Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

MUTLULUK; HUZUR ve SAĞLIK PARK’LARDA DA…!

Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici'nin yazısıdır...

ISPARTA 4.09.2017 18:27:00 0
MUTLULUK; HUZUR ve SAĞLIK PARK’LARDA  DA…!
Özellikle trafik ve iş vb. yoğunluğunun fazla oluşuna bağlı olarak artan stres ve gürültü insanda ister istemez bir mutsuzluk gerginlik yaratmakta ve insanlar akşam eve hem psikolojik olarak hem fiziksel olarak yorgun dönmezlerse mutlu olabilmekteler! Halbuki günümüzde  “tahammülsüzlük”  “sabır ve hoş görünün giderek azalması “ “incir çekirdeğini doldurmayan” bahaneler” sonucu oluşan kavga ve ağız dalaşları, “gerilmiş yay hali “ sıradan olaylar haline gelmeye başladı. Bu insanların bazıları eve gittiklerinde, evin huzurunu kaçırmaları da içten bile değildir. Bunun belirli oranda giderilmesi insanların kent yaşamında mutlu olabilmeleri , “sosyal ve insani gereksinmelerini” en üst düzeyde karşılayabilmeleri ile yakından ilgilidir.
  Yapılan araştırmalarda;  bu sakinleşme, rahatlama ve huzuru bulma da yapılan en iyi davranış “dışarı çıkmak-bulunduğun yeri terk etmek” denilmektedir. Relax olabilmek Kendini yenileyebilmek , açık havada biraz nefes alabilmek, kent içinde bile olsa azıcık doğayla baş başa kalabilmek, parklarla -doğasıyla  mümkündür.  Burada en iyi çözüm doğa.. Hele Eğirdir Gölü kenarında doğasıyla  baş başa kalmak kuş seslerini dinlemek doğal çiçekleri börtü – böceği izlemek veya yeşil alanlarda parklarda  yürümektir. Öyle değil mi?….
.   Hem beden hem de kafa sağlığı için sporun – yürüyüşün ne kadar önemli olduğu artık herkesin bildiği bir gerçek.  Bağışıklık sisteminin zayıflaması da yeteri kadar güneş alamayan, D vitamini eksikliği nedeniyle kemik vb. problemleri olan hasta sayısı artmaktadır  Eğirdir de 70 yıl öncesi Kemik Verem Hastanesinin  kurulması ve ününün dünyaya yayılmasının nedeni  Eğirdir’in doğası-, yaşam parkı özelliğidir. Eğirdir Gölü’yle doğasıyla şifa kaynağı rehabilitasyon merkezi olmalı!.
  Parkların içinde; oturacak kanepeler, yürüyüş ve koşu parkurları, egzersiz aletleri, çay kahve içeceğiniz kafeler, çocuklar için oyun alanları, minyatür top sahaları gibi herkesin yararlanacağı bölümler Kanepede otururken bir köpeği sevmek, kanepede yanınızda oturan biriyle sohbet etmek gerginliği azaltıp sizi oyalayabilecek davranışlardır. Hele çocuklar için parka çıkıp oyun oynamak, ekmek, su kadar elzemdir.  Hiçbir şey yapılmasa da kanepede oturup gelip geçenleri seyretmek bile oldukça dinlendirici olabilmektedir. TV siz sohbettir.
DOĞALINI KORUMAK DAHA KOLAY ve DEĞERLİ İKEN;.YAPAYI NEDEN? 
    Eğirdir’ in geçmişte kalan doğasının kesiti olan kesiti olan Nafiz Yürekli Kesimindeki Belediye Parka gösterilen ilgisizliğe anlam vermek mümkün değil… Yıllardır yazdık, “Eğirdir’i kötüleme, Eğirdir turist gelmez, belediyeye işçilerine haksızlık etme, belediye ye karşı mısın…..”  Ama en sonunda belediye başkanın  “yiyip içi yor…..” sözleriyle olan isyanı da aynı anlam geliyor mu ? Ve “bu isyan” sadece söylemekle beyanatla değil , denetimlerle , korumakla, yasaları uygulamamakla mı düzelir.?. …Eğitim… aile..!  Etken insan.. Geçtiğimiz günlerde  “gurbetçilerin çöp ayıbı ”  yurt dışına dönüşlerinde ki  Trakya Gümrük Kapılarının oradaki çevreye verdikleri  kirlilik hem utandırıcı ve üzücüydü… Yurt dışında gittikleri yerlerde çöp tenekesi bulamazlarsa “çöplerini yanında götürenler…” Türkiye’nin dışında olsan atmayacaklarını bilenler… Türkiye de “adeta çöpler yere keyfindeler”  Neden? Türkiye’de denetim yok kural yok yaptırım yok atma alışkanlığı çok… aradaki fark…!.Erol KESİCİ

Anahtar Kelimeler:
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °