Bugün, 15 Mayıs 2024 Çarşamba

Mesaj başına 20 bin liraya kadar cezası var

Ticaret İl Müdürü Mehmet Akif Ülger, vatandaşın onayı alınmadan gönderilen reklam, bilgi ve promosyon mesajlarına cezai işlemler uygulandığını belirterek, mesaj başına bin ila 20 bin lira arasında para cezası yazıldığını bildirdi.

ISPARTA 1.08.2016 07:05:00 0
Mesaj başına 20 bin liraya kadar cezası var
Ticari işletmenlerden atılan indirim, promosyon ve  kampanya gibi mesajlar, vatandaşın onayı alınmadan atılmaya devam ediyor. Şikayet edilmesi halinde bu mesajlara cezai yaptırımlar da kaçınılmaz oluyor. Konu hakkında bilgi veren Ticaret İl Müdürü Mehmet Akif Ülger, gönderilecek mesaj için vatandaş onayının olması gerektiğini vurguladı.
Ticaret İl Müdürü Mehmet Akif Ülger,  şu bilgileri verdi. “Elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanun 5 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanunun amacı elektronik ticaretine ilişkin usul ve esasları belirlemektir. Bununla ilgili bir de ticari iletişim ve ticari elektronik iletiler hakkındaki yönetmelik devreye girdi. Tacirler, işletmeler veya esnaflar, vatandaşlara bilgi ve tanıtım gibi mesajlar gönderiyor. Bununla ilgili ticari işletmelerin vatandaştan onay alması gerekiyor. Bu ya fiziki ortamda imza ile verilen bir onaydır. Bir belge üzerine verilen bir onay olabilir. Ya da iletişim araçlarıyla, mail yoluyla, cep telefonuyla verilen onaydır. Bu onay olmadan vatandaşlarımıza ticari işletmelerinin reklam, tanıtım, bilgi mesajları atması yasal değil.
20 BİN LİRAYA KADAR CEZASI VAR
Firmadan savunma alıyoruz. Firma savunmasını yapıyor. Onayı vardı derse ispatlaması gerekiyor. İspat yükü firmaya aittir. Genelde vatandaşlarımız o mesajların çıktılarını alarak şikayet ediyorlar. Delilli şikayet ediyorlar. Netice itibariyle onlar da aksini iddia ediyorlarsa bunu ispat etmeleri gerekiyor. Mesaj başına bin liradan 20 bin liraya kadar çıkan cezalar var. Onun için ticari işletmeler buna dikkat etsinler.” 

Anahtar Kelimeler:
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °
Cuma 26.6 ° / 13.2 °