNDADIR
Dün Meysu fabrikaları anlaşarak birlikte meysuluk elma alım fiyatlarını 100 - 110 kuruştan 80 - 85 kuruşa düşürdü bu suçtur. Rekabet Kurumu'na müracaat edilir ise büyük cezalar verilir. Bu bilgilerimle dün aşağıdaki dilekçe yazım dün Rekabet Kurumu'na ulaştırıldı. İnşallah lehimize karar çıkar. Artık zaman geçirmeden birlik olalım kooperatifleşelim pazarlamada biz de olalım.
İşte Rekabet Kurumu'na ulaşan dilekçem:
Sayın Başkanım, hepimizin bildiği gibi zor günlerden geçiyoruz bütün sektörlerde olduğu gibi tarım sektörü de zor durumda. Ben içinde bulunduğum Elma Üreticisinin zor durumunu yansıtabilmek için, Eğirdir’de elma bahçemde elma toplatırken bu yazıyı yazıyorum.
Sayın Başkanım,
Geçen yıl Isparta İlinde dalından elmalarımız 200 krş-280 krş arasında fiyatlarla satıldı. Bu yıl yüksek enflasyona rağmen 200 krş - 250 krş arasında açılmasına rağmen Alıcı geri çekildi ve fiyatları düşürdü.
Burada büyük bir oyun oynanıyor her şeyin fiyatları hızla yükseliyor ve elma satış fiyatları düşüyor çok tlf konuşması yaptım. Gelendost'ta alıcı üreticinin getirdiği elmaları soğuk hava deposunda 1.50-1.60 TL ye seçip alıyor. Eğirdir'de vadeli 200 krş - 2.50 krş aldığı elma fiyatını düşürme peşinde. Üretici alternatif yollar aradığında soğuk hava deposuna koymak için 20-22kg alan bir sandık 12-14 TL elma sandığı çok pahalı, işçilik nakliye, soğuk hava giderleri çok pahalı kışın ne olacağı belli değil bu yol sanki kapalı. Çaresizlik bununla da kalmıyor yüksek maliyetli bu yoldan kaçıp lanet olsun deyip yapmaması gereken işi yaparak elmayı silkeleyip dibinden toplayıp sanayi elması olarak Meysu fabrikasına verse bu yolda da oyunlar oynanıyor. Şöyle ki Meysuluk elma alımı 75 krş/kg dan başladı 80 krş,85 krş, 90 krş, 95 krş ve son 100 krştan yapılıyordu.
Dün meysuluk elma alan firmalar kanunsuz bir uygulama ile anlaşarak 100 krş olan alım fiyatını 80-85 krşa düşürdü. Edindiğimiz bilgiye göre 60 krş düşüreceklermiş. Bu olay Yurt çapında Karaman, Ereğli, Niğde, K. Maraş vs hep aynı. Netice Sofralık ve meysuluk Elma piyasası çöktü. Elma Üreticileri Sahipsiz bu büyük potansiyel organize değil satış için Kooperatifleşme yok.
Sayın Başkanım, Devletimiz kanunla Rekabet Kurumu'nu kurmuş tekelleşmeyi kanunla önlemiş ama uygulama yapılması lazım. Benim bildiğim geçen yıllarda kiraz ihracatçıları kiraz fiyatlarını artırmamak için anlaşmışlar Rekabet Kurumu bunu kendi imkanları ile tesbit etti ve büyük cezalar ödetti. Bu aşamada Sizden istediğimiz Rekabet Kurumu'nun harekete geçerek anlaşmalı fiyatları düşüren firmaların cezalandırılmasını sağlamanız. Böylece düşen meysuluk elma alım fiyatları eski yerine ve olması gereken daha yüksek fiyatlara gelecektir. Acildir. Her geçen gün düşük fiatlar ile teslimat yapılacaktır. Yüklü miktarda teslimat 10-15 gün daha sürecektir.
İlginize şimdiden teşekkür ederiz. Saygılarımızla...6.Ekim.2021
MUSTAFA KEMAL FİNDOS
ELMA ÜRETİCİSİ ISPARTA

Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °