Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

OHAL’de Yetki Vali Günaydın’da

OHAL kapsamında illerdeki valilerin yetkileri artırılıyor. Isparta’da da terör örgütüyle mücadele kapsamında tam yetki Vali Şehmus Günaydın’da

ISPARTA 22.07.2016 05:42:00 0
OHAL’de Yetki Vali Günaydın’da
Türkiye, karanlık 15 Temmuz Cuma gününün ardından daha aydınlık günler için önemli kararlar alıyor. Bu kapsamda Fetullahçı terör örgütü bir grup subayın haince kalkıştığı ve millet tarafından püskürtülen darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu’ndan(MGK) önemli bir tavsiye çıktı. MGK, 3 ay süreyle Türkiye genelinde Olağanüstü Hal ilan edilmesini tavsiye etti. MGK’nın ardından toplanan Bakanlar Kurulu da 3 ay süreyle ülke genelinde olağanüstü hal ilan edilmesini onayladı. Daha sonra bu karar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmek üzere Meclis başkanlığına sunuldu. Mecliste onayladı ve OHAL uygulanmaya başlandı.
YETKİ TAMAMEN VALİ GÜNAYDIN’DA
Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olağanüstü hal kararını açıklamasının ardından vatandaşlar OHAL’in ne olduğunu araştırmaya başladı. OHAL’de illerde valiler süper yetkili oluyor ve tüm yetki kendilerinde toplanıyor. Yani valiler daha yetkili hale geliyor. Sokağa çıkma yasağı, toplanma yasağı, kişilerin ve araçların aranması, suç eşyalarına el konması, basılı yayınların toplatılması gibi bir dizi konuda mülki idarenin yetkileri artıyor. Olağanüstü hal döneminde Cumhurbaşkanlığı başkanlığındaki kabine, seri kanun hükmünde kararnameler de (KHK) çıkartabiliyor. Anayasada 6 aylık süre öngörülmesine rağmen 3 aylık bir olağan üstü hal ilanı dikkat çekti. Bu karar ile Gülen cemaatinin hem devletteki kadrolarının tasfiyesi hem de sosyal – kültürel anlamda Türkiye’nin kılcal damarlarına kadar uzanan vakıf türü yapılanmalarının tasfiye ve temizlenmesinde mülki idare hızlı ve yetkili bir biçimde harekete geçme yeteneğine sahip olacak. Bu kapsamda Isparta’da 15 Temmuz Cuma gecesini büyük bir başarıyla yöneten ve darbecilere geçit vermeyen Isparta Valisi Şehmus Günaydın, FETÖ terör örgütüyle mücadele kapsamında gerekli işlemleri uygulayacak.
SIKIYÖNETİM DEĞİL
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun bir sıkıyönetim olmadığını vurgulayarak, halkın özgürlüklerinin kısıtlanmayacağını dile getirdi. Erdoğan, OHAL’in tamamen FETÖ terör örgütüyle mücadele için alınacak önlemlere yönelik olduğunu vurguladı.
Diğer taraftan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de katıldığı bir televizyon programında OHAL'in ekonomiye herhangi bir olumsuz yansıması olmayacağını vatandaşların bu konuda endişelenmemelerini ifade etti
EKONOMİK HAYAT NORMAL SEYRİNDE DEVAM EDECEK
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bir televizyon programında darbe girişimi sonrası ekonomik gelişmeleri ve OHAL ile ekonomik açıdan vatandaşların nasıl etkileneceğini anlattı. Mehmet Şimşek'in konuşmasından notlar; “* Bu bir darbe girişimidir. Çok iyi tasarlanmış, başarısız olsa dahi ciddi etkileri olan bir girişimir. Türkiye temelleri sağla olduğu için nisbeten sınırlı oldu. Şimdi artçı şoklar söz konusu.
* Bu paralel ihanet şebekesinin cezalandırılmaması ülkemizin karşı karşıya kalacağı en büyük risktir. Burada açık ve net olarak ifade edeyim OHAL'in tek hedefi paralel ihanet şebekesi. Devletin tüm kurumlarından köklü bir şekilde temizlenmesi.  Bir tek sebep var kanun hükmünde kararname ile bu temizliği etkin ve hızlı şekilde yapma imkanı sunuyor. En ufak farklı bir düşünce, planlama yok.
* Ekonomik hayat normal seyrinde devam edecek. OHAL, paralel ihanet şebekesi içinde olanlar hariç hiçbir vatandaşımıza ekonomik bir sınırlama getirmeyecek. Etkilenmemeleri için her türlü şeyi yapacağız. Yasa yetki veriyor ancak o yetkiler kullanılmayacak. Ancak o paralel çete içindekiler hariç.
* Dün vatandaşımız iş alemimiz nasıl işini yapıyorsa öyle devam edecek. OHAL kararından vatandaş ve işletmeler etkilenmeyecek, Türkiye bu durumdan daha iyi işleyen bir piyasa ekonomisi ile çıkacak. Ekonomik özgürlükler, piyasaların işleyişi hakkında dün Cumhurbaşkanımız açıkladı. Buna özen gösterildiğini göreceksiniz.
* Ekonomik özgürlükler, piyasanın işleyiş, yatırımlar anlamında maksimum hassasiyeti göstereceğiz. Türkiye yakın tarihte çok büyük sıkıntılara rağmen dış borcunu rahatça çevirmiş bir ülkedir.
* Piyasa kurallarının dışına çıkmayacağız, piyasa bütün kurumlarıyla en güçlü şekilde işleyecek. Spekülasyonlara inanılmasın. Kaygı varsa bizi arasınlar, açığız, görüşürüz. Piyasa eskiden olduğu dünyanın en iyi uygulamalarını baz alarak işlemeye devam edecek.”
İNŞALLAH 1-1,5 AY İÇİNDE İŞİMİZİ TAMAMLARIZ
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da OHAL’i mümkün olduğunca kısa tutacaklarını ifade ederek, “İnşallah 1-1,5 ay içinde işimizi tamamlarız ve Türkiye normale döner" dedi. Uygulama ile günlük hayatın etkilenmeyeceğini vurgulayan Kurtulmuş, temel hak ve özgürlüklerden geri adım atılmayacağını söyledi. Kurtulmuş, OHAL'in gündeme gelmesinin ardından merak edilen sokağa çıkma yasağı uygulanıp uygulanmayacağı konusunda da net bir yanıt vererek, "Kesinlikle sokağa çıkma yasağı öngörmüyoruz" dedi.

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °
Pazartesi 26.3 ° / 14.1 °