Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

Mermer sektörü çevre katili değil

Isparta Mermerciler ve Madenciler Derneği Başkanı Mustafa Küçükyaman, doğayla en barışık sektörün mermercilik olduğunu belirterek, İlimizde mermerciliğin çevre katili gibi gösterilmeye çalışıldığından yakındı.

ISPARTA 9.03.2016 06:40:00 0
Mermer sektörü çevre katili değil
Isparta’da en çok tartışılan sektörlerin başında mermercilik geliyor. Çünkü doğayı tahrip ettikleri gerekçesiyle çevrecilerden sürekli tepki görüyorlar. Birebir programına konuk olan Isparta Mermerciler ve Madenciler Derneği Başkanı Mustafa Küçükyaman, sektörün ilimizde geldiği notayı anlatarak, çevrecilerin tepkilerine açıklık getirdi. Doğayla en barışık sektörün mermercilik olduğuna dikkat çeken Küçükyaman, “Isparta’da mermercilik çevre katili gibi gösterilmektedir. Ama böyle değildir” dedi.
ISPARTA’DA 134 AKTİF OCAK VAR
Isparta’da 207 adet arama ruhsatı, 292 tane de işletme ruhsatı bulunduğunu ifade eden Dernek Başkanı Küçükyaman, 292 ruhsattan 172’sinin işletme izni bulunduğunu bildirdi. Şehir merkezinde 14 Eğirdir’de 71, Sütçüler’de 49 olmak üzere il genelinde toplam 134 tane aktif ocak bulunduğunu anlatan Küçükyaman, şunları söyledi: “ Isparta ilinin toplam ormanlık alanı toplam 364 bin 231 hektardır. Bu rakamın yaklaşık binde 4’ünde mermercilik faaliyeti yapılmaktadır. Yasalar çerçevesinde yapılan bu faaliyetlerde Orman Bölge Müdürlüğü 2014 verilerine göre mermerciler Orman Bölge Müdürlüğü’ne orman payı olarak 17 milyon lira para yatırmışlardır. Isparta madencilik faaliyetlerinden dolayı devlet hakkı, il özel idare payı gibi ücretlerin toplamı yaklaşık 57 milyon liradır. Yani mermercilikten dolayı devletimize 57 milyon lira ödenmiştir.
ISPARTA’DA 80 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPTIK
2014 verilerine göre ülke genelinde ihracat rakamımız 5 milyar dolar. Isparta’da 2014 yılında yaklaşık 80 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. İhracat rakamlarının yaklaşık yüzde 40’ını teşkil etmektedir. Isparta’da ihracat kalemlerinde birinci mermer gelmektedir. Isparta’nın elma ihracatı 2 milyon dolar. Mermer ise 80 milyon dolar. Günümüzde içinde bulunduğumuz global sıkıntılardan dolayı rakamlar değişmektedir. 2015 verileri henüz netleşmedi.
ISPARTA’DA 3500 KİŞİYE İŞ KAPISI
Isparta ili içerisinde şuanda yaklaşık 3500 kişi sektörde çalışmakta. Bunun 2500 kişisi direkt mermer işçisi geriye kalan bin kişi de diğer işçi olarak görülmektedir.
EN İYİ MERMER SÜTÇÜLERDE
Isparta’da en kaliteli mermer Sütçüler’de. Satılıyorsa rakam yükseliyor. Sütçüler bölgesindeki taş iyi rakamlara satılıyor.”
ÇİN’DE ÜRETİM MALİYETLERİ AZ
Öte yandan mermerin neden işlemeden ihraç edildiği yönünde değerlendirmede bulunan Dernek Başkanı Mustafa Küçükyaman, bu soruyla sürekli karşılaştıklarını söyledi. Küçükyaman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben bu işi ülkemizin yer altı kaynaklarını ekonomiye kazandırmak ve para kazanmak için yapıyorum. Benim fabrikam da var. sıfırdan nihai ürüne kadar süreci işleyebiliyoruz. Ama perdenin görünmeyen tarafı var. Çin’de benim taşımı benim ocağımdan alıyor, fabrikasına götürüyor, ben de fabrikama getiriyorum.  Aynı ebatta, aynı standartta bir ürün haline getiriyoruz. Çin’de benim taşımı benden ucuz satabiliyor. Çin’de mazot bizim yarı fiyatımız. Elektrik enerjisini Çin’den 5 kat daha pahalıya kullanıyoruz. Çin’de 50-100 dolara işçi çok. Biz işçi bulamıyoruz. Sonuçta örneğin ben 200 dolara sattığım taşın bana maliyeti 150 dolardır. Aradaki 50 dolar üretim maliyetlerinden dolayı eriyip gidiyor. Çin’deki teknoloji bizimkinden daha çok ileri. Çin’deki teknolojiye ayak uydurabilmemiz için bizim teknolojimizi çok daha yenilememiz lazım.
DEVLET BÜROKRAYİSİ AZALTSIN
Devlet bize sadece bürokrasiyi azaltsın. Devlete katkılarımıza son yıllarda 4-5 kat arttı. Elektrik hattı çekiyoruz. Elektrik çektiğimiz yer uzunluk çarpı 10 para ödüyoruz. Dünyadaki en büyük alıcı Çin. Ham madde, blok halinde alıyor. Çin’e bunu satmıyorum deme lüksümüz yok. Satmıyoruz dediğimiz an Türkiye’de mermer sektörü kapanır. Devlet, işleyip satarsan devlet hakkını az alırım diyor. Ama devletimiz üretim maliyetlerini süspansiyon ederse bizde kendi ve kendimizin menfaatlerini korumak isteriz.Biz mermer ocağını açmak için 4 bakanlık, 7 kurumdan 17 görüş alıyoruz. Onun için bürokrasinin azalmasını istiyoruz.
BU YIL PİYASA SIKINTILI
Mermer aynen moda gibidir. Limra diye Antalya Finike bölgesinde çıkan bir doğa taşı var. bu taş 10 yıl önce yok satıyordu. Şimdi ise yüzüne bakan yok. İnsanlar alternatif renklere kaydılar. Denizli bölgesinde traverten taşı var. Amerika en çok alıyordu. Alımı durdurunca arkadaşlarımız sıkıntıya girdi. Bu yıl piyasada çok sıkıntılı süreçteyiz. İhracatımız düşmekte. Çin’de bile durumun iyi olmayacağı söylenmekte. Biz de buna hazırlıklıyız.
ISPARTA HALKI BUNLARA KULAK VERMESİN
Sözde çevreciler doğaya sadece madencilik faaliyetleri zarar veriyor gibi bir algı oluşturmak istiyor. Değerli Ispartalıların bunlara kulak vermemelerini rica ediyorum. Madencilik yatırımları projeyle başlar, bu proje olmazsa olmazlardan biridir. Daha kazmayı vurmadan nasıl rehabilitasyon edeceğimizi belirtiyor, metrekare bazında orman ağaçlandırma bedelleri ödüyoruz. O bölgede renk değişikliği oluşuyor. Doğa bir süre sonra kendi kendini yeniliyor.
BU KONUDA YANLIŞ BİLGİ AR
Yaban hayatını katlediyoruz şeklinde bir algı da oluşturuluyor. Bizlere bu sahalar verilirken mülkiyeti orman olan bölgelerde doğal sit, milli park gibi kısıtlı alanlar verilmiyor. Bunun dışında kalan yerlerde orman işletmesi bizlere izin verme hakkına sahip. Bu konuda yanlış bilgi var.
DOĞAYLA EN BARIŞIK SEKTÖRÜZ
Doğayla en barışık sektör mermer sektörüdür. Söylenenlerin bir çoğu art niyetli. Örneğin köyde bir önceki muhtar seçimi kaybetmiştir, spekülasyon çıkartır. Çalışmamayı alışkanlık haline getiren kişiler vardır, bu kişilerin şirketlerden beklentileri vardır. Beklentileri karşılamazsa dedikoduları yayar.
ÇEVRE KATİLİ DEĞİLİZ
Isparta’da mermercilik çevre katili gibi gösterilmektedir. Ama böyle değildir.  Mermercilik kırsalda köylerden şehirlere göçü engelliyor.  Sütçüler’in nüfusu 2500 civarında. Sektörde 1100 kişi çalışıyor.” 

Anahtar Kelimeler:
Salı 18.3 ° / 6.6 °
Çarşamba 19.3 ° / 9.2 °
Perşembe 21.2 ° / 10 °