Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Özel Hükmün “Çivisi...”

Erol Kesici'nin yazısı...

GÜNDEM 17.12.2018 09:46:00 0
Özel Hükmün “Çivisi...”
   İçme suyu olarak kullanılan  Eğirdir Gölü’nün  kirletilmemesi, korunarak –kullanılması için 1983 yılında neredeyse 36 yıl önce çıkalın  yasa başta içme suları için SU KİRLİLİĞİ KONTROL YÖNETMELİĞİDİR. Uygulanması için uyulması için devletin tüm kurum kuruluş ve insanlarına görevler düşmektedir. Yıllar içerisinde  SKKY Çevre Kanunu yasalarıyla güçlendirilmiş ve 2012 kadar da suların korunamması ve görülen sorunlar nedeniyle birkaç kez  REVİZE yani; bir kez daha ele alıp düzeltmek, onarıp yenilemek koşuluyla  Eğirdir Gölü gibi  STRATEJİK öneme  sahip1. Sınıf su özeliğindeki  göllerin korunması yönünde kararlar alınmıştır. Bu dönemler de de SKKY bir benzeri ( yapı yapamıyoruz- gölden yararlanamıyoruz-su alamıyoruz vb.) itirazlar olmuştur. Gölün hastalığını, adeta  kan (su) kaybını görmezden gelerek,  çözümlemeden  adeta göle daha çok  yanaşalım-işgal  için uğraş göstermek , parayı düşünmek   ve Eğirdir Gölü Özel Hükümleri’ ni neden  göstermek!
Sular kirletilmeye, tarımda  kimyasal kullanımının artması atıkların düzensiz bir şekilde atılnası ve adeta gölün bir “çöp tenekesi” gibi kullanımının yanısıra göl kıyısında “kamu yaraı” adına başlayan ve arkasından kişi yararına dönüşen yapıların ve göl kıyısına yapılmaması gereken  kimyasal kullanımlı bağ ve bahçelerin ve onların güya kazma küreklerinin konulması için  yasal olmayanyapılan daire ve villarların   yapımlarınında giderek artması ve  bunlar için yasaların görmezden gelinmesi-uygulanmaması  sonucunda göl su kalitesi, seviyesi giderek kayıplara uğramıştır.
EGÖH ‘iyle ne amaçlanmıştır
Adeta kırk yıl öncesi çıkarılan kurallara uyulmaması- uygulanmaması  sonucunda; 2012 yıl ve öncesi  denilmiştirki  “siz Eğirdir Gölü Havzasında yaşayanlar, gölü kirletip, kurutup, işgal alanı haline dönüştürmektesiniz , İçme ve kullanma suyu temin edilen Eğirdir Gölünün mevcut su kalitesinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için havzadaki her türlü faaliyetin düzenlen mesi ( nereye neyin nasıl yapılacağını –gölün nasıl kullanılacağını) amacıyla gerekli hukuki ve teknik esasları oluşturarak size özel EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİNİ (ki çok yetersiz bulmuştuk..daha kesin kurallar içermeliydi diye)  çıkarıyorum uyun uygulayın “ demiştir..Ayrıca;  Özel hükümlerde yer almayan hususlar ile ilgili olarak Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği hükümleri  de geçerlidir hatırlatnması yapılmıştır.
EGÖH TEPKİLER  
O zamanda başta “gölü işgal edenler ve etmek isteyenler” bu özel hükümler bizi gölden uzaklaştırıyor inşaata, ekonomi ve turizme engel, plajlar kapatılacak, yol yapamayacağız,tekneler çalışmayacan vb. açıklamalarla hep EGÖH alehinde girişimlerde bulunulmuştur.. Göl havzasına bu hükümlerin çıkarıldığı yıldan sonra yapılanlar bir bakarsak neler yapılmamış ki (yollar, binalar, gölü bitirme noktasına varılan su alımları ve su ürünlerinde hastalık ve kayıplar la birlikte  kalitesi düşen  geneli yurt dışına ihraç edilemeyen tarım ürünleri).
EGÖH  KORUMA ALANLARI OLUŞTURULMUŞTUR
EGÖHlerince  Kısa-Orta Uzun Mesafeli Koruma Alanları belirlenmiş ve buralarda neyin yapılıp yapılamayacağı hükme bağlanmıştır.. Bunun açıklaması siz göle yakınlaştıkça gölü kıymetini bilmemekte ve kirletmektesiniz.. Gölden uzuk durun; otel,bina, tarım “ne yapacaksanız” ki size yapmayın diyen yok,  Kısa-orta-Uzun mesafeli alanlarda  belirlenen yerde  yapın denilmektedir.. Buna göre;
Gölün;919,00 m. kotu maksimum su seviyesidir.914,74 m. sonra (itibaren) “ki bu yıl bu sınıra neredeyse 1m. kalmıştır) .hiçbir şekilde gölden su çekimi yapılmasına izin verilmez Bu hükümler Çevre Düzeni Planı ve Plan hükümlerine aynen işlenir.
Koruma Alanı nerelerdir ve Gölde Nerede Neler, Nasıl  Yapılabilir
 Gölün Jeolojik Tabanlı Mutlak Koruma Alanı ( göl kotundan  su başlangıç sınırından.300m. ötesi)dışında, göl yeşil kuşaklama bölgesinden itibaren 270 metre genişliğindeki alanı, Göl Yeşil Kuşaklama Bölgesi: Maksimum su kotu 919.00 m.’den itibaren göl çevresinde 30 metre genişliğindeki alanında , Günübirlik Tesis Alanları: Kamping ve konaklama ünitelerini içermeyen, duş-wc, gölgelik, soyunma kabini, yeme-içme, eğlence ve açık spor alanları vb. olanakları günübirlik olarak sağlayan alanları,
 919.00 metre kotunun altında hazine adına kayıtlı olan alanlarda hiçbir faaliyete izin verilmez. Bu alanda hazine arazisi satışı yapılmaz( ki bazılarınca bu alanın 2 m daha 917 ye düşürülmesi istenmekte ,bu gölün suyununun çekildidiğ yerlerin işgali demektir. Yarın yağış rejimi değişirse bu istenilen göl çanağı içerisindeki yapılar suların altında kalı. Gölün çanak yapısı göz ardı edilemez.. Çok tehlikeli bir istekdir..Felakettir.) Mevcut soğuk hava depoları dondurulmuştur.
Kısa Mesafeli Koruma Alanı, mutlak koruma alanından itibaren 700 metre genişliğindeki alandır. Orta Mesafeli Koruma Alanı: “J.T.M.K.” dışında, kısa mesafeli koruma alanından itibaren 1000 metre genişliğindeki alanı,  ve sonrası Uzun mesafeli koruma alanıdır.Buralarda nelerin yapılacağına da yer verilmiştir. Hiçbir şey yapılamaz değildir..
EGÖH’lerince NELER YAPILMASI GEREKMEKTEDİR....
*2012 yılından itibaren Göl kotunun belirlendiği 100 m.si hiçbir koşulla ve amaçla işgal edilemez. Göl Koruma Alanı“J T M.K.A.” dışında, göl yeşil kuşaklama bölgesinden itibaren 270 metre genişliğindeki alandır. içme ve kullanma suyu su alma noktasına 300 metreden daha yakın olan yerlerde izin verilemez
.Gölden içme suyu alınan yerlerde( gölümüzde 3-4 yer vardur9 sadece orası içindir.. Bu alanda yeni hiçbir sanayi kuruluşuna ve turizm tesisine izin verilmez. Gölün tamamında değildir. O nedenle TURİZM E ENGEL YOKTUR. Müsa edinizde insanın içme suyunun alındığı yerde tessis olmasın.. Yurt dışında bu sua alımının olduğu havzalardan uçakların bile geçmesine-uçmasına  izin verilmemektedir
 *Atıksu altyapı çalışmaları tamamlanmadan yapılaşmaya izin verilmezHavzadaki evsel ve endüstriyel nitelikli atıksular için ekte verilen deşarj standartları uygulanacaktır.
*Eğirdir, Gelendost, Yalvaç, Senirkent İlçelerinin kısa, orta ve uzun mesafede bulunan sulama sistemlerinde -damla sulama yöntemine- ve kapalı sisteme ve su saati uygulamasına  belirtilen sürelerde geçilecektir
*Eğirdir ilçesi, Kale burnu – Can Ada – Yeşil Ada arasındaki dolgu sureti ile oluşturulmuş yolun kaldırılarak yerine su sirkülasyonunun sağlanması için köprü yapılmasına Havza Koruma Planında verilen şartların yerine getirilmesi ile izin verilir.
*Mutlak Koruma alanında yeni tarım alanları açılamaz. Hala su çekildikçe işgaller -yapılardevam etmektedir..Rehabilite edilecek tarım alanlarında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görüşleri doğrultusunda organik tarıma geçilecektir.
* Mevcut tarım alanlarında Havza Koruma Planı Uygulama Programında tanımlanan sürelerde iyi tarım uygulamalarına geçilecektir. her türlü katı ve tehlikeli atık ve artıkların dökümüne, depolanmasına ve bertarafına izin verilmez.
Bunlar en ince detaylar ve bunlar dünden bu güne tam olarak uygulanmamış /uygulanamamıştır.   Neresi kötü ve aykırı bu hükmün.?
    SONUÇ; Gölün su kotunun belirlenen yasal seviyeden 919m den, 917m. ye düşürülmesi gölü kurumasına neden olmak demektir, Özel Hükümler” populist ve siyasal bakış nedeniyle” uygulanamadığından  göl bu günkü tehlikele duruma gelmiştir. Sebebi  EGÖH değildir.EGÖH turizmin vb ekonominin  gelişmesine kesinlikle engel olmamaktadır, sürekliliği  için önlemler almaktadır.
Bu anlayış devam ederse ,  bazılarınca Eğirdir Gölü Havzasında çok ağır bulunan bu EGÖH yerine , ileride  çok daha ağır uygulamalar  gelebileceği gibi ,Akşehir Gölü vb göller örneginde olduğu  şekliyle, gölün kurumasına neden olunacaktır. Eğirdir Gölü havzasındaki ekonomi -kirlilik kuruma vb. olumsuz tüm nedenlerin sebebi EGÖH uygulanmamasından kaynaklanmaktadır.. Eğer EGÖH değiştirilecekse bu günkü gölün durumu göz önünde bulunarak kısacası “göl mü paramı- ekonomi mi-ekolojimi ikilemine karar vererek” doğru olanın gölün mutlak koşulla korunarak ekonomiye kazandırılması ve sürdürülebilirliğini temiz olarak  ileriye taşıması olmalıdır.. Yaşananları unutmamak gerekir.. Gölün  bu bakışla tekrar ve istenmeyen EGÖH  değiştirilmesiye- hafifletilmesiyle- geri gelmesi imkansızdır. Neyin ne olduğunu yasalar,bilmin ve bu konuda çalışan değerli insanların görevleri  liyakatları düzeyinde çalışmalarına  izin vermektir. Bazı  insanlarında “benim dönemim , benim partim, adamım..vb” zihniyet ve kulaktan duyma bilgilerle değil okuyarak, araştıtırarak , görerek fkir sahibi olmaları, konuşmaları gerektiğine inanmaktayım.Çünkü Eğirdir Gölü kritik ve hassas dönemde, gölün sorunları “siyasete –çıkara “ malzeme edilmeden çözümlenmelidir. Saygılarımla... EROL KESİCİ
 
 
 

Anahtar Kelimeler: yazısı kesicinin erol
Perşembe 19.3 ° / 8.7 °
Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °