Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Ne Şekerin Tadı Var, Ne Baklavanın! Bu Bayram da EVDE Geçecek!

Ne Şekerin Tadı Var, Ne Baklavanın! Bu Bayram da EVDE Geçecek!

ISPARTA 12.05.2021 20:59:00 0
Ne Şekerin Tadı Var, Ne Baklavanın! 
Bu Bayram da
EVDE 
Geçecek!
Tam kapanma nedeniyle Ramazan Bayramı, bu yıl yine alışılmış özelliklerden uzak geçecek. Ev ziyaretleri yapılamayacak, kucaklaşma, el öpmeler olmayacak. Bayram coşkusunun, geleneklerin olmazsa olmazı şeker ve tatlı ikramları da yine yok.
 
Muafiyet özelliği nedeniyle şeker ve tatlı satıcıları, işyerlerini 10.00- 17.00 saatleri arasında açık tutuyor. Ancak gerçek olan şu ki, satışları geçmiş yıllardakilerin yanına bile yaklaşamıyor. Her bayram öncesi market alışverişi yapılır, yeni kıyafetler giyilmek için gün sayılırdı. İki senedir Koronavirüsün gölgesinde geçen bayramlar 'Nerede o eski bayramlar' dedirtti.
 
Bu yıl da Ramazan Bayramı, tedbirleri kapsamında alınan tam kapanma kararı ile akraba ziyaretleri, el öpmeler Koronavirüs olmadan evlerde geçecek. Vatandaş bayramı evde geçirmeye hazırlanırken; ziyaretlere giderken götürülen kutu kutu şekerler, ziyarete gelenlere ikram edilen tepsi tepsi baklavalar, tatlılardan artık eser yok. Satışlar elbet yok değil, ama geçmiş yıllara göre çok düşük.
“SESSİZLİKTEN HER
ŞEY BELLİ OLUYOR”
Isparta’da Mimar Sinan Caddesinde ticari faaliyetini sürdüren esnaflardan Hasan Ali Tekin, her bayram öncesi insanların en yoğun bulunduğu Mimar Sinan Caddesinin sessizliğinden nasıl bir bayram yaşandığını gösterdiğini söyledi. Tekin; “Normal bayramın sadece yüzde 10 satışı var. Mimar Sinan Caddesi'nin sessizliğinden her şey belli oluyor. Geçen yıllarda bayram öncesi burada kuyruk oluyordu. Bu bayram ziyaretler olmayacak, satışlardaki düşüşün bir nedeni de bu. Şeker fiyatlarına geçen seneye göre yüzde 10 zam yansıdı. Şeker fiyatlarımız 30 liradan başlıyor 40 liraya kadar, çikolata fiyatlarımız 50 liradan 90 liraya kadar çıkıyor.” dedi.
“HERKES KENDİ
BAKLAVASINI KENDİ YAPACAK”
Bayram ziyaretlerinde misafire baklava ikram edilmeden geçilmezdi. Bu yıl tatlı, baklava satışlarında da düşüş olduğu ifade edildi. Ramazan ayında bile tatlı satışları beklenen düzeye gelemedi. Ayşenur Aydın vatandaşın evlerde kendi baklavasını bile kendi yapacak hale geldiğini söyledi. Aydın, şunları söyledi: “Her bayram öncesi çok yoğun olurduk, birkaç gün önceden siparişler alırdık. Bu bayramda sipariş alamadık. Satışlar geçen seneye göre çok düşük. Biraz da olsa satış yapabilmeyi umut ediyoruz. Genelde tepsi şeklinde baklava alımlarında indirim yapıyoruz. İnsanlar sadece temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Cevizli baklava 80 lira, fıstıklı baklava 100 ile 140 lira arasında. Bu dönemin en popüler tatlısı olan soğuk baklavanın kilosu ise 105 lira.”
 

Cuma 26.6 ° / 13.2 °
Cumartesi 27.4 ° / 15.4 °
Pazar 25 ° / 14.1 °