Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

Meslektaşlarımızın hak ve menfaatleri önceliğimiz oldu

8 dönemdir Isparta-Burdur Diş Hekimleri Odasında büyük işlere imza atan Başkan Hüdai Kartöz, Türkiye’de başardıkları ilkleri anlattı.

ISPARTA 21.03.2016 06:41:00 0
Meslektaşlarımızın hak ve menfaatleri önceliğimiz oldu
Isparta’nın tecrübeli Oda Başkanlarından Hüdai Kartöz, Isparta-Burdur Diş Hekimleri Odası olarak 2000 yılında başlayan serüveninin kısa bir özetini geçti. Bu süreçte hem meslektaşları da hem de vatandaşlar adına sağlanan kazanımları aktaran Kartöz, ayrıca Isparta için tarihi bir sorun olan ‘’Isparta Sarısı’’ konusunu nasıl aştıklarını anlattı.
MESLEKTAŞLARIMIZIN ODAMIZA SAHİP ÇIKMASINDAN DOLAYI MUTLUYUZ
Oda olarak Isparta ve Burdur’daki diş hekimlerinin meslek kuruluşu olduklarını bildiren Isparta-Burdur Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüdai Kartöz, ‘’Odamıza serbest ya da özel muayenehane açanların üye olması zorunlu. Resmi kurumlarda çalışanlar ise gönüllü. Şu anda Odamıza kayıtlı 150 üye var. Üyelerimizin çoğunluğu Isparta’da. 2000 yılında 2. Başkan olarak devraldığım görevde 16. Yılı tamamlamış olacağım. Nisan ayında tekrar bir seçim dönemimiz var. 9-10 Nisan’da kongre yapacağız. Bu yıl da meslektaşlarımız teveccüh gösterirse 9. kez göreve talibim. 8 dönemdir bu görevi yürüyoruz. Seçime 2 liste halinde gidilecek gibi görülüyor. Demokrasinin gereği iyidir. Rekabet kaliteyi getirir. Meslektaşlarımızın odamıza sahip çıkmasından çok mutluyuz. Çalışmalarımıza da bir heyecan getirir’’ dedi.
TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK ÇALIŞMALAR YAPTIK
Öte yandan 16 yıllık görev döneminde meslektaşlarının hak ve menfaatlerini korumayı birinci önceliği olarak aldığını bildiren Kartöz, şöyle devam etti; ‘’Bunu yaparken de siyasi iradeyle, iktidarla, bürokrasiyle, sorunlarımızı aktarıp çözüm bulma tarzı benimsedik. Bu yolla sorun çözümü bulamadığımız konularda da hukuka müracaat ettik. Hem yerel mahkemelerde hem de üst mahkemelerde hak arama çalışmalarımız oldu. Bunları nen önemli iki tanesi Türkiye’de sadece bizim odamızın açtığı davayla ülke çapında uygulanan memurların diş tedavilerinin özelde yapılması konusunda Danıştay’a açtığımız davayı kazandık. O dönemde Isparta ve Burdur’daki meslektaşlar memur vatandaşlara hastanelere gitmeden hizmet verdiler. Tabi bu müddet sonra başka bir yasal engel çıkarılarak yönetmelikle önü kesildi. Ama geçici de olsa bir hak kazanımı oldu. Diğer kazanımız da Danıştay’daki davamızda engellilerin özel muayenehanelerde pozitif ayrımcılık yaparak tedavilerinin yapılması konusuydu. Bunda da Türkiye’ye örnek olan çalışmalar yaptık. Meslektaşlarımız bu alanda hizmet etme şansı yakaladılar ve engelli vatandaşlarımız rahat bir hizmet aldılar. SGK kapsamında kendileri hiçbir ücret ödemeden kendilerinin ağız ve diş sağlığı tedavileri yapılmış oldu. Bu da sonra sonlandırıldı ama amacına bir noktada ulaşmış oldu. Engelli vatandaşlar bu sayede hastanelerde sıra beklemeden randevu almaya hak kazandı.
TÜRKİYE’DE EN AZ DİSİPLİN SORUŞTURMASI YAPAN ODAYIZ BİZ
Öte yandan hem meslektaşlarımız hem de vatandaşlarla olan ihtilaflarla hep arabulucu olarak konulara yaklaştık. Oda olarak çözüm aradık. Hep iki tarafı dinleyerek pratik çözümler bulduk. Türkiye’de en az disiplin soruşturması yapan odayız biz. Meslek kuruluşları insanlara bir makam mevki vermekle birlikte sorumluluk yükleyen kuruluşlar. Bizler hiçbir ekonomik karşılığı olmadan işinden, ailesinden fedakârlık ederek bu işi yürütüyoruz. Gönüllü bir hizmet bu.
ISPARTA SARISI’’NI BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE ANALİZLERLE ÇÖZDÜK
Diğer taraftan Isparta özelinde içme suyu konusunda yoğun çabamız oldu. Her dönem belediye başkanlarına içme suyu konusuna dikkat çektik. Bilimsel araştırmalar ve analizler ortaya koyduk. En son Sayın Yusuf Ziya Günaydın bu konuya daha çok ilgi gösterdi. Verdiği talimatla su depoları arasındaki bağlantılar değiştirildi. Aşırı florlu olan sularla diğer kaynak suları birleştirilerek ideal içme suyu elde edildi. Bu konu bir anlık değil sürekli takip edilmesi gereken bir konu. Bu konuyu yakından takip ediyoruz. Isparta’ya bizim de katkımız olsun istiyoruz. 100 yıllık bir sorundur. Tarihi kaynaklarda bile Ispartalıların dişlerinden bahsedilir.
ISPARTA İÇİN BÜYÜK BİR EKSİKLİK GİDERİLDİ
Bu arada birçok sosyal sorumluluk projelerine imza attık. Köylerimizde okullarda çeşitli oklularda ağız diş sağlığı eğitimleri yaptık. Güncel konferans ve seminerleri defalarca yaptık ve yapıyoruz. En büyük sosyal sorumluluk projesi SDÜ diş hekimliği fakültesi bünyesinde onların bilgisinden yararlanmaya çalıştık. Etrafımızdaki 8 vilayette olmayan genel anestezi ünitesi kurulması sırasında herkese örnek olabilecek işbirliği sağladık. Meslektaşlarımız odanın iç tefrişatını yaptı. Orada büyük ameliyatlar yapılıyor. Engelli hastalara hizmet veriliyor. Büyük bir ihtiyaç giderildi.
ALTYAPIMIZI ÇOK GELİŞTİRDİK
Son olarak Diş Hekimlerinin daha kaliteli hizmet sunması için altyapılarımız değişti çok kaliteli, şık muayenehanelere kavuştuk. Meslektaşlarımız birbirleriyle tatlı bir rekabet halindeler. Özellikle Bucak’ta bölgenin en güzel muayenehaneleri açıldı. Görüntüleme cihazları arttı. Sadece büyük hastanelerde olan röntgenler, artık bizlerde de var. İmplant Türkiye’de sadece İstanbul-Ankara’da yapılırken Isparta bu konuda iddialı bir merkez konumuna geldi.’’ 

Anahtar Kelimeler:
Pazartesi 16 ° / 7.8 °
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °