Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Meral Akşener Masadan Kalktı Ve; Isparta Belediye Meclisinde İşler Değişti!

Meral Akşener Masadan Kalktı Ve; Isparta Belediye Meclisinde İşler Değişti!

ISPARTA 6.03.2023 08:17:00 0
Meral Akşener Masadan Kalktı Ve; Isparta Belediye  Meclisinde İşler  Değişti!

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Millet İttifakını oluşturan masadan kalkmasıyla tüm ülkedeki siyasette olduğu gibi, Isparta’da da taşlar yerinden oynadı. Zira, Isparta Belediye Meclisinde Millet İttifakını oluşturan üyelerin sayısı 6’dan 4’e indi. 

İŞTE ISPARTA BELEDİYESİNDE

2019 SEÇİMLERİNDEN BU YANA 

YAŞANAN GELİŞMELER 

Türkiye’de her 5 yılda bir yapılan yerel seçimler son olarak 31 Mart 2019 tarihinde yapıldı ve Isparta Belediye Meclisinde görev yapacak 31 Meclis üyesi bu seçimlerde seçilerek göreve getirildi. Ancak, iki yıl önce yani 2021 yılının Eylül ayında Isparta Belediye Meclisinde, CHP’li üyelerin İYİ Parti Grubundan ayrılmasını ardından meclis aritmatiği tamamen değişti. Oysa; 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Isparta Belediye Meclisi; Ak Parti, MHP ve İYİ Parti (CHP) olmak üzere dört partiden oluşmuş ve Ak Parti’den 15, MHP’den 8 olmak üzere Cumhur İttifakı 23 üyeden oluşurken, İYİ Parti’den (Millet ittifakı çerçevesinde 4’ü CHP’den) 8 olmak üzere toplam 31 meclis üyesi belirlenmişti. 

İLK İSTİFA MHP GRUBUNDAN GELDİ 

Ancak, Isparta Belediye Meclisinde ilk istifa ise MHP grubundan gelmiş ve yerel seçimlerde meclise 1. Sıra Belediye Meclis üyesi olarak seçilen Eğitimci Hasan Hüseyin Akagündüz 21 Ağustos 2019 tarihinde meclis üyeliğinden istifa etmişti. Akagündüz’ün istifası ile boşalan MHP Belediye Meclis üyeliğine ise yedek 1. Sıradan Mehmet Gökarslan gelmişti.

AYDOĞDU VE KABALAK PARTİLERİNDEN

İSTİFA EDİP ‘BAĞIMSIZ’ OLDULAR

Bu istifanın ardından Isparta Belediye Meclisindeki istifa ve değişim furyası 2020 yılında da sürdü. Zira, 2019 yerel seçimlerinde İYİ Parti’den Belediye Meclis üyesi seçilen Ahmet Aydoğdu ve Ramazan Kabalak 4 Ağustos 2020 tarihinde partilerinde istifa ederek Meclis üyeliği görevine ‘Bağımsız Üye’ olarak devam ettiler. Bu istifalarla İYİ Parti’nin Belediye Meclisindeki sandalye sayısı 8’den 6’ya düştü.

MECLİSTEKİ İYİ 

PARTİ GRUBU DAĞILDI 

VE CHP GRUBU OLUŞTU 

Isparta Belediye Meclisindeki değişim 2019 ve 2020 yıllarında olduğu gibi 2021 yılında da devam etti ve 1 Eylül 2021 tarihinde bu konuda şok bir gelişme daha yaşandı. 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimleri sonrasında 4'er üyeye sahip olan CHP ve İYİ Parti, mecliste İYİ Parti çatısı altında grup oluşturmuştu. Ancak, 1 Eylül 2021 tarihinde İYİ Parti ittifakı ile Belediye Meclisi üyesi seçilen CHP’li Meclis üyeleri Hasan Karaca, Sevim Yıldıran, Burak Akşahin ve Mustafa Dülgerbaki İYİ Parti grubundan ayrıldıklarını ve partilerine döndüklerini belirterek, Meclisin Eyül ayı toplantısında CHP’yi temsil edeceklerini bildirdiler.

Bu doğrultuda; Şuanda İYİ Parti’de Meclis Üyesi olarak Mustafa Mete Kınay ve Ahmet Doğan Uyar bulunuyor.

MERAL AKŞENER’İN 6’LI MASADAN 

AYRILMASI DENGELERİ BİR KEZ 

DAHA DEĞİŞTİRDİ 

Bilindiği gibi; Ak Pati, MHP ve BBP’den oluşan Cumhur İttifakının karşısında Cumhurbaşkanlığı seçimleri için CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Deva Partisi ve Demokrat Parti olmak üzere 6 parti ittifak yapmış ve buna da ‘6’lı Masa’ denilmişti. Defalarca toplanıp dağılan ve son olarak geçtiğimiz Perşembe günü toplanan ve Cumhurbaşkanı adayını bugün için yani 6 Mart tarihinde açıklanacağı duyrulan 6’lı Masanın Perşembe günü yapılan toplantısının ardından bir basın toplantısı düzenleyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Masadan kalktığını açıklamasıyla Masadaki parti sayısı 6’dan 5’e düştü. Genel Başkan Akşener’in Millet İttifakını oluşturan masadan kalkmasıyla tüm ülkedeki siyasette olduğu gibi, Isparta’da da taşlar yerinden oynadı. Zira, Isparta Belediye Meclisinde Millet İttifakını oluşturan üyelerin sayısı 6’dan 4’e indi. 

MİLLET İTTİFAKI ISPARTA BELEDİYE 

MECLİSİNDE 4 ÜYE İLE TEMSİL EDİLECEK 

Bu doğrultuda; Isparta Belediyesinde Millet İttifakını oluşturan CHP’den 4 ve İYİ Parti’den 2 üye ile toplam 6 üye ile temsil edilirken, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Millet İttifakından ayrıldığını açıklaması ile Isparta Belediye Meclisindeki İYİ Partili 2 üye Millet ittifakından ayrılması ile Isparta Belediyesinde Millet ittifakı sadece CHP’nin 4 üyesi ile temsil edilmeye başlandı.  

İŞTE ISPARTA BELEDİYE MECLİSİNDEKİ

SON ARİTMATİK DURUM

31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerden bugüne kadar Isparta Belediye Meclisinde yaşanan istifalar, ayrılmalar ve diğer değişikliklerin ardından Meclisin son aritmetik durumu şöyle oluştu:

Ak Parti: 15 Üye

MHP: 8 Üye

(Cumhur İttifakı: 23 Üye) 

CHP: 4 Üye

(Millet İttifakı 4 Üye) 

İYİ Parti: 2 Üye

Bağımsız: 2 Üye

Toplam: 31 Üye 


Cuma 22.7 ° / 9.1 °
Cumartesi 12.8 ° / 8 °
Pazar 15.2 ° / 8.1 °